Hunguest Hotels veszteség belföldi turizmus 2020 SZÉP kártya

Felére esett a Hunguest Hotels bevétele, pedig felpörgött a belföldi turizmus – tényszámok

by Waterfan

Két főcím olvasható ma a magyar neten, az egyik szerint bevált a pihenőkártya, felpörgött a belföldi turizmus, a másik pedig az, hogy a Hunguest Hotels bevétele felére esett és ezzel 3,8 milliárd forintos veszteséget könyvelt el. Kissé ellentmondásosnak tűnik, de mi az igazság?

Az igazság az, hogy mindkettő cím igaz és valós. Hogyan lehetséges ez?

A SZÉP kártya felpörgette a belföldi turizmust

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a belföldi turizmust ösztönző SZÉP-kártya összes adóterhét előbb június 30-ig, később az év végéig 15%-ra csökkentette a kormány, valamint megduplázta a béren kívüli juttatás 2020-ban elkölthető összegeit.

Összességében ez jó lehetőségnek bizonyult, az adócsökkentés pedig mindenki számára egyértelműen pozitív volt.

Az OTP-s kártyatulajdonosok nyáron nagyjából 50 milliárd forintot költöttek SZÉP kártyáról, a második legnagyobb kibocsátónak számító MKB-sok pedig ehhez további kb. 7 milliárd forinttal járultak hozzá. Összesen egyébként 3,3 millió belföldi vendég volt a nyáron.

Na de, ha a belföldi turizmus rekordokat döntött, akkor hogyan lehetséges, hogy a Hunguest Hotels (és egyébként szinte minden más egység is) nagyon komoly visszaesésről számol be? Valahol kilóg a lóláb, hiszen a Hunguest mint tudjuk, kormányközeli érdekeltség, tehát csaknem állítanának már olyant, hogy rossz volt a félév, ha nem ez lenne a tény. A számok ugyanis számok, amiket mindaddig lehet csűrni csavarni, oldalról meg szemből, vagy hátulról nézni, amíg pénzzé nem válnak. Márpedig a Hunguest esetében a pénzügyi jelentésben pénzről beszélünk, az meg úgy már elég konkrét, lássuk hát!

Felére zuhant a Hunguest Hotels bevétele

A 2019 első félévi 14,5 milliárd forintos bevétel megfeleződött, 2020-ban eddig 7,2 milliárd jött össze, amihez végeredményben 3,8 milliárd forintos veszteség társul – olvasható ki a Portfolio cikkéből.

A belföldi turizmus egy kőkemény sokk után nagyon gyorsan felpörgött, a nyári hónapokban pedig a tavalyi évhez képest szerény, 4%-os emelkedést produkáltak a hazai vendégek úgy, hogy közben a külföldi vendégek kiesése miatt összességében 32%-ot esett vissza az összes vendégszám a nyári hónapokban. Ehhez jön még hozzá a március-április-május hónapok kiesése is. Meglátjuk, hogy az őszi időszak képes lesz-e jó eredményt hozni, júniusban én azt jósoltam, hogy a nyár után ismét gyenge időszak fog következni.

A Hunguest Hotels és sok más szálláshely is egyébként remek ritmusérzékkel arra igyekezett kihasználni a kényszerű leállás során felszabadult időt és kapacitásokat, hogy felújításokat végezzenek, így azért van egy nehezen kimutatható pozitív hozadéka is az eseményeknek.

A magam részéről minden lehetséges módon igyekszem segíteni a szálláshelyeknek és az olvasóknak is egyaránt, hogy minél többen utazzunk, kiránduljunk, pihenjünk, de mindezt olyan tudatos módon, hogy a jó ár/érték arányú és a COVID-biztonságra kiemelten figyelő helyeket részesítsük előnyben, mindannyiunk biztonsága érdekében.

Én már keresem a következő utazási lehetőséget, nézelődjetek Ti is!

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Biztonságos utat, sok élményt,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben