Budapesti fürdők leépítés budapest gyógyfürdői elbocsátás

90 fős leépítés a Budapest Gyógyfürdőinél

by Waterfan

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt 90 fős létszámcsökkentést jelentett ma be egy háttérbeszélgetésen a portfolio értesülései szerint.

Elbocsátás a budapesti fürdőknél

A budapesti fürdők is nagyon nehéz helyzetbe kerültek az idei évben. Egyrészt csökkent a belföldi fürdőzők száma, többek között a karantén intézkedések és a vírustól való félelem hatására, másrészt drasztikusan visszaesett a külföldi vendégek száma a határzárak következtében.

Míg a budapesti fürdők 2019-es rekord mértékű árbevétele az év első 8 hónapjában elérte a 12,5 milliárd forintot (2019 év végére pedig közel 19 milliárd forintot tett ki), addig 2020 első 8 hónapjában mindössze 5,1 milliárd forint realizálódott. A társaság év végére sem prognosztizál már sokkal magasabb értéket, 2020 egészére 6 milliárd forint körüli bevétellel terveznek. A 2020-as veszteség végeredményben elérheti a 3,6 milliárd forintot, a társaság így hitelfinanszírozásra szorul.

Fentiek nyomán ma 90 fős, a teljes foglalkoztatotti létszám nagyjából 10%-át kitevő leépítést jelentett be a BGYH.

A BGYH ebben a helyzetben különösen fontosnak tartja, hogy felelős munkáltatóként járjon el. Sajtóhírek szerint az érintett munkavállalók számára segítséget nyújt más munkáltatóknál történő elhelyezkedéshez. Ennek támogatása érdekében úgynevezett Munkába Elhelyező Bizottságot alakít a fővárossal közösen, együttműködési megállapodást köt a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel outplacement szolgáltatás biztosítására és kezdeményezi, hogy a Főpolgármesteri Hivatal támogatásával jöjjön létre a főváros tulajdonában lévő tagvállalatok között belső munkaerőpiac. Ilyen módon lehetőség válna arra, hogy más fővárosi cégek munkaerőt vegyenek át a fürdőktől. Ilyen cégek lehetnek például a BKK, BKV, FKK, FCSM, FŐTÁV, FŐKERT is.

A történethez hozzátartozik, hogy az idén 2 fürdő „kiesett” a repertoárból, ugyanis a Király fürdő zárva van, és várja, hogy felújításra kerüljön, a Dagály fürdő pedig másik üzemeltetőhöz került a BGYH-tól. Az ezekben a fürdőkben dolgozók számára „fizikailag nem tudunk munkát adni” – mondta Szűts Ildikó.

A BGYH kiadásainak 50%-a megy el a fürdők nagyjából 1000 dolgozójának bérköltségére, amin a járvány okozta kényszerű leállás alatt sem csökkentettek. Az állásidőn lévő dolgozók ugyanúgy a januárinak megfelelő nettó bérüket kapták kézhez.

Szűts Ildikó vezérigazgató kiemelte, hogy a mostanin túlmenően nem terveznek további létszámcsökkentést. Ismét nagy szükség lesz a szakképzett munkavállalókra, ha jövő nyáron újra tud indulni a turizmus.

A budapesti fürdők legnagyobb bevétele külföldi vendégektől származik

Több fürdő kiemelten függ a külföldi vendégek számától, alapesetben a Széchenyi és a Gellért fürdő látogatóinak 85 százaléka külföldről érkezik. Még többet mond az a szám, ha leírom:

2019-ben az összes budapesti fürdő együttesen 5 millió vendéget fogadott, amiből 1,8 millió, azaz 35%-uk a Széchenyi fürdőt látogatta meg – ahol 85,4% külföldi vendég szokott lenni. Na most ők elvétve vannak sajnos.

A 2019-es rekord évről itt írtam részletesen:

Fürdőrajongóként azt tudom tenni, hogy a cikk megírása után veszem a cókmókom és beugrom egy rövid szaunázásra a Pesterzsébeti fürdőbe. Aki megteheti, szintén tegye meg és látogasson el valamelyik fürdőnkbe! Nekünk épültek, használjuk ki a lehetőséget, hogy itt vannak, hiszen ez mások számára csak álom a világ sok részén.

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is. Ide kattintva megoszthatod a cikket.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben