Elefántok, a Szolgalelkű Óriások – Online filmpremier 1 hétig ingyenesen

by admin

A Szolgalelkű Óriások szívbemarkoló, hiánypótló elefántos film, ami elrepít a turizmus kevéssé ismert, bűnös bugyraiba. Három magyar utazó készítette és most 1 hétig ingyenes online premier keretében osztja meg a filmet velünk, hogy minél több ember megismerhesse az elefántok kizsákmányolásának történetét.

Szolgalelkű Óriások, avagy Az Elefántos Film

Ott voltam a premieren (interjú a készítőkkel itt) a Lurdy Moziban, sok-sok érdeklődővel, és időről-időre érzékelni lehetett, ahogy a közönségen végigfutnak az érzelmek. A film végén eltelt néhány másodperc síri csöndben, mielőtt az alkotókat megtapsoltuk. Most pedig íme, az online premier, 1 hétig ingyenesen. Részletek és link alább, de előbb némi háttérinfó.

A film itt nézhető meg online

2019-ben Csapó András, Majoros Kinga és Mátai András utazós barátaim, egyúttal tapasztalt utazó dokumentumfilmesek keltek útra, hogy utánajárjanak a témának. Kalandos, rejtett kamerás forgatásaik eredménye egy 46 perces tényfeltáró dokumentumfilm lett Szolgalelkű Óriások címmel, amit sokan nemes egyszerűséggel Az Elefántos Film néven emlegetnek. Azt gondolom, ez utóbbi jelző jól mutatja, hogy micsoda etalon műről beszélünk, és ne csak beszéljünk róla, hanem nézzük is meg!

Útjuk során átlagos, turisták által kedvelt és gyakran bejárt délkelet-ázsiai túrán vettek részt, ezáltal hitelesen vissza tudják adni mindazt, amivel az átlagos utazó találkozhat az útja során. Meglehetősen sokszor kerülhetünk kapcsolatba például az elefántokkal is, ilyen olyan elefánt show és elefánt túra, avagy elefánt lovaglás programok keretein belül.

Szolgalelkű Óriások Elefántos film Csapó András

Mindenki szeretne velük egy fotót, amire ömölhetnek a like-ok, és lehet mutogatni a haveroknak, de vajon:

Akkor is örömmel és mosolyogva szeretnénk egy selfiet az elefántokkal, ha tudnánk, hogy az állatok mennyi szenvedése és milyen szintű bántalmazása áll egy-egy kedvesnek tűnő kép mögött ?

A Szolgalelkű Óriásik című film kendőzetlenül bemutatja nekünk, hogy:

  • Hogyan tartják ezeket az állatokat.
  • Az idomárok hogyan készítik fel, tanítják be az ügyes, gyarkan vicces trükköket.
  • Honnan ismerhetjük fel, hogy az elefánt túra amire jelentkezünk etikus-e, vagy sem.
  • Vannak etikus parkok is, amik látogatásával támogathatjuk az elefántok jobb sorsát.

Amíg a turizmus dübörgött, elefánt show-kon és elefánt túrákon voltak kiszolgáltatva a turistáknak. Etikusabbá válik-e az elefántok tartása, turizmusban való kihasználása a járványt követően? Hogyan élnek és hogyan élhetnének ezek a kedves, Szolgalelkű Óriások?

Információk a filmről:

A film angolul is megjelenik, mert az alkotók nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatják, Giant Slaves címmel. A forgatás helyszíne az általam is nagyon kedvelt, digitális nomád központ Chiang Mai, Thaiföld északi szegletében.

Bár maga a forgatás 2019 szeptemberében zajlott, ezt 6 hónap utómunka követte a mozis bemutatóig, az online premierre pedig mostanáig kellett várnunk, de megérte.

A filmben három különböző elefánt parkba látogatunk el

  • A készítők által csak “rossz” parknak nevezett elefánt park, ahol egy elefánt show-n vettek részt, teljes inkognitóban, mivel forgatási engedélyt ezektől a parkoktól nem kaptak,
  • egy etikus elefánt parkba, ahol látszólag teljesen jól bánnak az elefántokkal, és az ott dolgozók őszintén és nyíltan válaszolnak minden kérdésükre,
  • valamint a világ első etikus elefánt parkjában, az Elephant Nature Park-ba, amit az a Sangdeaun “Lek” Chailert alapított, aki élete során már több, mint 200 elefántot mentett meg és akit a Forbes magazin Ázsia hősének nevezett.
Lek Chailert etikus elefánt park

Szolgalelkű Óriások online premier, letöltés

Az elefántos film online megtekinthető, és reméljük, hogy minél több emberhez eljut és sikerül az utazókat és a turistákat kicsit edukálni. Ne üljünk fel mindenre és mindennek, legyünk nyitottak a világra és tiszteljük a környezetünket – bárhova is megyünk, bárhol is járunk, bármit is csinálunk!

Jó szórakozást és hasznos elgondolkodást kívánok a filmhez! Ha pedig érdekelnek utazós, wellnesses témák, akkor várunk szeretettel a csoportunkba, ahol rengeteg információt szerezhetsz jövőbeli útjaidhoz.

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben