Németország fokozottan kockázatos területnek minősítette Magyarországot – karantén az oltatlanoknak

by Kassay Tamás
Németország fokozottan kockázatos területnek minősítette Magyarországot

Németország a járványügyileg fokozottan kockázatos területek közé sorolta át pénteken Magyarországot. A vasárnap nulla órától érvényes besorolás azzal jár, hogy Németországba utazás előtt ki kell tölteni a német online beutazási bejelentési űrlapot és sokak számára karanténkötelezettség is lesz – tudósít az MTI.

Az oltottsági védelem meghatározásánál mérvadó, hogy az oltás a Németországban engedélyezett oltóanyagok (Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Johnson&Johnson) valamelyikével történt. Amennyiben az első két oltás egy Németországban nem engedélyezett „keleti” oltóanyaggal történt, akkor a harmadik, emlékeztető oltást csak akkor fogadják el teljes értékű oltottsági védelemként, ha az egy egydózisú oltóanyaggal (Johnson&Johnson) történt. – áll a Konzuli Szolgálat oldalán.

Az oltatlanok – pontosabban a koronavírus ellen teljes oltással nem rendelkezők – csak friss negatív teszteredménnyel utazhatnak be Németországba, ahol 10 nap házi karanténba kell vonulniuk. Átszálló utasok ne ijedjenek meg, amennyiben a transzferáló utas nem lép be az ország területére, úgy mehet tovább.

A karanténból ki lehet szabadulni előbb is, feltéve, hogy a legkorábban a karantén 5. napján elvégzett teszt negatív.

A fokozottan kockázatos besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI), a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. Magyarország mellett Ausztria és Csehország is fokozottan kockázatos területnek minősül vasárnaptól. Szintén ebbe a kategóriába tartozik az Európai Unió tagországai közül a 3 balti ország, valamint Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szlovénia,  és további mintegy 60 EU-n kívüli ország, köztük Szerbia és Ukrajna. A pénteki frissítéssel egy országot vettek le a listáról, az Egyesült Államokat.

Németországban az utóbbi napokban majdnem minden járványügyi mutató rekordot döntött. Az újonnan kimutatott fertőződések napi száma például egy hét alatt háromszor emelkedett új csúcsra és átlépte az ötvenezres határt, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma – pedig sorban ötször döntött rekordot, és 260 fölé emelkedett.

Emelkedett a Covid-19 miatt intenzív kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma is, de messze van a járvány második hullámának idején, tavaly  év végén regirsztrált csúcstól. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) pénteki adatai szerint 2863 embert ápolnak a Covid-19 miatt az intenzív osztályokon. Ez ugyan 443-mal több az egy héttel korábbi 2420-nál, de a második hullám legsúlyosabb szakaszában feljegyzett 5762-es csúcsnak csak nagyjából a fele.

Eközben helyi szigorításokat vezettek be Hollandiában, írta az utazashirek.hu.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.