Spanyolország sárga besorolású lett, ezért beutazási korlátozások léptek életbe az onnan érkezők számára

by admin
Spanyolország beutazás sárga karantén

Spanyolország besorolása sárga lett zöld helyett az országos tisztifőorvos határozata alapján, ami augusztus 7-én, péntekre virradó hajnal 0 órától lép érvénybe. Ekkortól beutazási korlátozások vonatkoznak a Spanyolországból hazatérő utazókra.

Spanyolország besorolása augusztus 7-től: sárga

A döntésről szóló értesítés a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg, ami alapján a legfrissebb országbesorolás úgy néz ki, hogy az Európai Unió tagállamai alapvetően zöldek, kivéve a táblázatban felsorolt országokat. Az EU-n kívüli államok alapvetően nem zöldek, kivéve Svájcot.

Sárga országok listája

sárga országok listája beutazási korlátozások karantén kötelezettség Spanyolország
Pár hete még szerepelt Portugália, de időközben említettem, hogy már ZÖLD lett.

Minden Európán kívüli kontinens valamennyi országa piros, kivéve azokat, amik a fenti táblázatban sárga zónában szerepelnek. Ezeken kívül sajnos nincsen zöld ország Európán kívül.

Vörös országok listája

piros vörös országok listája beutazási korlátozások karantén kötelezettség

Mivel jár a beutazás Spanyolországból és egyéb sárga országokból?

Mivel Spanyolország besorolása sárga (2020.08.07-től frissítésig), ezért beutazási korlátozások vonatkoznak az onnan hazatérőkre, illetve a Magyarországra látogató külföldiekre. Ezek a szabályok állampolgárságtól függetlenül azonosak, azaz:

  • A határon egészségügyi ellenőrzés történik.
  • Automatikusan 14 napos karanténba kell vonulni, KIVÉVE,
    ha hitelt érdemlő módon be tud mutatni 2 negatív koronavírus tesztet, amiket a megelőző 5 napban, legalább 48 óra időeltéréssel készítettek el.
  • Az első negatív koronavírus teszt után elhagyható a karantén, DE
  • kötelező a második tesztet is megcsináltatni!

Nem magyar állampolgárok esetén sárga országok állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból viszont magyar állampolgárság nélkül nem léphet be senki, kivéve a különleges méltánylást igénylő eseteket.

Ezzel szemben vörös jelzésű ország esetében 2 negatív tesztre van szükség a karantén elhagyásához.

Emlékeztetőül: zöld jelzésű országból magyar állampolgár egészségügyi vizsgálat nélkül utazhat be. Szintén korlátozás nélkül léphetnek be azok, akik hitelt érdemlően tudják angol, vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

A témát teljes mértékben átfogó korábbi cikkem itt olvashatod.
Az is benne van, hogy hol tudsz tesztet csináltatni.

Ha hasznosnak találtad az infót, nagyon köszönöm, ha megosztod és segíted, hogy még több érdekes információról tudjak hírt adni a jövőben. Szívesen látunk wellness-utazós csoportunkban is. Mi a véleményed? Itt elmondhatod.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook
címlap fotó: saját – Segovia, Spanyolország

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!