Spabook.net Kassay Tamás

Lehet nálad sebészmaszk a párnacihában!

by Waterfan

Sok elsősegély doboz tartalmaz valamit, ami jelenleg még nem mindenhol kapható: van bennük sebészmaszk.

Magyarországon 3,8 millió személygépkocsi van forgalomban, ezeknek tartozéka a lentebbi képen látható alkalmatosság, becsületes nevén elsősegélynyújtó felszerelés. Az 50/2009 (IX.30) KHEM rendelet értelmében a mentőláda kötelező tartalma a gumis sebészeti szájmaszk. Nem reprezentatív mintavételem alapján nagyjából a felében van maszk, ami azt jelenti, hogy nagyon óvatos becsléssel nézve jelenleg is van 1 millió sebészmaszk a párnacihában, de a rendelet értelmében vélhetően sokkal több is van. Lényegében az emberek harmadára kellene, hogy jusson maszk a Kínából érkező repülők szállítmánya nélkül is. De miért fontos ez?

Előzmények, ha nem érdekel, tekerj lentebb: Mindenféle információ elhangzik, a blogon a személyes véleményemet írom le. Szerintem a számok önmagukért beszélnek. Ázsia fejlett országaiban az emberek hagyományosan hordanak maszkot. Arrafelé az a módi, hogy ha bármilyen legapróbb jelét érzik akár csak megfázásnak is, illetve ha járvány veszély van, akkor lényegében mindenki felveszi a maszkot. A Worldomoters adatai szerint ott nem csak arányaiban, de lassan nominálisan is sokkal kevesebb a fertőzött, mint a világ többi részén. Ilyen országok többek között: Japán, Tajvan, Hong Kong, Szingapúr.

Koronavirus Tajvan Taiwan maszk kerekpar

Tajvan konkrétan ott van Kína szájában, hónapok óta dúl a járvány a térségben, ennek ellenére kevesebb fertőzöttjük és halálesetük van, mint nekünk Magyarországon, pedig ők ráadásul kb. háromszor többen élnek egy harmad akkora területen, mint mi. Az okokat majd nyilván meg fogják vizsgálni tudósok, mi egyet tudunk: március 30-án maga a miniszterelnök mondta a Parlamentben idehaza, hogy azért nem kötelező a maszk, mert nem tudja garantálni azt, hogy mindenkinek fog jutni.

A fenti képen érdemes kicsit elmélázni, mert nálunk ilyent nem láttok! Van külön motoros, robogós, biciklis sáv, van autóknak úttest, közöttük zöldsáv, kétkerekűeknek parkoló, azon túl pedig következik a járda. Minden felfestve, de nem veszik szigorúan, ha átszambázik valaki a záróvonalon, ha a forgalmi helyzet úgy kívánja. Ezzel együtt elmondhatjuk, hogy végtelenül szabálykövetőek, és éppen ezért nem zaklatják egymást a szabályok betű szerinti betartásával, mert mindenki tudja, hogy alapvetően minden be van tartva. Például náluk teljesen normális felparkolni a járdára is, ha egyébként nincsen vonallal megtiltva, mert úgy vannak vele, ha nincs máshol hely, valahol állni kell, az embernek meg azért van lába, a babakocsinak meg kereke, hogy szükséges esetén két méterrel odébb tudjon sasszézni. Vissza a maszkokhoz, jöjjön a lényeg!

Na akkor mentő ötlet egyenesen apámtól, aki általában minden helyzetben feltalálja magát. Kikocogott a kertbe a kocsihoz, meg le a pincébe és előkapott néhány régebbi, meg éppen aktuális elsősegély-felszerelést. Ilyen B kategóriásat, remélem mindenki látott már ilyent:

Koronavirus elsosegely doboz gumis sebeszeti szajmaszk sebeszmaszk maszk

Nézzük csak meg jobban! Mi van ráírva? 

Gumis sebeszeti szajmaszk sebeszmaszk maszk koronavirus

Tartalma:

  • Higiénikus arcmaszk lélegeztetéshez (nem erre lesz szükségünk, bár házilag ezzel is lehet kezdeni valamit)
  • Sebészmaszk: Gumis sebészeti szájmaszk

Szóval, ha mennél bevásárolni, vagy egyéb létfontosságú dolgodat intézni a köz területére, akkor ha van autód, úgy 50-50% eséllyel találsz benne sebészmaszkot is. Kinyithatod most és majd később, ha X idő múlva már lehet kapni, akkor veszel másikat és visszapótolod. Nem felejted el visszapótolni, ugye?

A Ti elsősegély dobozotokban van maszk? Írjátok meg itt!

Jó utat, sok élményt – ha majd a járvány elmúltával útnak indulsz-, addig pedig a wellness csoportban tárgyaljuk ki a jó lehetőségeket.
Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben