Maya Bay nyitva Thaiföld túra utazás

A Maya Bay lehet, hogy újra megnyílik a turisták előtt

by Waterfan

Thaiföld újbóli megnyitásával összhangban a thaiföldi kormány azt fontolgatja, hogy a környezetvédelmi okokból két éve lezárt Maya Bay legendás partját újra megnyissa a phuketi turizmus fellendítése érdekében.

Maya Bay és a túlturizmus esete

A világhírű Maya-öböl 2018 közepe óta tart zárva, hogy a természet esélyt kapjon a helyreállásra azután, hogy az úgynevezett túlturizmus (over-tourism) teljesen kizsigerelte a paradicsomi szigetet. Warawut Silpa-Archa természeti erőforrásokért felelős és környezetvédelmi miniszter a közeli Koh Hong 360 fokos kilátótornyának megnyitó ünnepségén azt mondta, hogy a lakatlan sziget hamarosan újra látogatható lesz.

A Maya Bay azután vált nemzetközi turista mágnessé, hogy éppen 20 esztendeje Leonardo DiCaprio mellett főszereplője lett a The Beach című hollywoodi filmnek.

Maya Bay nyitva tartás napi túra látogatható Thaiföld
Na ilyen ne legyen!

2017-re a napi látogatók száma 5000-re emelkedett, de a hivatalos szervek szerint az öböl és a sziget csak legfeljebb 2400 turistát tud fogadni naponta. 2016-ban összesen 1,38 millió, 2017-ben 1,65 millió turista látogatta meg a paradicsomi öblöt Thaiföld nyugati partjainál.

Naponta 350 fő számára lehet nyitva a Maya Bay

Az öböl esetleges újranyitása kapcsán konzultálnak egy környezetvédelmi szakértőkből álló testülettel is. A tervek szerint naponta 350 főben fogják korlátozni a beengedhető turisták számát és a hajók nem köthetnek ki a part közelében. Szándékaik szerint egy móló is fog épülni a Loh Sama-öbölnél, a Phi Phi Leh sziget másik oldalán.

Amikor itt jártam, szándékosan hagytam ki e Legendás Öblöt. Úgy gondoltam, hogy turistákkal tömve nem tudja megadni azt az élményt, amiről szólna ez a part. Másfelől, a saját élményem árán is inkább azt mondtam, hogy nem akarok én lenni ott az a plusz egy, aki miatt a terület ökoszisztémája tovább romlik. A hatóságok végül 2018-ban le is zárták, hogy a természet helyre tudja rázni magát néhány év alatt.

Szóval, helyette ráböktem a térképre és kiválasztottam egy kis szigetet a közelben, amiről alig találtam a neten valamit. Elutaztam oda. Visszamennék. 

Nem tudom, Te hogy látod ezt a témát, volt-e hasonló élményed valamerre a nagyvilágban. Itt megírhatod hozzászólásban.

Érdekelnek a spa és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, olvass szállás véleményeket és értesülj utazós, wellness-es eseményekről is!

Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben