Málta különleges föld alatti programmal vár: Underground Valletta

by Kassay Tamás
Underground Valletta Málta föld alatti alagút program

A máltai fővárosba tett látogatásunkat most még teljesebbé tehetjük az Underground Valletta kezdeményezés keretében, ugyanis bejárhatjuk a város felszín alatti részét is.

Underground Valletta, Málta legújabb attrakciója

A Heritage Malta – a Máltai Múzeumigazgatóság – legújabb programja betekintést ad a Valletta alatt húzódó járatokba – és azok évszázadok során váltakozó felhasználásába -, miközben lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megcsodálják a város építésének csodálatos mérnöki munkáit.

Ereszkedjünk le Valletta lenyűgöző mélységeibe, amelyet először erődnek, majd városnak építettek. Valletta föld alatti rendszere volt a város „mentőöve” már a lovagok idejében is. A katonai csapatok mozgatására és a gabonatárolásra szolgáló alagutakon kívül a föld alatti terek kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a víz- és a csatornarendszer szempontjából, amely létfontosságú volt mind az ostrom alatt álló város fennmaradásához, mind békeidőben.

Underground Valletta Málta föld alatti alagút program

Évszázadokkal később az ásás új őrülete kezdődött. A második világháborúban 17,000 tonna bombát dobtak le Máltára. A főváros lakossága a föld alá költözött egy sűrűn megépített óvó rendszerbe, avagy menedékhálózatba, amely a meglévő alagutakra és ciszternákra épült, hogy megvédje az embereket a biztos haláltól. A föld alatti Valletta a kétségbeesés és az ellenállás szimbóluma lett.

Vallettát, a világörökség részét nem lehet teljes mértékben értékelni anélkül, hogy ne tapasztalnánk meg, mi rejlik alatta. A védekezés és a túlélés egyedülálló élménye.

Az Underground Valletta túrák november 7-től kezdődően hétfőn, szerdán és vasárnap indulnak. További részletek a hivatalos oldalon érhetők el.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.