Grúzia fővárosa Tbiliszi

Az ország, ami elsőként nyitná meg határait a turisták előtt

by admin

Az egyik kedvenc országom erősen dolgozik azon, hogy az elsők között, akár legelsőként fogadjon újra külföldi turistákat.

Natia Turnava gazdasági miniszter eltökélt nyilatkozatot fogalmazott meg ma, április utolsó napján, amit örömmel olvastam, mert az ország, amit képvisel, nagyon közel áll a szívemhez. Tavaly egy csoportos Spabook túrát is tettünk ide, ami frenetikusan sikerült és garantáltan életre szóló mindenki számára, akinek volt szerencséje ott lenni velünk. Ez az ország pedig nem más, mint: …

Grúzia túraútvonal és kirándulás ajánló

Ne zárd be ezt a lapot most, csak mert azt hiszed, Téged nem érdekel ez az ország! Érdekelni fog, mert elárulom, hogy tisztább, mint Ausztria, sokkal olcsóbb, mint Magyarország, ízletesek a kaják, lélegzetelállítók a hegyek, egyedi, bátor az építészet és nagyon kedvesek a helyi emberek. Szóval szeretni fogod, olvasd tovább! Előbb röviden a hírt, aztán az ország gyorstalpalós bemutatóját, vagy éppen a tavalyi túra élménybeszámolóját.

Grúzia az elsők között nyitná meg határait az idegenforgalom számára

Turnava miniszter asszony szavait közölte az agenda grúz hírportál:

„Aktívan együttműködünk a Turisztikai Világszervezettel annak biztosítása érdekében, hogy a szigorú iránymutatások alapján a grúz turisztikai piac biztonságban legyen és az elsők között fogadjuk a külföldi turistákat. Természetesen ez csak szigorú ellenőrzés alatt lehetséges.

A turisztikai ágazatot a válság első napja óta különféle előnyökkel és programokkal segítettük, de ez már nem elég. Az idegenforgalmi ágazatnak ma egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy újra olyan nyereségessé és vonzóvá váljon, mint a válság előtt volt. Ugyanakkor meglehetősen optimistán gondolkodunk abban, hogy Grúzia ott lesz azon első országok között, amelyek legyőzik a járványt és megnyitják a határaikat.

A kis ország 2019-ben történelmi csúcsot ért el a nemzetközi beutazó látogatók számában. A turisták száma Grúziában 9,3 millió főt ért el, ami 7,8 %-os növekedés az előző évhez képest (Nemzeti Turisztikai Igazgatóság).

Néhány érdekesség: 2019-ben Kínából 48 071 látogató érkezett, ami 50,9% -kos növekedés 2018-hoz képest. Iránból tavaly 141 997 beutazó vendég érkezett, ami 51,2% -kos csökkenés.

Grúzia tudnivalók, vízum, miegymás

Grúzia kicsi ország, lakossága 3,7 millió fő környékén mozog. A nemzetközi szinten csekélynek számító lakosságszám annál erősebb köteléket alkot, nemzeti mottójuk így szól:

Egységben az erő.

Grúzia területe egyébként meglepően nagy a lakosságszámhoz képest, 69 700 km². A helyzet az, hogy ez még nagyobbnak tűnik, mert amikor mi bejártuk, megtapasztalhattuk, hogy az utakon viszonylag lassan lehet haladni. Tény, hogy Grúziában a közlekedés kissé kaotikusnak tűnik és még a lassú haladást is gyorsnak érezzük az európai nyugodtsághoz képest. Megijedni nem kell, aki Pesten magabiztosan vezet, az ott is könnyedén el fog igazodni a forgalomban.

Grúzia vízum nélkül látogatható magyar állampolgárok számára, szóval elegendő egy repülőjegy Grúziába és már indulhattok is. Van közvetlen Wizzair járat Budapestről, ami Kutaisi városába közlekedik. Ez nagyjából az ország közepe, szóval ha rövidebb időre érkezik valaki, akkor érdemes azonnal továbbállni, mert rengeteg érdekesség van másfelé is, és főképp máshol vannak az igazi látványosságok Grúziában.

A grúzok nemzeti itala a pálinka jellegű cha-cha, amit akár idegeneknek is kínálnak barátsággal, ha az utazó hajlandó felvenni a helyiekkel a szemkontaktust. Haveromat konkrétan beinvitálták a helyiek a saját házukba, adtak neki és a barátjának enni-inni, végül még az éjszakát is ott töltötték az egyik szobában. Teljesen ingyen, pusztán nyitottság és lelkesedés vezérelte az egész eseménysort.

A mi kalandjainkat egy másik bejegyzésben írtam meg. Ajánlom olvasásra, az országot pedig szívből ajánlom egy kiadós látogatásra. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem fogtok csalódni.

Szervezéssel kapcsolatban keressetek bátran, mert nagy könnyebbséget jelent, ha van ott megbízható arc, aki egyengeti az utatokat, segít feljutni a Kaukázusba, meg ilyenek.
Ti voltatok már itt? Elutaznátok Grúziába? Itt megírhatjátok!

Üdv,
Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben