Spabook.net Kassay Tamás

Szigorodó EU határellenőrzés a repülőtereken is!

by Waterfan

Szigorodó határellenőrzés az EU külső határain, valamint Budapest és Debrecen repülőterein! December 14-től tilos behozni az alábbi népszerű gyümölcsöket, növényeket, termékeket növényegészségügyi bizonyítvány nélkül – figyelj oda rá!

December 14-től sem frissen, sem hűtve, még kis mennyiségben sem lehet behozni többek között a következő népszerű gyümölcsöket: alma, avokádó, datolya, gránátalma, guajava, kivi, mangó, papaya, citrusfélék, paradicsom, eper, málna, körte, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, nektarin, csemegeszőlő, dinnye, szilva, kökény, szeder, ribizli, áfonya.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem csak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, vagy a Debreceni Repülőtér esetén érvényes, hanem a légiutasok mellett az EU külső határain beutazókra is vonatkozik, azaz Kárpátalja, Vajdaság irányából, az ukrán és a szerb határon sem lehet behozni ezeket! Ha tehát valakinek az ott élő rokonok ajándékoznak egy vödör almát vagy szilvát, akkor az a határon már fenn fog akadni!

Lássuk a részleteket, mire kell figyelni és hol találhatók meg a hivatalos naprakész információk a jövőben!

A NÉBIH tájékoztatása szerint a jövőben – néhány kivételtől eltekintve – minden harmadik országból érkező növényi termék behozatalához növényegészségügyi bizonyítvány bemutatás szükséges, bizonyos árukat pedig, kizárólag a kijelölt határállomásokon lehet behozni.

A külföldről hazatérő utazók a rendelet értelmében csak szigorú előírások mellett hozhatnak be növényeket a csomagjaikban.

Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a véletlenül behurcolt, nem-honos növénykárosítók megjelenését az Európai Unió területén, mert ezek veszélyt jelentenek a hazai növénykultúrára és mezőgazdaságra, gondoljunk csak a poloska invázióra, ami 2013 óta elárasztotta az országot.

Lényegében ez azt jelenti, hogy:

  • termés,
  • zöldségféle és egyéb növényi termék (pl. friss fűszernövények, koszorú)
  • minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag)

kizárólag növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európai Unió területén kívüli országokból (kivéve Svájc) a magánszemélyek útipoggyászában is.

Szintén szükség van a bizonyítvány bemutatására az alábbi, Európai Unióhoz tartozó külső területek esetében: Ceuta, Francia Guyana, Guadeloupe, Kanári szigetek, Martinique, Melilla, Réunion, Saint-Barthélemy és Sint Marteen (St Marteen vagy Szent Márton-sziget).

Amennyiben az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be. Nem szabad behozni orchideát, rizst, különböző vetőmagokat és gumós növényeket sem!

Az előírás nem vonatkozik az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése, a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá a Svájcból érkező növények, növényi termékekre.
A teljes listát pdf-ben itt találod, a rendelkezésről szóló folyamatos frissítés pedig a Konzuli Szolgálat és a NÉBIH oldalán érhető el.

Ha hasznosnak találtad az infót, nagyon örülök neki, ha megosztod a facebook bejegyzésemet és segíted, hogy még több érdekes információról tudjak hírt adni a jövőben.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Orchidea Szingapúr növényegészségügyi bizonyítvány határellenőrzés

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben