karantén kötelezettség magyar állampolgároknak

Karantén-kötelezettség nélkül jöhetünk haza a világ bármely országából – részletek

by admin

Karantén-kötelezettség nélkül léphet be Magyarország területére minden magyar állampolgár. Ezt sajnos rengeteg hírportál félreértelmezte tegnap és félinformációk terjedtek. A Spabook tisztába tette, hogy mi a valós helyzet, itt lehet elolvasni.

A Konzuli Szolgálat világosan fogalmaz, de kicsit bele kellett menni a részletekbe a helyes értelmezéshez, ami időigényes. Tehát, összefoglalva:

Karantén-kötelezettség nélkül léphet be Magyarország területére minden magyar állampolgár bármely külföldi országból is érkezzen haza.

karantén szabályok európai unió

A Kormány a jelenleg érvényes járványügyi készültség időszakára vonatkozó utazási korlátozásokat a 291/2020. (VI.17.) Korm.rendeletben rögzítette. Ez alapján Magyarország területére személyforgalomban korlátozás nélkül (karanténkötelezettség nélkül, légi, szárazföldi, és vízi úton is) beléphet:

  • a magyar állampolgár, 
  • az Európai Uniós tagállamok, az EGT megállapodásban részes államok, valamint Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Izland, Szerbia állampolgárai (kivéve Egyesült Királyság), 
  • és a  fenti személyek harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagjai. 

Továbbá:

  • A külgazdasági és külügyminiszter 9/2020 (VI.17.) KKM rendelete szerint nemzetközi viszonosság alapján korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére a Szerb Köztársaság állampolgárai.
  • A külgazdasági és külügyminiszter 9/2020 (VI.17.) KKM rendelete szerint Ukrajna állampolgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra ugyancsak beléphetnek, de kötelesek az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belül tartózkodni.
  • Dél-Koreából és Japánból ugyancsak beutazhat Magyarország területére üzleti beutazás céljából az a nem magyar állampolgár, aki ezen országok területén bejegyzett olyan cég vezetője vagy munkavállalója, amely cég egyben egy bármely fent említett államban bejegyzett másik céggel kapcsolt vállalkozásként működik. A kapcsolt vállalkozás fogalma a 1996. évi LXXXI. törvény 4. § 23. pontjában található. Az utazás üzleti célját a belépéskor valószínűsíteni kell.

A fenti kategóriákba nem tartozó, külföldről érkező nem magyar állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be, kivéve, ha a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv felmentést ad. A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság  ad felmentést.

Karantén kötelezettség kilépéskor

Fentiek a belépésre, magyarán a hazajövetelre vonatkoznak! Kilépéskor, tehát amikor másik országba látogatunk el, természetesen rengeteg helyen van még érvényben karantén kötelezettség. Ahová most (2020.06.19) beengednek magyar állampolgárként Európai Uniós országokon kívül, karantén nélkül:

  • Albánia
  • Koszovó
  • Svájc
  • Szerbia
  • Ukrajna

Bárhová is menjünk, mindenkinek javaslom, hogy hozzám hasonlóan regisztráljon konzuli védelemre. Ennek mikéntjéről, a mobilappról és értelméről korábban már írtam.

További wellness-utazós és termálfürdős témákról értesülhetsz ittVan hírlevelem is spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben