14 új útvonal a Budapest Airport menetrendjében, éves csúcson a ferihegyi forgalom októberben

by Kassay Tamás

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szokásos havi értesítőjéből sok mindent megtudhatunk.

14 új útvonal a Budapest Airport menetrendjében

Izgalmas útvonalakkal bővül a Budapest Airportról elérhető városok listája, köszönhetően annak, hogy 2021. október 31-től újabb, a koronavírus járvány miatt szüneteltetett járatok indulnak újra több légitársaság esetében is.

A Wizz Air négy új útvonallal bővíti célállomásai listáját: a jordániai fővárosba, Ammánba, valamint a Vörös-tenger partján fekvő Akabába, Fuerteventurára és Hurghadába is indulnak járatok október végétől. A Ryanair szintén a további bővítés mellett döntött; a téli hónapokban nyolc új útvonallal bővíti kínálatát, így már Kölnbe, Krakkóba, Kaunasba, Lappeenrantara, Rigába, Shannonba, Bournemouthba és Torinóba is elrepülhetünk közvetlen járattal Budapestről az ír légitársaság fedélzetén.

14 új útvonal Budapest repülőtér utasforgalom október
Fotó: Budapest Airport; Vár a Turizmus hírek csoport.

Az Ural Airlines a napokban jelentette be, hogy október 31-től hetente indít járatot Krasznodarba és Koltsovóba, valamint szezonális járatokat tervez Kurumocsba, mindemellett pedig heti kettőre növeli a moszkvai Zsukovszkij repülőtérre közlekedő járatainak számát.

A téli menetrendben megjelenő 14 új útvonal mellett 11 járat újraindul Budapestről, és több légitársaság esetében is számos útvonalon járatsűrítésre lehet számítani.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője elmondta: “Folytatjuk a járataink újjáépítését egy mindenki számára biztonságos környezetben. A kereslet növekszik, és nagy örömünkre szolgál, hogy Budapest téli menetrendjében a fontos járatsűrítések mellett számos új és újraindított útvonal is szerepel, gazdag választékot kínálva ezzel a téli pihenésre vágyóknak.”

A 2021-2022-es téli szezon új menetrendje 2021. október 31-étől érhető el.

Az október volt a legerősebb hónap idén a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

14 új útvonal Budapest repülőtér utasforgalom október
Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert; Vár a Turizmus hírek csoport.

A 2021-es év legsikeresebb hónapjának bizonyult az október a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az eddigi rekord hónapot, augusztust is túlszárnyalva összesen 712 910 utas fordult meg a légikikötőben az őszi hónapban, amely a tavalyi év azonos időszakához képest közel 1035%-os emelkedés, és 2020 márciusa óta a legmagasabb utasszám. Az októberi hónapban a budapesti repülőtérről összesen 113 desztináció volt elérhető 33 légitársaság kínálatában, amelyek közül a legforgalmasabb útvonalak továbbra is London, Amszterdam és Frankfurt voltak. Az októberi kiugró utasforgalomban az őszi szünet és a nagyon kellemes október végi időjárás is szerepet játszik, sokan választottak néhány napos európai városlátogatást és külföldi pihenést az iskolai és óvodai szünidő alatt.

A légiáruszállítás terén is csúcsot hozott az október: a BUD Cargo City által kezelt havi légi áru volumene 15 292 tonna volt, ami több mint 33%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest, és még a 2019-es októberi hónap eredményeit is 19%-kal túlszárnyalta. Az október a hetedik hónap volt a sorban, amikor 15 ezer tonna felett teljesített a cargo bázis, ami azt is jelenti, hogy a Budapest Airport 10 hónap alatt teljesítette a 12 hónapra kitűzött célt, és elérte a bűvös, 150 ezer tonnás álomhatárt. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben az eddig tapasztalt tendencia folytatódik, a BUD Cargo City minden idők legerősebb évét zárja idén, elérve akár a 180 000 tonnát is.

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a meglévő cargo járatok jobb kihasználtságának és az utasszállító járatokon az alsófedélzeti áruszállítás részbeni visszatérésének köszönhetően a járatok száma mindössze 7%-kal nőtt egy év alatt, szemben a 40%-os árumennyiség növekedéssel.

Kiemelkedő értékelést kapott az utasoktól a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A Budapest Airport az utasforgalom növekedésével párhuzamosan 2021 harmadik negyedévében is elvégezte a nemzetközi utaselégedettségi felmérést (ASQ – Airport Service Quality), amely az egyik legfontosabb mutató a repülőterek számára. A felmérés lehetőséget biztosít az utasoknak arra, hogy 37 különböző minőségi jellemző vonatkozásában értékelhessék a repülőtéri környezettel kapcsolatos benyomásaikat 1-től 5-ös skálán.

A harmadik negyedévben elvégzett ASQ felmérés során megkérdezett utasok általános elégedettségi szintje az 5-ös skálán 4,14 pontot ért el – ilyen magas elégedettségi pontszámot az ASQ mérés 2006-os kezdete óta még nem regisztrálhatott a repülőtér. Mivel az elmúlt évek fejlesztéseinek jelentős része az utasforgalmi területeket is érintette, a mostani eredmény maradéktalanul visszaigazolja az utasszolgáltatások és a repülőtéri környezet színvonalának folyamatos emelkedését.

A felmérésben foglalt 37 kategória közül 36-ban a többi hasonló légikikötőhöz képest emelkedést ért el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, egyértelmű visszaigazolást adva a repülőtér üzemeltetőjének az elmúlt két és fél évben megtett erőfeszítéseire. A Budapest Airport 2019-től 2021-ig több mint 70 milliárd forint nagyságrendű fejlesztést hajtott végre a repülőtéren, amely kapacitásnövelő, ingatlanfejlesztési, fenntarthatósági, valamint modernizációs és digitalizációs beruházásokat egyaránt tartalmazott.

Helyi iskolák korszerűsítését támogatja a Budapest Airport

14 új útvonal Budapest repülőtér utasforgalom október
Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert; Vár a Turizmus hírek csoport.

A tanév kezdetével teljesen megújult épület várta a XVII. kerület alsós tanulóinak egy részét. A nyár végén ugyanis a Budapest Airport ilyen célokra létrehozott alapítványa, a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány támogatásával kicserélték a Kép utcai Czimra Gyula Általános Iskola egyik tagépületének valamennyi nyílászáróját, ezzel jelentős mértékben csökkentve a fűtési költségeket, valamint kizárva a külső zajokat, sőt, ezen felül az épület beltéri festését és a tantermek járófelületeinek burkolását is elvégezték az alapítvány által megbízott kivitelezők.

A Budapest Airport már nyár elején megkezdte az egyeztetést a szomszédos kerületek és települések önkormányzataival, hogy felmérje azon közintézmények körét- elsősorban iskolákat és óvodákat -, ahol ablakszigetelés és ezzel összefüggésben egyéb felújítási munkák szükségesek. Elsőként a Kép utcai Általános Iskolában kezdődtek meg a munkálatok még a nyár folyamán, hogy a tanév már a felújított tanteremben/tantermekben kezdődhessen el. A beruházás összértéke megközelítette a 10 millió forintot.

A nyár végén szintén döntés született a XVIII. kerületi Martinovics téren található Vadvirág Óvoda modernizációjáról: a Budapest Airport alapítványa árnyékolástechnikai és légkondicionáló berendezéseket helyez el az épületben, ezzel is hozzájárulva a csendesebb tantermekhez és egyben a fenntarthatóbb működtetéshez. A Budapest Airport és a repülőtér tulajdonosai ezzel párhuzamosan jelentős mértékben hozzájárulnak a szintén a XVIII. kerületben lévő Martinovics téri közösségi park felújításához is, ahol kültéri játékok és utcabútorok beszerzéséhez járultak hozzá. A két beruházás összértéke eléri a 15 millió forintot.

A szomszédos kerületek és települések önkormányzataival közös egyeztetések jelenleg is zajlanak, a kiválasztott közintézmények ablakszigetelése és egyéb modernizálási munkálatai a következő hónapokban tovább folytatódnak.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.