Debrecen Mediterrán Élményfürdő klórgáz

Klórgázmérgezés a Debreceni Mediterrán Élményfürdőben

by admin

Elromlott egy klórozó berendezés egy debreceni élményfürdőben, ezért klórgáz került a medencetér levegőjébe pénteken késő délután. Klórgázmérgezés gyanúja miatt azonnal riasztották a mentőegységeket.

A Tények tudósítása alapján az emberek futva menekültek ki a helyről. A technikai hiba nyomán 10 gyermek lett rosszul, de szerencsére közülük 7-et nem kellett végül kórházba szállítani. A tűzoltók percek alatt kiértek a helyszínre, megkezdték a szükséges mérések elvégzését.

Az élményfürdőben már rendeződött a helyzet és szombaton délelőtt 10 órától újra zavartalanul működik.

Mi az a klórgázmérgezés?

A klórgáz a nedves emberi szövetekkel (pl. szem) érintkezve, a szövet víztartalmával keveredve sósavat képez, ami ingerli a nyálkahártyát, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. A tünetek és az elváltozások súlyossága a belélegzett gáz koncentrációjától függ, […] égő érzést okoz az orrban és a torokban, továbbá fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögést és nehézlégzést vált ki. A szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Bár a nagy töménységű gáz gyors belélegzése 1-2 percen belül halált is okozhat, a halálos mérgezés ritka, mert a klórgáz már kis töménységben is kínzó fulladásérzést vált ki, ami a szennyezett levegőjű terület gyors elhagyására késztet.

További részletek a fentiek forrásául szolgáló Webbeteg portálon olvashatók a témával kapcsolatban.

Mi a teendő klórgázmérgezés (gyanúja) esetén?

Klórgázmérgezés erősen csípi a szemet, javasolt tiszta vízzel, 10 percen keresztül öblögetni, valamint szemorvost is felkeresni. A bőrünket szintén bő vízzel mossuk le!

Bármilyen mérgezés esetén 0-24-ben hívható az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es telefonszámon.

Csatlakozz wellness-fürdős csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról.

Mi a véleményed? Itt elmondhatod.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook
Cover fotó: torange.biz (licenc)

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben