1300 magyar fiatal pályázhat ingyenes EU vasúti bérletre

by Kassay Tamás
discover eu ingyenes vasuti berlet palyazat

Az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében 60 ezer vasúti utazási igazolvány talál gazdára – közölte az Európai Bizottság alapján az MTI. Október 12-e keddtől újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre a 18 és 20 év közötti európai fiatalok, így hazánk fiai és lányai is.

Az ingyenes vasúti bérletre október 12-én déltől október 26-án délig lehet pályázni. A pályázatra a 2001. július 1-je és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhetnek. Idén a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, miután a tavalyi fordulókat a koronavírus okozta világjárvány miatt elhalasztották.

Minden tagállam meghatározott számú utazási igazolványt kap az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján. Magyarország nagyjából 1300 ingyenes vonatbérletet kap.

Inspiráció, ha bárkinek szüksége lenne rá, de megnézni is élmény és tuti mindenki pályázna, életkortól függetlenül:

Precíz utazós és turizmus szakmai hírek várnak minden nap az Utazás Hírek csoportban, csatlakozz hozzánk!

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt. A bizottsági arról tájékoztatott, hogy mivel továbbra is bizonytalan a világjárvány alakulása, egy új mobil utazási igazolvány révén az EU minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosít. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek.

Jelentkezni ezen az oldalon lehet

a jelentkezési időszak alatt lesz csak aktív a gomb

Az utazási igazolványok 2022-ben használhatók fel. A kiválasztott fiatalok egyedül, vagy legfeljebb 5 fős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program elsősorban a vasúti utazást támogatja. Azért, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is használhatnak például kompot, buszt, sőt kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Kedvcsináló TEDx-előadás: Vincent-Immanuel Herr ismerteti a kezdeményezést

Precíz utazós és turizmus szakmai hírek várnak minden nap az Utazás Hírek csoportban, csatlakozz hozzánk!
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.