Spabook.net Kassay Tamás

Tengerpart a nappaliban – nyaralás home office-ban

by Waterfan

Hogyan dobjuk fel az otthon töltött időt? A nyaralás új dimenzióját alkotta meg egy család Amerikában.

Gyerekkoromban imádtam homokvárat építeni a strandon. Persze mindig reszkíroztam, és kellően közel építettem a hullámzó tengerhez, hogy aztán ügyeskedni kelljen gátakkal meg árkokkal, hogy a habok ne mossák el az erődítményemet. Amerikában egy anyuka felismerte, hogy a gyermekének is hasonló vágyai vannak, mint egyébként mindannyiunknak:

fetrengeni a homokban a tengerparton.

Olvastam ma egy történetet, és nagyon megtetszett! Egy anyuka a 2 éves fiával már nagyon várta a nyaralást Turks and Caicos-ra, de persze bukták az utat, ahogy mi mindannyian a saját programjainkat, de Anya ravaszabb annál, hogy a dolgot csak úgy ennyiben hagyja.

Tengerpartot csinált a nappaliból!

Sokan nem hallottak még Turks and Caicos-ról, ez nem pusztán egy trópusi sziget, hanem konkrétan önálló ország, lentebb be is mutatom pár fotóval és információkkal, de egyelőre maradjunk a nappaliban! A szokatlan élmény receptje:

  • 5 szobapálma
  • 1 felfújható medence,
  • 3 zsák homok,
  • 2 kerti szék
  • 1 csipetnyi vidámság, kreativitás, ötletesség
  • 1 evőkanálnyi elszántság,

Íme az eredmény videón:

Az anyuka lelkesen mesélte az interjúban, hogy a gyerkőc már reggeli előtt boldogan strandol a nappaliban, ácsorog, ücsörög és pancsol a kis medencében. Más szülőknek is ajánlja ezt a kreatív és nyitott hozzáállást, mert lényegesen könnyebbé teszi a lakásba zárt heteket.

Hol van és mit lehet tudni Turks and Caicos szigetországról?

Tudom, általában mindenkit a képek érdekelnek, hiszen azokat nem kell elolvasni, mégis meg lehet tudni valamit. Tudjuk hát meg, hogy milyen színe van a víznek!

Magáért beszél, inkább nem jellemzem, mert csak elolvad és szétfolyik a monitor.

Az ország brit tengerentúli terület, de önálló állam, a Bahamáktól délkeletre, Kubától északra található az Atlanti-óceánon. Területe 8 fő szigetből és 22 további kis szigetből áll, ezek összterülete 616 négyzetkilométer, összehasonlításul Budapest 525 km2, Málta pedig 316 km2.

Turks and Caicos lakossága

A szigetország népessége valahol 30 és 50 ezer fő között alakul, de az adatokban eltérések vannak, hiszen ennyi rengeteg embert még egy foci meccsen is nehéz megolvasni. Egy biztos, rengeteg a fiatal, sok a gyerek és kevés az idős, szóval dinamikusan nő a lakosság száma. Ez a néhány tízezer ember évente 1,3 millió turistát lát vendégül, ami arányaiban annyi, mintha Budapestre 200 millió vendég érkezne évente. Döbbenetesen sok munkát ad ez a helyieknek, de természetesen zsúfoltságra nem kell számítani, hiszen bőséggel elfér mindenki ekkora területen.

Nyelvi akadályok sincsenek, mert a brit vonal miatt Turks and Caicos hivatalos nyelve az angol.

A gazdaság gerincét természetesen a turizmus adja, de offshore paradicsomként sem utolsó, bár abban nem is kiemelkedő, vannak nála jobb helyek.

Turks and Caicos beutazás, vízum

Magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum a beutazáshoz, de érkezéskor kérhetik a szállásfoglalás igazolását. Játékos kedvű nászutasoknak és mindenki másnak is érdemes avagy érdekes tudni róla, hogy pornóirodalom bevitele tilos, mert hivatalosan nagyon vallásosak. Nem hivatalosan jellemző, hogy szabadosan élnek – még házasságban is.

A helyiek kedvesek, barátságosak, senki nem siet sehová, különben túl hamar átérne a sziget túlsó felére, ahol vége a világnak. Szívesen beszélgetnek bárkivel, és ismeretlenül is köszönnek. A gyerekek feltűnően jól neveltek.

Fun fact az országról

Turks and Caicos különlegessége, hogy a 60-as években a NASA is előszeretettel használta, John Glenn űrhajós a szigeten ért partot, miután földkerülő űrutazáson vett részt és a közelben landolt valahol az óceánon. Elnézve az alábbi csendéletet, meg tudom érteni, hogy a megterhelő program után éppen ezt a helyet választották a hazatérésre. Talán enyhítheti az űrutazás utáni depressziót. Igaz, akkoriban még nem voltak ilyen fényűző medencék, de a tengerpart csak még szebb és még tisztább lehetett.

Azért ma is kellően csinos, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2018-ban a Grace Bay Beach nyerte el a legszebb tengerpart címet a TripAdvisor szavazásán.

Turks and Caicos tengerpart medenceA képre kattintva megnyílik a 360 fokos panorámakép és teljes kijelzőn élvezheted. Ahogy mozgatod a telefonod jobbra-balra, úgy mozog vele a kép is.

Ahogy az sejthető, a szigeten kifejezetten drágák a szállások, de hatalmas mázlival akár ingyen is meg lehet úszni a dolgot, ugyanis van néhány helyi, akiknél lehet kanapészörfölni. Nem tudod mi az? Akkor kövesd a Spabook-ot, írj, kérdezz, és légy a közösség tagja, mert rengeteg hasznos információt hallhatsz és sokat tanulhatsz az utazásról.

Felkerült Turks and Caicos a bakancslistádra? Mondd el itt!

Jó utat, sok élményt – ha majd a járvány elmúltával útnak indulsz-, addig pedig a wellness csoportban tárgyaljuk ki a jó utazós lehetőségeket.
Mr Spabook

forrás: Lonely Planet

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben