A Wizz Air 10 új lépése az üzemanyagfogyasztás csökkentése érdekében

by Waterfan
Wizz Air 10 lépés üzemanyagtakaréskosság környezetvédelem zöld Airbus A320 neo

A Wizz Air bejelentette, hogy 10 új megoldás használatával csökkenteni kívánja az üzemanyagfogyasztást, ezáltal pedig a szén-dioxid kibocsátást.

10 új üzemanyag-takarékossági lépés a Wizz Air-től

A magyar gyökerű légitársaság az elmúlt években már bevezetett 25 üzemanyag-megtakarítást célzó intézkedést, de folyamatosan keresi az új megoldásokat is. Ilyen például:

  • a várható üzemanyag-fogyasztást a lehetőség szerint legpontosabban tervező, úgynevezett zéró-üzemanyagtöbblet becslési modell kidolgozása,
  • a repüléstervezés rendszerének finomhangolásával csökkenthető többletüzemanyag-felhasználás,
  • valamint a pontosabb teljesítményadatok használata az üzemanyag-szükséglet pontosabb előrejelzése érdekében.

A Wizz Air jelenleg is élen jár a fel- és leszállási paraméterek optimális megválasztásában, amely a zajterhelés csökkentése mellett üzemanyag-megtakarítást is jelent és csökkenti a környezeti lábnyomot.

Wizz Air 10 lépés üzemanyagtakaréskosság környezetvédelem zöld Airbus A320 neo szárnybeállítás

Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében a Wizz Air ajánlásokat adott ki a pilótáknak, hogy fel- és leszálláskor milyen szárnybeállításokat használjanak. A repülőgépek több különböző szárnybeállítással képesek a fel- és leszállásra, amelyek különböző repülési paramétereket eredményeznek. Bizonyos beállítások alacsonyabb légellenállást, ezáltal pedig kisebb hajtómű teljesítményt igényelnek, így jelentős mértékű megtakarítás érhető el az üzemanyag-fogyasztásban. Becslések alapján az új módszer alkalmazásával 2000 tonna üzemanyag takarítható meg (alkalmanként 15 kilogramm), és évente közel 6000 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a légkörbe.

A Wizz Air az üzemanyag-megtakarítást célzó lépéseken túl továbbra is elkötelezett abban, hogy a flottáját korszerű Airbus neo repülőgépekkel fejlessze tovább. Ezek a repülőgépek kiváló aerodinamikai jellemzőkkel és ezek következtében napjainkban a legjobb üzemanyag-hatékonysággal rendelkeznek. A különleges kialakítású – Sharklet – szárnyvégek csökkentik a szárnyak légellenállását. Az Airbus neo típusú repülőgép versenytársainál 43 %-kal kevesebb zajt és 50 %-kal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát ki.

Büszkék vagyunk arra, hogy az európai légitársaságok közül nekünk a legalacsonyabb a szén-dioxid kibocsátásunk utasszámra vetítve. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tovább csökkentsük légitársaságunk ökológiai lábnyomát. Minden fel- és leszállás lehetőséget teremt arra, hogy üzemanyagot spóroljunk. Emellett a repülés más fázisait is igyekszünk optimalizálni, mivel ezek az intézkedések jelentősen befolyásolják a karbonkibocsátásunkat.

Heiko Holm, a Wizz Air operatív igazgatója

Spabook vélemény: Üdvözlök minden olyan lépést, ami a környezetünk védelme érdekében történik, légitársaságtól függetlenül. Ez most olyan speciális helyzet, amikor a környezetvédelmi cél egyúttal gazdasági cél is, hiszen minden kilogramm megspórolt üzemanyag alacsonyabb költséget jelent és végeredményben több profitot biztosít. Ugyanakkor, itt jegyezném meg, hogy spórolni lehet a leszállási útvonalak megválasztásával is, viszont, nagyon fontos lenne, hogy a környéken élő lakosság érdekét is figyelembe vegyék mind a légiirányítók, mind pedig a légitársaságok. Elképzelhető, hogy egy bizonyos útvonal esetleg kevesebb üzemanyag felhasználást eredményez, viszont több ember számára okoz – adott esetben az alvását is zavaró – zajterhelést. Mindezeket a szempontokat együttesen figyelembe véve kell meghatározni az optimumot. A világban egyelőre még azt láthatjuk, hogy a lakosság érdekei általában rendkívül korlátozottan érvényesülnek a gazdasági érdekek mellett.

Érdekelnek az utazós és wellness témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Ez is érdekelhet

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben