Lázmérőzés, vihar, heringek – véleménycikk a biztonságos fürdőzésről

by admin
Palatinus strand medence

A fedett egységgel is rendelkező budapesti fürdőkben bevezették a testhőmérséklet ellenőrzését a biztonság növelésének érdekében. Hőemelkedéssel – természetesen – tilos a belépés. Részletek:

A lázmérőzés is olyan fogalom lett a magyar nyelvben, mint a guglizás, netflixezés, shazamozás, vagy akár a sörözés, borozás – valamiféle aktus. Szinte mindenki tudja, hogy mit jelent, pedig korábban sosem jelentette azt, amit: jelen esetben azt, hogy egy zárt tér bejáratánál lázmérővel fogadnak és ellenőrzik az érkezők testhőmérsékletét. Azok léphetnek csak be, akiknek nincsen hőemelkedésük.

A szolgáltatók felelőssége

A lázmérőzés intézményét augusztus 16-tól a BGYH is bevezette a honlapjukon látható, figyelemfelkeltő tájékoztatás szerint:

Budapesti fürdők hőmérő lázmérőzés hőemelkedés láz

A mérés infrás lázmérőkkel történik a relatív megbízható eredmények és a gyorsaság érdekében. A BGYH által üzemeltetett fürdőkre vonatkozóan kiegészítő házirendet is adtak ki még júniusban, innen letölthető.

Mindeközben viszont olyan világot élünk, hogy a trollok hada általában kifejezi mindenféle véleményét, ezzel kapcsolatban például olyan okosságokat olvastam, hogy felesleges, mert:

nincs minden koronavírusosnak tünete, őket ezzel nem lehet kiszűrni.

Gratulálok az említett kommentelőknek azért, hogy ilyen mesésen ragyogó, összefüggésekben gondolkodó elmeként ragyognak társadalmunk égboltján. Tehát akkor:

A lázmérőzés természetesen nem szűri ki azokat, akik esetleg úgy hordozzák a vírust, hogy tünetmentesek, de CSÖKKENTI annak a matematikai valószínűségét – magyarul: esélyét, hogy bárki, kimutatható tünetekkel véletlenül, figyelmetlenségből, vagy épp gondatlanságból megfertőzzön másokat. Akár koronavírussal, akár mással.

Véleményem szerint tehát ez az intézkedés helyes, példamutató és kifejezetten erősíti a bizalmat a szolgáltató irányába. El sem tudják sokan képzelni, hogy ez mennyire fontos tényező. Személyesen tapasztaltam meg, hogy milyen érzés olyan helyen járni (külföldön), ahol még a látszatra sem ügyeltek és magasról hágtak meg minden olyan biztonsági szabályt, amiket mi Magyarországon többé-kevésbé alapvetőnek tartunk már és a többség tisztességgel be is tartja.

A budapesti fürdőkben jelenleg ezek az alapvető szabályok:

Budapesti fürdők piktogramok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig fürdőzési kisokost tett közé a nyár folyamán, hogy elősegítsék vele a biztonságos kikapcsolódásunkat. Kicsit megszakértettem szórakoztató formában, érdemes átfutni.

Annak, hogy továbbra is relatíve szabadon tudjunk élni Magyarországon és járhassunk ide-oda kikapcsolódni, pihenni, üdülni, fürdőzni, ebédelni meg vacsorázni, az az egyik záloga, hogy a maszkviselés, beléptetés, lázmérőzés, fürdőzés, na meg a kézmosás szabályait betartjuk. Vannak ám helyek a Földön, ahol a lakásból sem lehet kilépni éppen, csak úgy súgom.

Érdemes lenne a szállodáknak is bátrabban rászólni a renitens vendégeikre, mert szerintem sokkal jobban járnak néhány morgolódással, mint azzal, ha ne adj’ Isten megint be kell zárni a boltot.

A vendégek közösségi és egyéni felelőssége

A szabadságunk másik záloga pedig az, hogy mindannyian megpróbálunk értelmes felnőtt módjára viselkedni és nem toljuk fullba a kretént, hogy klasszikust idézzek. Múlt héten írta meg a 24.humiután valaki kiakadt és fotót küldött nekik -, hogy az emberek hering módjára zsúfolódtak be a Palatinus beltéri részlegébe, miután a brutális vihar villámokkal karöltve lecsapott odakint.

Most erre mit mondjak? Ha a Balatonon látjuk a viharjelzést és érzékeljük, hogy jön a zuhé, meg fülünkbe csap a villám, mit csinálunk? Elindulunk hazafelé. A Palatinus mitől más ebben? Oké, nincs viharjelzés, de az összes meteorológia és híroldal tele volt vele, hogy vihar lészen, figyelmeztetést is adtak ki. Csak azért, mert van egy beltéri medencéje, az embereknek meg belépőjegye, akkor hirtelen megszállják az egészet? A Balatonon se kapjuk vissza a jegyek árát, ha a vihar elmosta a délutánt. Ez benne van a pakliban. Benne van. Ha én épp aznap ott lettem volna, simán elmormolok magamban egy morgolódást, aztán megcélzom az öltözőt és elindulok kifelé. Valószínűleg még a vihart sem vártam volna meg egyébként, de persze ez egyéni tűréshatár mindenkinek. Ezzel kapcsolatban tett közzé egy bejegyzést Pilisy Balu, és mivel egyetértek vele, megosztom, ide kattintva olvashatók egy tudatos fürdővendég gondolatai.

Ez egy rendkívüli helyzet, azon belül is egy rendkívüli pillanat. Amikor a beltéri rész eléri a kapacitásának határát, akkor elméletileg lehet azt mondani, hogy senki többet, de ha jártatok már csúcsidőben bárhol, ahol sok ember van, érezhetitek, hogy ez mennyire nem reális lehetőség. Saját szememmel videóztam már olyant, (NEM ITT, máshol, a hely az lényegtelen, a habitus és a társadalmi viselkedés a lényeg), hogy 20-an álltak körbe egyetlen dolgozót, aki csak a munkáját végezte és fenyegetőleg próbáltak nyomást gyakorolni rá. Még akkor is nehezen oszlottak fel, amikor a biztonságiak megérkeztek.

Száz szónak is egy a vége:

Nekünk, embereknek, vendégeknek muszáj partnernek lennünk. Felelősen kell viselkednünk, máskülönben lehet várni, hogy majd mások megmentenek saját magunktól, de ez nem fog megtörténni. Hogy ismét klasszikust idézzek Tom Cruise örökbecsű sikerfilmjéből, a Top Gunból:

“A Védelmi minisztérium sajnálattal közli, hogy a saját hülyeségünk miatt meghaltunk.” – Top Gun

Érdekelnek a fürdős, wellness és utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, és értesülj folyamatosan fürdős eseményekről és sok-sok utazós történetről is. Megvan a témáról a véleményed? Mondd el a fészen!

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!