Szlovákia gótikus templom nyitva tartás

Varázslatos gótikus templomok várnak: először nyitották meg kapuikat fix nyitva tartással

by Kassay Tamás

Számos csodálatos emlék, épület és különösen templom van, ami valahogy mindig pont akkor van zárva, amikor elutazunk oda megnézni. Ennek most a besztercebányai régióban vége, ugyanis a kivételes freskókkal rendelkező középkori templomok a kassai és a besztercebányai önkormányzati régió támogatásának köszönhetően fix, a turisták által jól tervezhető nyitva tartási időt kaptak.

A 12 templom, amelyek tavaly óta viselik a rangos Európai Örökség címet, mindenképp érdemesek egy kirándulásra, vagy akár többre is, ugyanis példátlanul jó állapotban maradtak meg a középkori freskóik.

Gömör és Kishont gótikus templomai először várják látogatóikat nyári nyitvatartással

A rozsnyói, a révfülöpi és a rimaszombati járásban nagyszámú szakrális műemléket találunk, amelyek Szlovákia legjobb minőségű középkori műemlékei közé tartoznak. A templomok belseje ritka freskófestményeket rejt, amelyek története a 13. és 14. századra nyúlik vissza. A templomok falain található festmények története a nemesi családokhoz, a német bányászkolonizációhoz, az akkori olasz városállamokkal való diplomáciai kapcsolatokhoz és a későbbi reformációhoz kapcsolódik.

Az egykor gazdag bányavárosok és falvak protestáns, katolikus és református egyházai mára háttérbe szorultak. Bár a legtöbbjük eredeti rendeltetését szolgálja, és még mindig aktív gyülekezetük van, néha nehéz bejutni ezekbe a templomokba. A hívők, a plébánosok, a plébánosnők és a látogatók érdekeinek összeegyeztetése különösen a nyári idegenforgalmi szezonban jelent kihívást. Az „Európai Örökség cím” projekt hosszú távú stratégiájának része, hogy a címet viselő 12 templomot hozzáférhetőbbé tegye. Ezért a Gótikus Út Egyesület az egyházközségekkel, plébániákkal és az önkormányzatokkal együttműködve, a Kassai Önkormányzati Kerület és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület anyagi támogatásával, megoldást hozott rendszeres nyitvatartási idő formájában a nyári hónapokban.

Júliusban és augusztusban a Csetneki gótikus körút nyitott kapukkal várja a látogatókat a Rozsnyói kerületben a Csetnek, Gecelfalva és Martonháza evangélikus templomokban, valamint a pelsőci református templomban hétfőtől szombatig 9:00-16:00 óráig, vasárnap 12:00-15:00 óráig (kivéve Pelsőcön, ahol vasárnap 13:00-16:00 óráig tart nyitva a templom).

A Nagyrőcei és a Rimaszombati járásokban az úgynevezett Jolsvai és Rimai körutakon az érdeklődők szerdától szombatig 10:00 és 16:00 óra között látogathatják a rimabrézói, a kiétei, a karaszkói és a kövi evangélikus templomokat, valamint a süvetei és a hizsnyói katolikus templomokat. A gömörrákosi katolikus templom szombatonként 10:00 és 16:00 óra között látogatható, más időpontokban előzetes időpont egyeztetése ajánlott. A rimabányai templom a folyamatban lévő felújítás miatt ideiglenesen zárva van a nagyközönség előtt.

A turistákat helyi lakosok is elkísérik, akik ezeket a műemlékeket elérhetővé teszik az érdeklődők számára. A belépődíj önkéntes, és a helyi egyházközségnek marad a kulturális örökség fenntartására. A több mint 600 éves freskókkal díszített gótikus templomok a Gömör és Kishont régió egyik fő turisztikai látványosságává szeretnének válni. Az e műemlékek falain látható bibliai vagy világi történetek a különösen magas színvonaluk miatt érdekesek, főként az olasz freskófestészeti iskolához való kapcsolódásuk miatt, valamint azért, mert számos olyan templom van, amelyben ez a sajátos művészet ma is egyedülállóan megőrzött formában megtalálható.

„Nagyon örülünk, hogy egy ilyen széleskörű együttműködésben sikerült olyan állandó időpontokat szervezni, amelyek alatt a turisták bejuthatnak a templomokba, ahogy az minden más intézményben megszokott – egyszerűen, a kapcsolatok keresése, időpontrendelés és várakozás nélkül. Reméljük, hogy ez a kezdeményezés beválik, és az idei szezon nemcsak az érdeklődők, hanem a műemlékek tulajdonosai számára is nagyobb kényelmet biztosít. Szeretettel meghívunk Gömörre minden gótika, művészet és általánosságban a kulturális örökség szerelmesét”

– pontosította Peter Palgut, a Gótikus Útvonal Egyesület tagja, a projekt céljait.

A Gömör és Kishont régióban található gótikus templomokról vagy a templomokkal kapcsolatos eseményekről naprakész információk a www.gotickacesta.sk/hu weboldalon találhatók.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben