Külföldi út után továbbra is lehet szabadulni a karanténból 2 negatív teszttel

by admin
10 nap karantén kiváltása teszteléssel

Címlapokon jelentek meg ma olyan főcímek, miszerint “mától nem lehet idő előtt szabadulni a koronavírus-karanténból“. Ez megtévesztő az utazóközönség számára, ugyanis így, ebben a formában nem igaz. Részletek:

Karantén külföldről: 10 nap, 2 teszttel szabadulhatunk

Mielőtt bárki bezárná az ablakot, a legfontosabb: továbbra is lehet 2 negatív PCR teszt felmutatásával szabadulni külföldről hazatérés után, de ez szinte lehetetlen, mert a tesztelési kapacitások hiánya miatt jelenleg egyszerűen vajmi kevés esélyünk van megszerezni a 2 negatív teszteredményt, mielőtt magától is lejárna a 10 nap karantén. Az egyetlen megoldás az, ha még külföldön csináltattunk egy tesztet (kizárólag ezekből az országokból fogadják el) és idehaza rögtön első nap készíttetünk egy másodikat. Így nyerhetünk pár napot, de az sem lesz sok és ez is lutri kategória.

Már nem lehet idő előtt szabadulni a karanténból

Amiről a hírportálok ma elkezdtek írni, az ne tévesszen meg senkit azok közül, akik külföldről térnének haza! Azokra az esetekre vonatkozik, amikor valaki kontaktkutatás során került megfigyelés alá, avagy panaszokkal jelentkezett a háziorvosánál, aki koronagyanúsnak ítélte és bevágta karanténba. Ők azok, akiknek innentől kezdve felesleges privátban tesztet kérni, mert kénytelenek kivárni a 10 napot. A tesztelésnek saját családunk védelme miatt ennek ellenére továbbra is van értelme, mert nem mindegy, hogy megfázásunk van, vagy koronavírusunk. Utóbbi esetében nem rohannék haza a szüleimhez a 11. napon, és szerintem mások sem tennék.

Az új eljárásrend az NNK oldalán olvasható el teljes terjedelmében, kattintásra pdf-ben kinyílik, linkelem mellé a hivatkozott jogszabályt is. Az operatív törzs mai, kapcsolódó tájékoztatója itt nézhető vissza videón.

A térítéses vizsgálatok közé tartozik az, amit utazás után csináltatnak meg azok, akik szeretnék megkísérelni az idő előtti szabadulást a karanténből. Meg persze minden olyan vizsgálat is, amit önszorgalomból szeretne valaki megcsináltatni.

A térítésmentes vizsgálatok közé pedig azok a PCR tesztek tartoznak, amelyeket hivatalból, a járványügyi intézkedések során rendelnek el, avagy háziorvos bizonyos tünetek alapján kéri.

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Biztonságos utat,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.