változik oltási igazolás szabályozása védettségi igazolvány első oltás után

Változott az oltási igazolás szabályozása: a védettségi igazolvány már az első oltás után jár

by Waterfan

A Magyar Közlöny péntek éjjel megjelent verziójában a kormányrendelet úgy szól, hogy már 1 oltás is elég lesz ahhoz, hogy az érintettek megkapják a oltást igazoló védettségi igazolványt.

Védettségi igazolvány több alapon is kiállítható, mert nem kizárólag oltási igazolás

Amennyiben az illető

  • a COVID-19 betegségből meghatározott időn belül gyógyult fel, és ezt igazolni is képes,
  • illetve ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják.

A módosított kormányrendelet, abban tér el a korábbitól, hogy a részletszabályok közül kikerült az a kitétel, hogy „a gyártó által meghatározott dózisú”

Az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált, a gyártó által meghatározott dózisú COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás tényének az igazolásával történik.

Ennek lényege az, hogy már 1 oltás után is kiadható lesz a védettségi igazolvány a Portfolio értelmezése szerint.

A módosító rendelet eloszlatja a korábbi kétségeket és rendelkezik róla, hogy akik a hatályba lépése előtt kapták meg az első oltásukat, ők természetesen ugyanúgy meg fogják kapni a védettségi igazolványt, mint azok, akik ezt követően kaptak oltást és akik számára már hivatalból postázzák az oltási igazolást.

Aki korábban már átesett a fertőzésen, szintén igényelhet védettségi igazolványt, de ehhez laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni, hogy az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenagyag jelen van/nincs jelen. Amennyiben már nincsen jelen, akkor az igazolvány kiállításához más módszerhez kell folyamodni. Akik a hatósági egészségügyi adatbázisban, az EESZT-ben regisztrált pozitív koronavírus teszttel rendelkeznek, a korábbiaknak megfelelően és időtartamra kaphatják meg az igazolványt.

Jelenleg még nem született rendelkezés arról, hogy milyen jogosultságokat kap az, aki a rendelkezik védettségi igazolvány kártyával, de minden valószínűség szerint számíthatunk rá, hogy a karanténszabályok alól felmentést fognak kapni.

Erre utalt az a bevágott videórészlet is, amin Orbán Viktor kormányfő a konzultáció kitöltésére buzdított, de közben az is látszott, hogy ő maga miket pipált be az első három kérdésnél.

A védettségi igazolványról szóló rendeletet korábban már módosították, akkor kivették az igazolvány tartalmából, hogy ki milyen oltóanyagot kap. Ez azzal állhatott összefüggésben, hogy amint arról beszámoltam, Lengyelországgal az élen, több európai ország bejelentette, hogy azokat az embereket, akik nem az EU-ban engedélyezett vakcinával lettek beoltva, őket oltatlan turistaként fogják kezelni. tehát például, nem mentesülhetnek a karanténszabályok és egyéb beutazási korlátozások alól.

Ha azonban így az oltási igazolványban nincsen benne az oltás típusa, csak az állam hivatalosan szavatolja, hogy az utas védett, akkor el lehet jogászkodni a helyzettel, de alapvetően nehéz azt mondani rá, hogy nem fogadják el. Diplomáciailag nehezen lenne magyarázható, hogy egy EU-s állam által kiállított hivatalos dokumentum valóságtartalmát kétségbe vonja egy másik ország. Meglátjuk mit hoz a jövő, de a múltban az ilyen trükkös megoldásokba más államok bicskája eddig általában beletört, míg a magyar húzás sikerrel átment.

A néhány nappal ezelőtti országos félretájékoztatás után új kezdeményezést indult el, hogy turizmus témaköréhez kapcsolódó hírekben elkerülhessék az olvasók a fals információkat. Elindult egy Facebook csoport és egy hírgyűjtő oldal is, amin kizárólag ellenőrzött forrásból, hozzáértő által ellenőrzött hírek kapnak helyet.

Itt lehet és érdemes csatlakozni a Turizmus hírek hitelesen csoporthoz.

Biztonságos utazást, sok élményt,
Mr Spabook
címlap: Markus Winkler
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben