Engedélyezik a Sputnik-kal oltottak beutazását Izraelbe

by Kassay Tamás
Izrael Sputnik V elfogadja oltás beutazás engedély

A hivatalos formula szerint technikai és jogi problémákat fedeztek fel a külföldi turisták számára meglévő beutazási eljárásban, ezért 2021. december 1-től a Sputnik V-vel beoltott turisták is beutazhatnak Izraelbe.

Az izraeli egészségügyi és turisztikai minisztérium és az izraeli miniszterelnök hivatala ma közös közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy azok a turisták, akik mindkét Sputnik V oltásukat megkapták, december 1-jétől beléphetnek az országba.

“Technikai és jogi problémákat fedeztek fel a külföldi turisták számára meglévő beutazási eljárásban, ami azt jelenti, hogy a Sputnik V oltással beoltott turisták 2021. december 1-től érkezhetnek Izraelbe. Addigra a rendszer szinkronizálása megtörténik és a beutazási mechanizmus problémamentesen fog működni, hogy mind az izraeli állampolgárok, mind a turisták egészségéről gondoskodjon, kényelmes körülményeket és kellemes utazási élményt biztosítva számukra. Meghoztuk a döntést, hogy Izrael 2021. november 15-én hivatalosan is elismeri az orosz Sputnik V vakcinát” – áll a közleményben.

“2 héttel ezelőtt Izrael megnyitotta kapuit a WHO által elismert vakcinával beoltott turisták előtt. Tekintettel az izraeli lakosság 3. adaggal történő sikeres oltására és a megbetegedések alacsony előfordulására, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Nitzan Horowitz egészségügyi miniszterrel és Yoel Razvozov turisztikai miniszterrel együtt úgy döntött, hogy feloldja a további korlátozásokat és megnyitja a határokat a Sputnik V-vel beoltott turisták előtt, ha pozitív antitest tesztjük pozitív” – áll a közleményben.

Azért vannak még feltételek:

2021.11.30-tól Izrael elismeri a Sputnik-V vakcinát. Azoknak a személyeknek azonban, akik ezt kapták, szerológiai vizsgálatot is kell végezniük Izraelben, mellette pedig egy PCR tesztet is kell csináltatniuk. (Majd a részletes szabályokat a Konzuli Szolgálat oldalán lehet elolvasni, amint minden friss információ beépül, valamint ajánlom a hivatalos izraeli oldalt.)

Rendelkezni kell továbbá olyan utasbiztosítással, amely fedezi a koronavírus-fertőzés költségeit az Izraelbe történő látogatás során. Ha valaki tudja igazolni a gyógyultságát egy Izrael által elfogadott dokumentummal, akkor csökkenthető az izoláció ideje és megszerezhető az izraeli Green Pass.

Izrael 2020 márciusa óta gyakorlatilag zárva volt a turizmus előtt. Az országba csak visszatérő állampolgárok vagy külön engedéllyel rendelkező külföldiek léphettek be. A májusban indított kísérleti program keretében több szervezett külföldi utazócsoportot beengedtek az országba, feltéve, hogy mindegyikük minden oltását megkapta az Egyesült Államok által jóváhagyott vakcinák közül.

Az izraeli turisztikai minisztérium áprilisban bejelentette, hogy július 1-jét tartja lehetséges időpontnak arra, hogy egyéni alapon megkezdődhessen a beoltott turisták beutazása az országba több államból, de a járványhelyzet miatt többször elhalasztották e tervek megvalósítását.

November 1-jén Izrael 20 hónap után először nyitotta meg határait a legfeljebb 6 hónapja, a WHO által jóváhagyott gyógyszerekkel beoltott külföldi turisták előtt, a kapott oltások és emlékeztető oltások számával kapcsolatos feltételek teljesítése mellett. Azoknak a külföldieknek, akik megfelelnek ezeknek a feltételeknek, 72 órával az indulás előtt tesztet kell végezniük, és az izraeli Ben Gurion repülőtéren a negatív eredményig elkülönítve kell tartózkodniuk. Az Izraelbe való belépéshez a külföldiek a beutazást megelőző 14 napon belül “nem tartózkodhatnak olyan országban, amely a koronavírus terjedésének veszélye miatt a vörös zónába tartozik” – közölte korábban az egészségügyi minisztérium.

A Sputnik oltást egyébként a világ 70 országa ismeri el, közöttük több EU-s tagállam, de sajnos az Európai Unió nagy részén továbbra sem fogadják el. Ami egyre inkább érthetetlen és teljességgel diszkriminatív, hiszen az egy dolog, ha nem adatják be a saját állampolgáraiknak, mert a tesztelésben nem bíznak meg és féltik őket a mellékhatásoktól, ellenben a szer ettől működik, tehát a turistákat fogadhatnák.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.