Zalakarosi fürdő spa strand

Zalakarosi fürdő a 365 fotópályázat díjnyertes képén

by Waterfan

INTERJÚ: A Zalakarosi Fürdő medencéjéről készített légifelvétellel Jászai Balázs megszerezte a 365 fotópályázat 1. helyezését a Városi és vidéki közösségi és életképek kategóriában.

Jászai Balázs, Zalakaros című képe igazi kuriózum. Magyarország első fürdős blogjaként alap, hogy megkerestem Balázst, aki örömmel válaszolt a néhol keresetlen kérdéseimre is.

Miért ezt a helyszínt választottad? Miért fürdő és miért épp Zalakaros?

Sokat repülök hazánk nevezetességei felett, aznap éppen Zala megyébe vitt utam. Érdekes formákat kerestem, ekkor figyeltem fel a zalakarosi fürdő egyik medencéjére, ahol éppen rengetegen lubickoltak a forró nyári délutánon.

A fénykép készítésének napján Te is megmártóztál a medencében, vagy munka közben nem fogyasztasz fürdővizet?

Nem mártóztam meg, és ez így volt jó nem csak a fürdőzőknek, hanem nekem és a Cessna kisrepülőt vezető pilótáimnak is. Ha azt tettük volna akkor biztosan a híradóba kerülünk azon az estén. Így viszont, biztonságban elkészült ez a kép, ami végül 1. helyezést ért el a 365 fotópályázaton:

Zalakarosi fürdő spa díjnyertes kép

Zalakarosi fürdő medencéje a díjnyertes fényképen

Cessna kisrepülő?!

Én nem drónnal fényképezek, hanem a hagyományos módon, helikopterből és repülőgépből, az ablakon kihajolva vagy a repülő alkalmatosság ajtaját leszerelve készítem a felvételeket.

Szinte minden fürdőről és turisztikailag fontos helyszínről van légi fotóm, ezek elérhetőek cégünk adatbázisában, ami az idei évben már átlépte a 600.000-es darabszámot. No ez már önmagában megválaszolja a nyilvánvalóan  felmerülő kérdést. Miért nem drónnal fényképezek? Ezt a mennyiséget évszázadokba telne elérni a távirányítású RC módszerrel. Mi egy repülés alatt képesek vagyunk 70-80 helyszínen (településen vagy lakatlan területeken) 2-3000 db légifelvételt készíteni. Fontos még megjegyeznem, hogy nem gépre szerelt ortogonális kamerát használok, hanem hagyományos tükörreflexes fényképezőgépet komoly, jó minőségű objektívekkel.

Úgy tűnik, kedveled a fürdőket. Melyik a top3 kedvenced?

Mindent kedvelek, ami fentről jól mutat. A fürdőkről van tematikus galériánk is, ebben sok-sok medencét láthattok odafentről.

Úszómedence, vagy Jacuzzi?
Fürdőkád.

Szauna vagy gőzkabin?
Szalonna… a szaunában.

Milyen technikát és beállításokat használtál? Volt szükség polárszűrőre a víz csillogásával szemben?
Jelenleg egy Nikon D810-es kamerával dolgozom, a repülőgép (vagy helikopter) nagy sebessége és a gyakori turbulencia miatt rövid záridővel és egyszerű UV szűrővel.. Minden mást utómunkával korrigálok, ha szükséges.

A hírhedt GDPR óta már nehéz megítélni, hogy mit hogyan lehet. Ha én hasonló képet szeretnék készíteni, akkor kell engedélyt kérnem valakitől?

Engedéllyel rendelkezünk minden repüléskor.

Február 9-én Spabook Fürdőtúrára megyünk a Széchenyi Fürdőbe. Készítenél ott rólunk egy légi csoportképet?

Természetesen, de nem lesz olcsó mert a helikopter óradíja igen drága. Javaslom ezt inkább drónos kollégával csináltassátok meg!

Pedig egy vadászgépes tiszteletrepülést el tudnánk képzelni, lenne visszhangja! További sok sikert, jó repülést és lélegzetelállító fotókat kívánok!

Ha tetszett, nagyon örülünk, ha megosztod a facebook bejegyzést és segíted, hogy még több érdekes embert és történetet tudjak bemutatni a jövőben.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben