orvos béremelés elvándorlás fürdők

Az orvosi béremelés bajba hozhatja a fürdőket

by Waterfan

Sok fürdőben dolgozik gyógyászati ellátásban résztvevő orvos, viszont a ma megszavazott, orvosok bérrendezéséről rendelkező törvény az ő fizetésükre nem vonatkozik. Mivel általában véve orvoshiány van, így elvándorlás indulhat meg a gyógyfürdőkből, ami veszélyezteti az ottani ellátást és a szolgáltatás színvonalát.

Az elvándorlás veszélyét kiváltó ok elég markáns, összeszedtem egy táblázatba, hogy hogyan fog alakulni az orvosok bruttó alapbére 2021 januárjától kezdve, lépcsőzetesen, évente tovább emelve.

Új bértábla az orvosi béremelés után, 2021-től

Orvosi bértábla béremelés elvándorlás gyógyfürdők

Ezek azért már elég jelentős összegek ahhoz képest, mint ami például a fürdőkben legjobb esetben elérhető, tehát mindenképpen oda kell figyelni a Fürdőszövetség alábbi, Végzetes elvándorlás várható a gyógyfürdőknél címmel közzétett közleményében foglaltakra. Az írást szó szerint teszem közzé, mert ebben a helyzetben ez a legtisztább, amit tehetek.

Orvosok a gyógyfürdőkben, avagy a végzetes elvándorlás oka

A Magyar Fürdőszövetség örömét és egyetértését fejezi ki minden alkalommal, ha az egészségügyben dolgozók béremeléséről szólnak a hírek. A magyarországi gyógyfürdőket is tömörítő országos szövetség ezúton tisztelettel felhívja az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét, hogy a napokban bejelentett orvosi és egészségügyi szakdolgozói béremelés kiterjesztése szükséges a hazai gyógyfürdőkben szolgálatot teljesítő (gyógyászati ellátásban részt vevő) orvosokra és szakdolgozókra is. Amennyiben a béremelés csak a kórházi szakellátásban tevékenykedő orvosokra terjed ki, úgy drasztikusan tovább fog nőni az ágazaton belüli bérfeszültség és jelentős szakember elvándorlás várható a gyógyfürdők felől az állami ellátórendszer intézményei felé.

Ez az elvándorlás az elmúlt években már elkezdődött, amikor az egészségügyi szakdolgozók bérét megemelték, de a jellemzően önkormányzati tulajdonú fürdőkben dolgozó – ugyanúgy az egészségügyi ellátórendszer részét képező, ugyanolyan végzettségű – szakszemélyzet bérfejlesztése elmaradt, mert ahhoz semmilyen segítséget nem kaptak a fürdők. Saját bevételeikből eddig is alig tudták lekövetni az állami intézmények béremeléseit. A Fürdőszövetség emlékeztet arra, hogy 2012. óta (!) összegszerűen sem változott (tehát reálértéken az inflációval miatt még csökkent is) a társadalombiztosítás által társfinanszírozott fürdőgyógyászati kezelések TB-támogatása, miközben a szakdolgozói béreket 85%-kal kellett emelniük a fürdőknek. Ezt a többletköltséget a többségében egyébként is veszteségesen működő fürdőüzemeltető cégek viselték.

A fürdőgyógyászati területeken dolgozó orvosok, szakemberek elhivatott munkájára nagy szükség van, hiszen mind preventív jelleggel, mind rehabilitációs céllal tudják segíteni az aktív dolgozók egészségének megőrzését, visszaszerzését, nem utolsó sorban csökkenteni a hevenyen kialakuló mozgásszervi megbetegedések okán táppénzen töltendő napok számát és ezzel tehermentesítik az állami ellátórendszert.

A Fürdőszövetség szerint, amennyiben a szakképzett reumatológus, fizioterápiás szakorvosok, gyógytornászok, fizioterápiás szakasszisztensek és gyógymasszőrök a bérfeszültség miatt a kórházakba „vándorolnak”, úgy a jelenleg is válságos helyzetben lévő fürdőágazat nem fog semmilyen utánpótlást találni, így számos fürdőgyógyászat nem fog megfelelni a törvényi előírásoknak és kénytelen lesz beszüntetni a tevékenységét. Jelenleg a magyarországi fürdők 18.000 főnek biztosítanak megélhetést, de közvetve több százezer főnek ad munkát az egészségturizmus.

A Magyar Fürdőszövetség Elnöksége ezúton kezdeményezi a párbeszédet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hogy a jelenleg élet-halál harcot vívó fürdőágazat megmentése közös érdek legyen.

Boros László Attila
elnök

Személyes véleményem az, hogy jó és tisztességes irányba indult el a bérrendezés, viszont az ám a helyzet, hogy ez lenne a tisztességes bér minden más helyen és minden hasonló pozícióban is. Elárulom azt, hogy komoly, nagy, multi cégek sem adnak ilyen fizetéseket, és ezzel nem azt mondom, hogy az orvosoké lesz majd egyszer sok, hanem azt, hogy nagyon durván lemaradtunk a világtól egy néhány százezres lélekszámú társadalmi csoportot leszámítva. Fontos lenne azon motorozni, hogy a középosztály valódi középosztály lehessen, mert ami most van, az EUR-ban, vagy USD-ban kifejezve viccnek is gyenge. Aki elutazik külföldre, pontosan tudja, hogy miről beszélek. Akinek nincsen szerencséje, hogy külföldre látogasson, nem biztos, hogy érzi a mondataim súlyát és lényegét, tőlük a bizalmon kívül mást nem kérhetek.

Sok-sok szállás véleményt és fürdős híreket olvashatsz a csoportunkban, várunk szeretettel!

Mi a véleményed? Mondd el itt!

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben