Szálláshely kiadókat citálna bíróság elé a TASZ

by Kassay Tamás
TASZ szálláshely kiadók bíróság per

A napokban a Társaság Szabadságjogkért (TASZ) levélben fordult a Magyar ApartmanKiadók Egyesületéhez, hogy szerintük az MTÜ által felügyelt Vendég Információs Zárt Adatbázis VIZA rendszer a jelenlegi formájában jogsértő, valamint olyan kötelezettségeket ruház a házigazdákra, amiknek azok nem tudnak eleget tenni.

Pert indítana házigazdák ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)?

Az Egyesület Facebook bejegyzése alapján nagyon úgy tűnik, hogy igen, bár paradox helyzet, hogy mindezt a házigazdák érdekében és nem ellenükben kívánják megtenni.

Azt szeretnék bebizonyítani, hogy a házigazdák jelenleg olyan kötelezettségeket kénytelenek szerintük viselni, amelyekkel kapcsolatban valójában nincsenek felelősségvállalási pozícióban. A bejegyzésben írtak szerint ennek érdekében le fognak foglalni szállás(oka)t, majd távozáskor megkérik a házigazdát, hogy törölje ki a vendég személyes adatait a VIZA rendszerből, mert a jogszabály szerint a házigazda van adatkezelőként megjelölve

Miután ennek egy házigazda sem tud eleget tenni, hiszen a VIZA rendszerből ők nem tudnak törölni, a TASZ bíróság elé vinné a házigazdát, így mutatva be, hogy a jogszabály szerintük rossz. 

A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete azt írja, hogy támogathatónak tartanak minden olyan kezdeményezést, ami a házigazdákat érintő esetleges jogi problémák megoldására irányul, viszont az Egyesület a leghatározottabban elítél minden olyan cselekedetet, ami egy, a jogszabályoknak megfelelni akaró házigazda meghurcolásával, bíróság elé citálásával jár.

Az Egyesület felkéri a Társaság a Szabadságjogokért Egyesületét, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Belügyminisztérium felelőseit, hogy üljenek le egymással és egyeztessenek a kérdéses jogszabály(ok)ról!

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.