látnivalók Szlovéniában

Látnivalók Szlovéniában

by admin

Szlovénia elképesztően sokszínű és rengeteg programot kínáló ország. A legnépszerűbb célpontok között egyértelműen a tengerparti területek szerepelnek, valamint a méltán ismert Bled, és az ország fővárosa, Ljubljana. Ezek mind-mind eltérő programlehetőséget és látnivalókat tartogatnak az ide érkezők számára, legyen szó aktív kikapcsolódásról, vagy passzív pihenésről. A sokoldalú lehetőségeknek köszönhetően a főszezon alatt az országot elözönlik a turisták, amely nem is csoda. Ebben a cikkben a legnépszerűbb úticélokat mutatjuk meg neked. A különböző lehetőségek ismeretében talán te is könnyebben döntesz majd, hogy melyik csodálatos helyszínt válaszd.

1. Piran és Portoroz

A listát kezdjük az ország két legismertebb tengerparti városával, Pirannal és Portorozzal. Mivel Szlovénia kis tengerparttal rendelkezik, az itt található városokat nyáron elözönlik a turisták. Ez nem is meglepő, hiszen egyedi hangulatú és programokban bővelkedő nyaraló helyszínről beszélünk. Piranban érthető okokból a tengerpartok és az ott található éttermek és kávézók az elsődleges turista célpontok. Azonban a város a történelmi oldala miatt is igencsak vonzó az ide érkezők körében. Legismertebb látnivalója egyértelműen a Szent György templom, valamint a városban található vár.

2. Bled és Bohinj

Bled egyértelműen a legnépszerűbb látnivaló az országba érkező turisták körében. A Bledi-tóról és a közepén található szigetről valószínűleg már mindenki látta a lélegzetelállító képeket. A szigeten található kis templommal együtt a látkép szinte Szlovénia védjegyévé vált. A tó és a templom mellett a Bledi-vár is népszerű program az itt tartózkodás idején. Bled emellett számos programot is kínál, bicikli- és túraútvonalakat, valamint hajós kirándulást is választhatunk.

Bohinj nem messze Bledtől található meg, tehát érdemes a két programot azonos napra szerveznünk. A Bohinj-tó látványa Bledhez hasonlóan elképesztő, a tavat körbe ölelő természet mindenki számára ideális a kikapcsolódáshoz. Ugyan Bohinj nem kínál Bledhez hasonló történelmi kisvárost és várat, azonban számos sportolási lehetőséget rejt magában. Az ide érkezők ugyanis gond nélkül válogathatnak a különböző vízi sportok közül, legyen szó evezésről, kajakozásról, kenuzásról vagy horgászatról. Valamint, a tó közelében található a szintén híres Savica-vízesés, amely majdnem 80 méter magas.

3. Ljubljana

A szlovén főváros nem véletlenül került fel listánkra, hiszen az ország meglátogatásakor szinte kötelező legalább egy napot eltöltenünk itt is. Gyönyörű történelmi kisváros festői szépségű épületekkel és kultúrával. A főváros kis mérete ellenére számos programlehetőséget és látnivalót tartogat az ide érkező turisták számára.

Elsődlegesen, a Ljubljana vár mindenképpen felkeresendő. A város fölé magasodó épületet akár gyalogosan, akár siklóval is megközelíthetjük.

Ezután, a Tivoli park és az ott található kastély is ajánlott úti cél. A botanikus kert gyönyörű trópusi növényekkel várja a látogatókat. Valamint a park részeként megtalálhatjátok a Ljubljana állatkertet is.

Végezetül, a város központi történelmi részén is nagyszerű sétákat tehettek. A városnak egyedi hangulatot ad az azt átszelő Ljubljanica folyó és a rajta megtalálható, méltán ismert hidak.

A város természetesen a passzív látnivalók mellett számos aktív kikapcsolódási lehetőséget is kínál. Legyen szó wellness és spa opciókról, gokart és vidámpark szolgáltatásokról, valamint a különböző sportolási lehetőségekről, mindenki megtalálhatja a neki való programokat.

Amennyiben a fenti lista neked is meghozta a kedved a szlovén utazáshoz, érdemes időben elkezdeni a szervezést. A szállás megtalálása és lefoglalása mellett érdemes az utazást is átgondolni. A megfelelő útvonal megtervezésekor az autópályamatricára is fontos gondolnunk. Szlovéniában ugyanis a fő autópályák használata fizetős, emiatt digitális matrica vásárlása szükséges. Ezt szerencsére könnyedén megteheted otthonról, hiszen a vásárlás a vignetteslovenia.si oldalán elvégezhető. Mindez csak pár percet vesz igénybe, hiszen csak a járműved típusát és néhány adatát kell megadnod.

A fizetés után emailben kapunk visszaigazoló dokumentumot a matrica meglétéről, további teendőnk azonban nincs a matricával kapcsolatban. Ablakra ragasztani nem szükséges, ellenőrzése pedig az autópályákon kiépített kamerákkal történik. Semmin nem kell tehát ezután aggódnunk, hiszen a rendszer igen hatékony és elképesztően időtakarékos.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben