Banglades női strand bezárás csak nőknek Cox's Bazar

Csak nőknek fenntartott strandot zártak le Bangladesben órákkal a megnyitás után

by Kassay Tamás

Banglades fő turisztikai központjában egy nők és gyermekek számára fenntartott exkluzív területet alakítottak ki, amelyet néhány órával a nyitás után meg is szüntettek – írja a Times of India.

A bangladesi hatóságok gyorsan visszavonták a Cox’s Bazar strandon kizárólag nők számára kijelölt strandterület kijelöléséről szóló döntésüket, miután a közösségi média felhasználói a tálibokhoz hasonlították őket.

A világ leghosszabb, mintegy 120 km hosszú természetes tengerpartján külön női területet alakítottak ki, és egy nagy táblát helyeztek el a homokban, hogy tájékoztassák a strandolókat az új szabályokról.

Egy magas rangú helyi tisztviselő szerint a helyi nők kértek egy külön strandszakaszt maguknak, mert szégyenlősnek és bizonytalannak érezték magukat a zsúfolt helyen. A lépésre a múlt héten Cox’s Bazarban történt csoportos nemi erőszakot követően került sor, amely aggodalmat keltett a biztonsággal kapcsolatban a külföldi és helyi turisták által egyaránt látogatott területen. Néhány órával később azonban a kizárólag nők számára kijelölt területet meg kellett szüntetni.

Banglades egy 165 milliós muszlim ország, amelynek lakossága nagyrészt konzervatív.

A közösségi média számos felhasználója elítélte a kezdeményezést, nemi szegregációval és az iszlamistáknak való engedékenységgel vádolva az üdülőhely vezetőségét.

Syed Ishtiaque Reza újságíró “Ez itt Talebisztán” címmel tett közzé bejegyzést, utalva a tálib terrorcsoportra, amely az afganisztáni hatalomátvétel óta szigorú iszlám szabályokat ír elő a nők viselkedésére.

Sokan mások is ragaszkodtak ahhoz, hogy a hatóságok ne engedjenek a keményvonalas iszlamista csoportoknak, amelyek az elmúlt években Banglades-szerte gyűléseket tartottak, és a nemek elkülönítését követelték a munkahelyeken.

A helyi hatóságok később közleményt adtak ki, amelyben közölték, hogy a döntést visszavonták a negatívnak észrevételek miatt.

A Cox’s Bazar strand környéke és látnivalói

Banglades női strand bezárás csak nőknek Cox's Bazar

Banglades nem tartozik a vezető úti célok közé, de a kalandvágyó és hátizsákos utazók már felfedezték maguknak. Az ország lakossága több, mint 160 millió fő – amivel 8. legnépesebb a világon -, de területe csak másfélszer nagyobb mint Magyarországé, így a városállamok után a Föld legsűrűbben lakott országa.

A Cox’s Bazar az elsőszámú strand és turisztikai központ Bangladesben a Bengáli-öböl partján, az Indiai-óceán mellett, 120 kilométer hosszú, egybefüggő aranyhomokos partszakasszal. A város a Chittagong körzetben található, Banglades délkeleti részén, Mianmar (Burma) mellett. Legfontosabb látnivalói:

  • Himchari Nemzeti Park, a várostól délre. Őserdő, füves térségek, vízesés, ázsiai elefántok hordái
  • Dulhazra Szafari Park. 50 km-re Csittagong felé. Krokodil, gaur, bengáli tigris, oroszlán, majmok, medve stb.
  • Aggmeda Khyang, kiterjedt buddhista kolostor
  • Ramu falu a várostól kb. 10–15 km-re délre. Buddhista pagodák, kolostorok

Fantasztikus drón videón is látható a strand: ide kattintva.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben