140000 magyar diák ingyen utazhat külföldre 2022 nyarán – indul a Külföldi Nyelvtanulási Program

by Kassay Tamás

Ingyenes Külföldi Nyelvtanulási Programot hirdetett a Kormány, 140000 magyar diák részére

A programban alanyi jogon részt lehet venni, a kéthetes külföldi nyelvtanulás és a kiutazás feltétele mindössze egy pályázat benyújtása. A nyelvtanulási program megvalósításával a Tempus Közalapítványt bízta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), mivel az Alapítvány már jelentős tapasztalattal rendelkezik az Erasmus+ kapcsán a középiskolás korosztály nemzetközi mobilitásának támogatásában.

Ki vehet részt a Külföldi Nyelvtanulási Programban?

Külföldi nyelvtanulási program 2022 knyp Tempus Közalapítvány
Rengeteg helyre el lehet jutni!

A 2021/2022-es tanévtől a 9. évfolyamos gimnáziumi, szakgimnáziumi és technikumi, valamint a 11. évfolyamos gimnáziumi és szakgimnáziumi, továbbá a technikumi 11. vagy 12. évfolyamos tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvoktatásban vehetnek részt a Nemzeti alaptanterv szerint tanulható első idegen nyelvek (angol, francia, német, kínai) célországaiban: Ausztriábanaz Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Máltán, Németországban és Kínában. (Kínai nyelv csak abban az esetben választható, ha azt a kedvezményezett tanuló NAT szerinti első nyelvként tanulja. Ez a feltétel kizárólag a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulói esetében valósul meg.)

Az elszállásolás családoknál vagy kortársakkal együtt kollégiumban történik. A szállás típusát a honlapon kiválasztható utazási/nyelvtanulási csomag már tartalmazza. A külföldi nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig fogadják a diákokat, a szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi. Ez garantálja, hogy mindenki a megfelelő nyelvi szinten fejlődhessen.

A Külföldi Nyelvtanulási Program keretében a tanulók külföldi nyelvtanfolyam helyett az intézményük szervezésében, partnerintézményi együttműködésben is részt vehetnek, amelynek célja, hogy a célországi partneriskolákkal közös projektek megvalósítása során fejlesszék nyelvtudásukat.

A Külföldi Nyelvtanulási Program finanszírozása, ingyenesség

A Kormány teljes körű támogatást nyújt:

  • fedezi a külföldi nyelvtanfolyam díját,
  • a kiutazás költségeit,
  • a külföldi szállást és ellátást,
  • a célországon belüli, a nyelvtanfolyamon való részvételhez szükséges utazási költségeket.

A tanulók a támogatást még a tervezett kiutazás előtt megkapják, így önerő, előfinanszírozás nem szükséges.

Hogyan lehet jelentkezni a Külföldi Nyelvtanulási Programra?

Pályázni a Külföldi Nyelvtanulási Program honlapján keresztül, az elektronikus pályázati felületen lehet (Pályázom!), amelynek várható nyitása 2022. február.

Az érdeklődők a pályázati felhívásokat az intézmények vagy tanulók oldalakon találják meg az adott pályázati típusnak megfelelően.

Dicséret illeti az előkészítésben dolgozókat, ugyanis az újonnan megnyitott honlap kellően letisztult, ugyanakkor informatív. Amit egyetlen más hírportálon sem írtak, az az, hogy hogyan is működik, úgyhogy pótolom ezt a hiányosságot:

Külföldi nyelvtanulási program 2022 knyp Tempus Közalapítvány

A Kurzusok menüpont látható a fenti képen. A felület bal oldalán remek szűrő kapott helyet, ahol kiválasztható, hogy egyéni vagy csoportos kurzusra szeretnénk-e jelentkezni. Nyelv alapján választható a célország, dátum alapján pedig kizárólag azok az ajánlatok töltődnek be, amik az adott időszakban elérhetők. A képre már nem fért rá, van még néhány opció, például a nyelvi szint, az iskola mérete (kisebb / nagyobb ahol jól éreznénk magunkat), sőt, gondolnak a fogyatékkal élőkre is, és be vannak kategorizálva azok a nyelviskolák, amelyek felkészültek a sajátos nevelési igényű (SNI) fiatalok fogadására is.

Spabook jótanács és észrevétel: Megugró forgalomra számíthatunk, mert a nyári időszakban, mindössze 10 hét alatt pörög le a program, ekkor fognak utazni a fiatalok 2 hetes turnusokban. Ez azt jelenti, hogy a programban résztvevő országok felé durván meg fog ugrani a kereslet, és egyszerű fejszámolással látszik, hogy a normál menetrendben szereplő repülőjáratokkal nem is lehet majd kiszolgálni ennyi utast.

Vélhetően a háttérben dolgoznak a logisztika megvalósításán, de akik kedvelik a filléres jegyeket, a hétvégi napokra nagyon nagy valószínűséggel elfelejthetik, sőt, jelentős drágulásra számítok. Aki már most tudja fixen a programját, és hétvégén kell majd utaznia, jobban jár, ha most lefoglalja a jegyét.

Bár már sajnos nem vagyok gimis, de ha az lennék, tutira élnék a lehetőséggel, ez tényleg ritka jó alkalom arra, hogy bárki világot láthasson. Annak idején volt szerencsém 2 hétre családhoz kiutazni az iskolámmal, akkor még vonattal tettük meg az utat Budapest és Köln között. Vélhetően most is lesznek, akik inkább majd vonattal fognak utazni, már csak az említett kapacitásbeli kihívások miatt is.

Jó utat, jó nyelvtanulást, új barátságokat és sok élményt kívánok a fiataloknak!
Mr Spabook

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.