Spabook.net Kassay Tamás

Mi a helyzet a csapvízzel koronavírus idején?

by Waterfan

Március 22. a víz világnapja, ennek alkalmából utánajártam, hogy a csapvíz fogyasztása mennyire biztonságos. Van-e extra tennivalónk járvány helyzetben?

A Föld 71%-át víz borítja, nélküle nem lenne élet. A víz a higiéniánk alapvető kelléke, ugyanakkor betegségeket is elkaphatunk tőle, ha a minősége nem megfelelő.

A világ vízkészletének mindössze 2,5%-a édesvíz, így a vizeink, különösen az ivóvíz készleteink védelmének fontossága ma már senki számára nem lehet kérdés. 1993-ban először álltam rajthoz a kerületi úszóbajnokságon, amin aranyérmet szereztünk a csapattal. Az az év emellett arról is emlékezetes, hogy ‘93 március 22. óta ezen a napon hívják fel a szakemberek és a média felelős tagjai az emberek figyelmét arra, hogy óvjuk, védjük vizeinket és tudatosítsuk magunkban, hogy mennyire elképesztően fontos erőforrásunkról van szó. Fontosabb, mint az olaj. Bizony.

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés áttételesen azt is jelenti, hogy a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú eleméről beszélünk. Illetve írok épp.

Tudtad? Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer: a víz.

A víziközmű-hálózat hazánkban kiemelt jelentőségű infrastruktúrának minősül, kulcsszerepet tölt be a közegészségügyben, folyamatos rendelkezésre állása pedig a személyi higiénia fenntartásának alapvető feltétele.

A magyarországi víziközmű-szolgáltatók felkészültek a jelenlegi helyzetre, rendelkeznek a járványügyi állapotra vonatkozó cselekvési tervekkel, amelyek tartalmazzák a járvány egyes fázisaiban szükséges intézkedéseket, valamint mindazon utasításokat, hogy milyen belső működésekre térnek át – szükség esetén.

A magyar ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből a szolgáltatók biztosítani tudják a jó minőségű ivóvíz ellátást egy esetleges járvány során is. A csapvíz vitathatatlan előnye, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre áll, nem szükséges kimozdulni érte, de a házi karanténban elmaradt testedzés pótlásaként sem kell műanyag palackok tömkelegét felcipelni a lakásba.

Tudtad? Vízmérgezésbe évente 14 ember hal bele. 

ivóvíz csapvíz víz világnapja

Egészséges embereknél csak a túlzott vízfogyasztás okozhat problémát, ami sportolás, erős fizikai munka közben jelentkezhet. Általános szabály, hogy ne igyunk óránként 8 deciliter folyadéknál többet, ennyit már nehezebben kezel a szervezetünk. Ha tehát bánatos vagy most, mert otthon illik maradnod, akkor ennél nagyobb mennyiséggel ne önts fel a garatra!

Nagyon várjuk, hogy újra mehessünk fürdőkbe és nyaralni. A következő hetekben korábbi utazásaim élménybeszámolóival és útleírásaival fogok jelentkezni, emellett a turizmust és a fürdőket érintő hírekkel is visszavárlak az oldalra. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy az egyik leghitelesebb forrás lehessek számotokra.

Jó utat, sok élményt – ha majd a járvány elmúltával útnak indulsz-, addig pedig a wellness csoportban tárgyaljuk ki a jó lehetőségeket. Itt pedig megírhatod, hogy mit iszol otthon.
Mr Spabook

forrás: Magyar Víziközmű Szövetség közleménye

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben