zöld útlevél izrael netanyahu green passpost szabad utazás karanténmentesség

A „zöld útlevél” birtokosainak hamarosan megnyílhat a világ – Készülhet a koronavírus útlevél Izraelben

by Kassay Tamás

„Zöld útlevél” tenné lehetővé, hogy kulturális rendezvényekre, étterembe, vagy külföldre menjenek azok az izraeliek, akiket már beoltottak a koronavírus ellen – adta hírül a The Times of Israel.

Mire jogosít az izraeli zöld útlevél?

A speciális dokumentummal rendelkezőknek a különféle könnyítések mellett karanténba sem kell majd vonulniuk, ha kontaktszemélyként érintkeztek diagnosztizált koronavírusos beteggel. Az ötletről Nachman Ash izraeli koronavírusügyi biztos számolt be november végén, ezúttal pedig Yuli Edelstein egészségügyi miniszter szólalt meg a fejleményekkel kapcsolatban:

A zöld útlevél lehetővé tenné az utazók számára azt is, hogy külföldre repülhessenek anélkül, hogy először koronavírus tesztet kellene végeztetniük, ahogyan ez a jelenlegi követelmény. Azok, akiket már nem fenyeget a koronavírus megbetegedésének veszélye, olyan dolgokat tehetnek, amelyeket mások, akiket továbbra is veszélyeztet a vírus, nem tehetnek

mondta Yuli Edelstein egészségügyi miniszter

Chezy Levy, az izraeli egészségügyi minisztérium főigazgatója azt mondta, hogy ez a zöld útlevél igazolja, hogy egy személy be van-e oltva, és számos előnnyel jár, például nem kell karanténba vonulnia, beléphet különféle kulturális rendezvényre, étterembe. Emellett pedig nemzetközi oltási kártya kiadását is tervezik, ami a külföldre utazó izraelieknek nyújthat előnyöket.

Az útlevelet két héttel a második vakcina beadása után állítanák ki.

A lakosság többsége szkeptikus a koronavírus oltással szemben

Bár az izraeli kormány már javában készül a tömeges oltásra és már vasárnap megkezdenék a vakcinák beadását a lakosságnak, eközben a felmérések szerint az izraeliek 50-75 százaléka idegenkedik a vakcinától, mert attól tartanak, hogy a villámgyorsan kifejlesztett oltás esetleg nem biztonságos.

Benjamin Netanyahu ezt érzékelve bejelentette, hogy ő lesz az első izraeli – és ezzel világszerte az első vezető – aki megkapja a koronavírus elleni vakcinát.

Kihagyni az oltást sokkal nagyobb kockázat, mint beoltatni magunkat, ezért én leszek az első, aki megkapja. Mindenkitől azt várom, hogy beoltassa magát.

– mondta Benjamin Netanyahu

Közösségi média, dezinformáció, szólásszabadság

Az egészségügyi minisztérium központot hoz létre a közösségi médiában terjedő dezinformációk leleplezésére és megállítására is. A közösségi médiát figyelő osztály tagjai a Facebook izraeli részlege mellett az igazságügyi minisztériummal is együttműködnek majd, így hatékonyabban távolíthatják el a problémás bejegyzéseket. A szélsőségesen kártékony bejegyzések esetében akár a rendőrség beavatkozását is kérhetik.

Eközben hírességeket is felkértek arra, hogy videós üzenetekben ösztönözzék az embereket arra, hogy oltassák be magukat.

Az intézkedések rímelnek arra a problémakörre, amit éppen a minap feszegettem a United Airlines szabályait nem betartó anyuka közösségi médiás pályafutása nyomán:

Kényes az egyensúly, hogy hol van a szólásszabadságnak határa, ha létezik egyáltalán határa a szabad és demokratikus világban, ugyanakkor egyértelműen érzékelhető, hogy a tömegekhez eljutó szerencsétlen kommunikációk mennyire károsak és ez a helyzet valamilyen megoldásért kiált.

Érdekelnek az utazós témák? Csatlakozz zárt csoportunkhoz, értesülj szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós hírről is. Oszd meg másokkal is!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben