Turizmus hírek a nagyvilágból: Flybe csőd és sok más

by Waterfan
Spabook.net Kassay Tamás

Rengeteg dolog történt pár nap alatt, amiről tudnotok érdemes. Érintett országok: Anglia, Franciaország, Irán, Izrael, Japán, Magyarország, Olaszország, Tunézia, Palesztina

Akit kicsit is érdekel az utazás, annak tudnia kell ezekről, hogy tájékozott lehessen. Listába szedtem az elmúlt nap(ok) eseményeit, amik érintik a turizmus világát és az esetleges jövőbeli utazásainkat is.

 • Csődbe ment a Flybe, a legnagyobb regionális brit légitársaság a visszaeső foglalások következtében. Korábban is küszködtek már, a most elmaradó utasok viszont beütötték a szöget a koporsójukba.
 • Irán állampolgárai számára Magyarország felfüggesztette a vízum kiadását. Miért fontos ez nekünk? Mert lényegében azt jelenti, hogy ha Iránba szeretnél utazni (nekem is van több ilyen ismerősöm per pillanat) és el is mész, akkor véleményem szerint nagyon jó eséllyel számíthatsz arra, hogy hazatérésedkor karanténba fogsz kerülni. Ezzel az eshetőséggel is számolj, mielőtt útnak indulsz a következő hetekben!
 • Tunézia amerikai nagykövetsége előtt öngyilkos merénylet történt pénteken délelőtt. A nagykövetség twitter üzenetében azt javasolja, hogy kerüljük a környéket. Senki nem sérült meg, szóval igazán hatékony volt az öngyilkos merénylő, köszönjük neki, hogy eggyel kevesebb van. Az all inclusive ellátásról (is) híres tengerparti szállodák zavartalanul üzemelnek, tehát ide magam is simán elutaznék, nem intek óva senkit ettől, de járjatok nyitott szemmel és az amerikai kötődésű helyeket talán érdemes kerülni.
 • Izrael, Betlehem, Palesztina: Na ez nehéz terep, a lényegre szorítkozom. Az ynetnews.com értesülései szerint 03.05-től kezdve a Palesztin Hatóság teljes területére tilos belépni a turistáknak, bárhonnan is érkezzenek. Betlehemben a templomok és az iskolák bezártak. Fertőtlenítés után bizonytalan időre bezárták a Születés templomát is. Remélem, nem most szeretted volna megnézni.
  Az összes német légitársaság az összes izraeli járatát törölte.
 • Japán: A miniszterelnök kérésére az iskolák bezártak március elején, hogy a gyerekek ne fertőződjenek meg. Ahogyan várható volt, a srácok nem otthon Nintendóznak, hanem Tokio egyik népszerű negyedében, csoportokba verődve érzik jól magukat. Shibuya egyébként valóban remek hely, csak ajánlani tudom, ha Japánba utaznátok.
 • Budapesten 20% Párizsban 40% Rómában 60%-kal estek vissza a szállásfoglalások. Emiatt most esélyetek van nagyon jó áron kifogni jó szállásokat a következő 3-4 hétben, de leginkább a rákövetkező időszakban. Például Párizsban 4 csillag 30 ezer forintért közel a belvároshoz, korlátlan ingyen kávé fogyasztással. Ez jobb áron van, mint az átlagos magyar wellness szállodák – csak szólok. Vagy itt ez az 5 csillagos szálloda most 60 ezer körül, ami későbbi időszakban amúgy 90 ezer lenne. Éjszakánként, igen, de van akinek belefér, akinek meg határeset, most olcsóbban kipróbálhatja a luxust. Van még olcsóbb is, szintén 5 csillagos hotel. Mondanom sem kell, hogy akinek nincs a bőre alatt is pénz, az reggelire nem fizet be fejenként 10 ezer forintért, hanem elmegy az élelmiszerboltba reggeliért.
  Minden esetben ellenőrizzétek a lemondási feltételeket, a biztosításaitokat és tudjatok néhány alapvető szabályról, amiket a MABISZ közleménye alapján foglaltam össze.
 • Airbnb rendszerében új szállás lemondási lehetőség érhető el, mert a koronavírus járvány terjedése nem állt meg. Az új szabályokról itt olvashatsz.
 • A Konzuli Szolgálat új honlapot indított kifejezetten a koronavírus járvány miatt, ezen a legfrissebb infókat olvashatjuk folyamatosan.

Érdekesnek találtad? Eszedbe jutott valami? Szólj hozzá és oszd meg másokkal is itt!

Jó utat, sok élményt ha útnak indulsz, akik pedig maradnak itthon, velük a wellness csoportban tárgyaljuk ki a jó lehetőségeket.
Mr Spabook