Szállodaszövetség: Vendégmunkásokat a belföldi turizmusba és legyen szexi a szakma

by Kassay Tamás
szállodaszövetség vendégmunkások belföldi turizmus szexi szakma

Izgalmas interjút adott ma Baldauf Csaba a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Inforádiónak, amiről összfoglaló cikket készített az Infostart portálja. Alábbiakban véleményezem az erőteljes kijelentéseket.

Az üzemeltetési oldalon nagyon elszálltak az árak, ami a vendéglátóiparnak óriási problémája és az is nehézség, hogy 30-40 ezer ember hiányzik a szektorból.

Baldauf Csaba az interjúban elmondta, hogy kevés szó esik az ágazatot akár átlagon felül is terhelő költségnövekedésről. A szállodák tipikusan magas energiaigénnyel működnek és „iszonyúak” az élelmiszerköltségeik, de a munkaerőköltségek is emelkedő terhet jelentenek. Az üzemeltetésben ez olyan mértékű növekedés, ideértve a munkaerőköltség jövő évi emelkedését, amit az árakkal már nem lehet kezelni – vélekedett a szállodaszövetség elnöke.

A MSZÉSZ nagyjából úgy véli, hogy 30-40 ezer munkavállaló a kiszámíthatatlanság miatt eltűnt a szállodaiparból, és más iparágban helyezkedett el.

A szállodáknak az összes területen hatékonyságot kell növelni és a szakmát újból „szexivé” kell tenni, hogy minél többen válasszák ismét. […] a harmadik országbeli munkavállalók nélkül a probléma lassan nem lesz kezelhető, ezért fontosnak gondoljuk a szövetség részéről, hogy mielőbb munkavállalói vízumkönnyítések legyenek.

A teljes interjú ide kattintva hallgatható vissza.

Spabook vélemény

A szakmát szexivé, vonzóvá és továbbmegyek: megbecsültté kell tenni, ahol a dolgozóknak lehet jövőképe, ahol a kollégák megengedhetik maguknak, hogy egy évben egyszer vegyenek egy repjegyet és akár egybefüggő 2-3 hétre is elmehessenek világot látni, megtapasztalhassák, hogy máshol, pl tengerentúlon hogyan művelik szeretett hivatásukat. Ki ad erre lehetőséget most a piacon? Na ugye!

Tökéletesen egyetértek abban, hogy a költségek növekednek. Baldauf Csaba korrekt nyilatkozatott tett és jól vázolta a problémákat. A reakcióm nem neki, vagy rá válaszul születik, hanem a turizmus, sőt az összes többi iparág minden szereplője felé gondolatébresztő. Ugyanis nagyon nagy a baj, amit csak az fed el a szemünk elől, hogy tömegesen maszekolnak az emberek és így látszólag egész jól élünk. Rendszerszinten probléma, hogy sehol senkit nem fizetnek meg tisztességesen és 2-3 munkából rakjuk össze a pénzünket. De mivel nem halunk éhen, sőt még külföldi nyaralásra, meg kocsira is futja, egyik cégvezető sem érzékeli, hogy mennyire nem normális dolog az, hogy a napi 8 (10-12…) óra munkák után megyünk maszekban máshová, vagy zsebbe, vagy KATÁ-ra…

Az energia drágulása nem régóta tart – bár brutális -, szóval ezt most inkább vegyük figyelemfelhívásnak. A nagyobb baj, hogy emiatt a nemzetközi általános árszínvonal emelkedni kezd, és mellette tovább gyengül a forint, amiből irtó nagy bajok lesznek. De ez nem csak (gazdaság)politika!

A cégvezetők, vállalkozók végletekig kihasználták az erejüket és nem kezdtek el a társadalmi fenntarthatóság szerint működni. Csak a gazdasági fenntarthatóságukra figyeltek oda, néha esetleg a környezetire is, de fel sem merült senkiben, hogy ami a cég számára a gazdasági, az a dolgozóik számára a társadalmi fenntarthatóság.

Amikor a forint árfolyama átlépte a 320 körüli szintet az euróhoz képest, akkor kezdett el látványosan feszülni a helyzet a munkaerőpiacon. Ez nem ma volt, és a piac azóta sem volt képest érdemi lépéseket tenni a valós bérfejlesztés irányába. Az nem bérfejlesztés, amit a forintgyengülés hatása kiolt. Az himihumizás és játék a céges targetokkal. Ha a vírus nem jött volna, marad a feketézés, a szürke trükközés, avagy a nagyobb cégekhez tartozó területeken az átlagos magyarnál is kedvezőtlenebb, de legalább hófehéren bejelentett bérezés.

Nem normális dolog az, hogy bárhol 1000 euró nettó alatti összegekért dolgozzanak emberek, mert ennél kevesebből képtelenség tisztességesen megélni.

Ez a helyzet, ez az alap kiindulási pont, amit előbb nem kellene tagadni ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni.

Különösen abnormális dolog, hogy ez álom szint, és még 4-5 csillagos szállodákban is bőven rengeteg ember van, aki 200 x-ezer forintokat visz haza. Akár diplomával, backoffice-ban is. Nem jön ki a matek. És nem csak az emberek jövőképnélküliségében nem jön ki a matek, ami miatt a legtöbben búval béleltek és hiányzik az arcukról a mosoly, hanem azért sem jön ki a matek, mert máshol kijön:

Hogyan lehetséges az, hogy nemzetközi árszínvonal mellett probléma negyed, harmad, legjobb esetben fele akkora fizetéseket kitermelni, mint ahogy az más országokban profit mellett is sikerül? És ez turizmustól független jelenség.

Nem tudom a választ, őszintén. De aki tudja, ne tartsa magában!

A megoldás viszont nyilvánvalóan nem jöhet létre úgy, ha nem születik meg a nemzetközi szintnek legalább az árnyékáig felérő bérszínvonal. Nem alvállalkozóként, meg így meg úgy fusiban, hanem fullban, tisztán fehéren, mert csak az adja meg azt a biztonságot, amire a dolgozók többsége vágyik és ami a tisztes polgári lét alapja.

Na, ha harmadik országokból kezdünk el beimportálni munkavállalókat, akkor az micsoda? Nem szolgálja hazánk és nemzetünk célját, kizárólag a vállalkozók célját és az ő növekedésüket. A béreket nem befagyasztani kell, hanem helyükre emelni. Abban a pillanatban lesznek dolgozók is, mert nekem ember ne mondja, hogy szívesebben biciklis futárkodik, vagy építkezik olyasvalaki, aki szereti az eredeti szakmáját! De, ha ott jobban kijön és tud jövőt építeni, akkor ott fog dolgozni. Igazából sok másik iparágban is rezeg már a léc, multikból mennek el akár IT-s üzemeltetői területekről is emberek például villanyszerelőnek, klímaszerelőnek, online távmunkásnak külföldre itthonról és társai.

A “megye2-ben” versenyképes juttatási csomag helyett jövőképes juttatási csomagokra van szükség. Ha a Maslow piramis alja sérül, akkor hosszú távon az senkinek sem lesz jó.

Szomorú helyzet az, hogy sok szállodából hiányoznak a vendégek, és így irtó kényes a helyzet, aláírom. Emiatt dicséretes, hogy nem mentek bele árháborúba a magyar szállodások, hanem tartják az áraikat. Okos és jó döntés. Nem lenne több vendég csak azért mert olcsó, hiszen nem azért nincsen vendég, mert nem szeretnének költeni, hanem azért nincs vendég, mert nem mernek, vagy nem tudnak útnak indulni.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.