Mental Wellness: 5 gondolat a lelki egészség világnapja alkalmából a szellemi jóllétért

by Waterfan
mental wellness lelki egészség világnapja 2020 október 10

2020 a bezárkózás, a megcsappanó személyes találkozások, sokak számára a megélhetés elvesztésének az éve a koronavírus miatt. A mentális egészségünk minden korban fontos, de idén különösen nehéz nagyon sokunk számára. Alábbiakban Laurie Santos, a legendás amerikai Yale Egyetem kutatójának a segítő gondolatait gyűjtöttem össze, amiket még azok számára is érdemes megfogadni, akik jelenleg is kirobbanó formában érzik magukat, mert ezekkel tovább fokozhatják sikereiket.

2020 a koronavírus, a karantén, a bezárkózás éve

Nem kell tudósnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk: az ember társas lény, és alapvetően nem komálja, ha egyedül kell lennie, ha nem találkozhat más emberekkel, ha nem mehet szabadon oda, ahová szeretne. Ez egy dolog, de ehhez jön még az a fajta létbizonytalanság, ami Magyarországon is emberek százezreit érintette meg.

Igaz, hogy sok sofőr talált munkát kaja kiszállító futárként, de ez attól még csak szükség megoldás, nem az ő világuk. Ugyancsak vannak idegenvezetők, akik találtak maguknak magántanítványokat valamelyik nyelvből, amin korábban turistákat kalauzoltak. De ez sem az ő világuk, arról nem beszélve, hogy rontják a nyelvtanárok piacát, de hát túl kell valahogy élni, nem hibáztatás ez.

És ott vannak a szállodai dolgozók, akik ki tudja hova keveredtek el, de nem a vendégekkel foglalkoznak, ahogyan azt szerették és szeretnék. A takarítókat nem tudta felszívni a takarító piac, hiszen az irodaházak is kiürültek, aki csak teheti, távolról dolgozik.

A home office és munkanélküliség hatása

lelki egészség világnapja mental wellness

A távolról dolgozással el is érkeztünk oda, ami gyökeres változást hozott az aktív életkorú emberek életében. Eddig nehezen érezhettük át nagyszüleink érzéseit, akik esetleg már elvesztették párjukat és egyedül várják az unokáikat, hogy néha beugorjanak. És az idén nem mehetnek, vagy csak maszkban, mert kockázatos.

2020-ban aktív felnőttek és fiatalok is megtapasztalták, hogy milyen úgy egyedül, hogy nem szinglik vagyunk, hanem konkrétan senki nem szól hozzánk egész nap, legfeljebb telefonkonferenciában pár kolléga.

Már akinek van, mert van ismerősöm, aki úszó edzőként fiatalokat tanított és versenyre készített fel. Tavasz óta nincsen munkája. Van ismerősöm, aki óceánjáró hajón táncolt, az élete az utazás, az intenzív érzések, érzelmek. És egyik napról a másikra maradt a 4 fal között. Az ő és sok más ismerősöm esetében totális kilátástalansággal azt illetően, hogy most mihez kezdjenek, mert amihez értenek, azt még belátható időn belül nem tudják csinálni. És nem kell hajóra menni táncolni, menne színházba is, de hát az is zárva, avagy nagyon korlátozottan van nyitva, nincsen nyitott lehetőség. Ebben a cipőben járva könnyen érezhetjük azt, hogy nem vagyunk fontosak, pedig valójában nagyon is az vagy, Te is!

5 lépés a mentális egészségünk megőrzéséért, javításáért

Laurie Santos pszichológia professzor, a Yale Egyetem Silliman Lakossági Főiskolájának vezetője, 2003-ban Ph.D-zett a Harvardon. Egyetemi karrierje mellett népszerű podcast műsort is vezet a nagyközönség számára, The Happiness Lab címmel.

A lelki egészség világnapja alkalmából 5 pontban foglalta össze, hogy mire érdemes picit több figyelmet fordítanunk a mentális jóllétünk érdekében.

mental wellness lelki egészség világnapja október 10

1) Testmozgás, edzés

Ép testben ép lélek. Akár csak napi 20 perc séta egy közeli parkban, a Duna parton, vagy a lakás és a bolt között már számít. Még jobb, ha valóban át is tudjuk mozgatni a testünket, de nem elvárás ez senkitől. Egy dolog biztos: bármennyire is nehéz időszakom volt, amikor elmentem edzeni aktív versenytáncos koromban, miután kijöttem az egyébként igencsak megterhelő 3 órás edzésről, a világ a helyére került. Akkor is visszatért az önbizalmam, ha egyébként nem lett tökéletes a táncunk. Holnaptól Te is sportolsz valamit, ugye?

2) Adjunk hálát!

Igencsak meglepő, kevés ember annál is ritkábban gondol rá. A vallásos emberek is gyakran valamiért imádkoznak, hogy adja az az Ég. Számomra az hozta meg a sikereket, amikor elkezdtem hálát adni azokért a dolgokért, amik az életemben vannak. Lehet, hogy fájt a lábam az utazás során a napi 20-30 kilométeres, hátizsákos séta közben, de nem panaszkodtam, nem vette el a kedvemet a folytatástól, nem hagytam félbe az utat, hanem hálát adtam érte, hogy ott lehetek mondjuk Kuala Lumpur-ban és ha fájnak is a lábaim, de tudok járni, elbírnak, visznek előre.

Laurie professzor azt mondja:

Kutatások szerint képesek vagyunk tudatosan edzeni az elménket arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk azokra az apró dolgokra, amikért hálásak lehetünk. Ha csak minden nap 3-5 olyan dolgot papírra vetünk, amiért hálásak lehetünk, már 2 hét alatt szignifikánsan növeli a mentális jóllétünket.

Te miért lehetsz hálás? Írj fel 5 dolgot magadnak egy papírra, egészen biztosan találsz majd hamar ilyen dolgokat. Ha egy emberért vagy hálás, írd meg neki, hogy boldog vagy, amiért az életednek a része! Neki is jól fog esni, így kezdenek áramolni az energiák egymás között.

Én például hálás vagyok a sok ezer követőmért, akik minden nap olvasnak, hálás vagyok azoknak a vendéglátóknak, akik megkeresnek és bíznak a tudásomban, hogy segíthetem őket az üzleti céljaik elérésében, hálás vagyok azért, hogy a családom egészséges, hálás vagyok azért, hogy beszélhettem ma a szeretteimmel, hálás vagyok azért, hogy reggel felkeltem és megihattam a szokásos pohár kakaómat. Mert innen indul minden, attól a pillanattól, hogy reggel felkelünk és már önmagában ezért hálásak vagyunk. Nem mindenkinek sikerül ugyanis, tehát ahhoz képest már mennyivel sokkal jobb dolgunk van, nem igaz?

3) Az alvás nagyon fontos!

Az alvás elképesztően fontos. Napjainkban a legtöbben a telefonjaikkal bújnak, a telefonunkkal bújunk ágyba és nem a szerelmünkkel. Vannak, akik számára ez fiziológiai tünetekkel is jár, nem tudnak elaludni, vagy alvási nehézségeik lesznek. Érdemes valamilyen kis rituálét bevezetni, amivel lefektetjük a telefonunkat aludni, és utána megkönnyebbült szívvel, értesítések nélkül lehet lepihenni.

Saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy az egyéb külső tényezők is rendkívül zavaróak. Nem egyszer kommunikáltam már nyilvánosság előtt, hogy világutazó létemre, a repülés szerelmeseként teljességgel nem tartom elfogadhatónak a jelen korunk működését a légiközlekedésben. Nem elfogadható dolog az, hogy reggel 7-8 óra előtt a világon milliók, Budapesten sok sok tízezer ember szenved krónikus alváshiányban a repülőgépek miatt, a rosszul pozicionált repülőtereken végzett fel- és leszállási műveletek következtében.

A dolog nem vicc, az ilyen jellegű halálokok között a légszennyezés után második helyen van a zajszennyezés okozta halálozás. Fontos lenne, ha a magyar döntéshozók is lépnének már az ügyben, hiszen, ha a Buli negyedben be lehet zárni üzleteket éjfélkor, akkor miért ne lehetne pontosan ugyanilyen pénztermelő üzleteket szintén korlátozni. A légitársaságok pontosan olyan pénztermelő gépezetek, mint egy bár, étterem, vagy koncert helyszín. Eltelik még sok év, mire ez a gondolat beérik, tipikusan az a helyzet, amikor Mr Spabook megelőzi a korát ezzel a meglátásával. Ugorjunk a 4. pontra!

4) Élj társasági, közösségi életet!

Ha éppen be vagyunk karanténolódva, akkor személyesen nem lehet, de ekkor is fontos, hogy beszéljünk másokkal. A Facebook nem csak agyzsibbasztásra jó, hanem Spabook olvasása és inspirálódás mellett remekül lehet rajta beszélgetni, telefonálni, akár videós hívásokat indítani a barátaink, szeretteink felé.

Akik pedig kimehetnek, hát találkozzatok egymással! Ha csak néhány percre is, már megéri. Ha nincs senki ismerősöd, akihez szólhatnál, menj le az utcára és szólítsd meg az első szembe jövő embert. Mondd neki, hogy szép napot! Vissza fog mosolyogni és értetlenül áll majd előtte, de viszont kívánja majd. Nagy élmény lesz Neked. Észre fogod venni, hogy adtál valakinek valamit és visszakaptál tőle valamit, azaz:

Számítasz! Fontos vagy. Nem vagy egyedül. Ne add fel!

5) Nézz szembe az érzelmeiddel!

Az érzelmek jönnek, és vannak. Felesleges próbálkozás elnyomni őket, nem fog sikerre vezetni. Viszont, sokat segíthet a R.A.I.N technika: recognize, accept, investigate, nurture, magyarán ismerd fel és ismerd el az érzéseidet, fogadd el, vizsgáld meg és kezeld a helyükön őket! Mutatom videón, az a legtutibb:

Érdekelnek a wellness és utazás témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok wellness, utazós témáról is. Itt pedig hosszászólhatsz.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal segíthetsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. A lentebbi kis “f” betűre kattintva pedig megoszthatod a cikket.