Wizz Air 10 lépés üzemanyagtakaréskosság környezetvédelem zöld Airbus A320 neo

A Wizz Air 10 új lépése az üzemanyagfogyasztás csökkentése érdekében

by Waterfan

A Wizz Air bejelentette, hogy 10 új megoldás használatával csökkenteni kívánja az üzemanyagfogyasztást, ezáltal pedig a szén-dioxid kibocsátást.

10 új üzemanyag-takarékossági lépés a Wizz Air-től

A magyar gyökerű légitársaság az elmúlt években már bevezetett 25 üzemanyag-megtakarítást célzó intézkedést, de folyamatosan keresi az új megoldásokat is. Ilyen például:

  • a várható üzemanyag-fogyasztást a lehetőség szerint legpontosabban tervező, úgynevezett zéró-üzemanyagtöbblet becslési modell kidolgozása,
  • a repüléstervezés rendszerének finomhangolásával csökkenthető többletüzemanyag-felhasználás,
  • valamint a pontosabb teljesítményadatok használata az üzemanyag-szükséglet pontosabb előrejelzése érdekében.

A Wizz Air jelenleg is élen jár a fel- és leszállási paraméterek optimális megválasztásában, amely a zajterhelés csökkentése mellett üzemanyag-megtakarítást is jelent és csökkenti a környezeti lábnyomot.

Wizz Air 10 lépés üzemanyagtakaréskosság környezetvédelem zöld Airbus A320 neo szárnybeállítás

Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében a Wizz Air ajánlásokat adott ki a pilótáknak, hogy fel- és leszálláskor milyen szárnybeállításokat használjanak. A repülőgépek több különböző szárnybeállítással képesek a fel- és leszállásra, amelyek különböző repülési paramétereket eredményeznek. Bizonyos beállítások alacsonyabb légellenállást, ezáltal pedig kisebb hajtómű teljesítményt igényelnek, így jelentős mértékű megtakarítás érhető el az üzemanyag-fogyasztásban. Becslések alapján az új módszer alkalmazásával 2000 tonna üzemanyag takarítható meg (alkalmanként 15 kilogramm), és évente közel 6000 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a légkörbe.

A Wizz Air az üzemanyag-megtakarítást célzó lépéseken túl továbbra is elkötelezett abban, hogy a flottáját korszerű Airbus neo repülőgépekkel fejlessze tovább. Ezek a repülőgépek kiváló aerodinamikai jellemzőkkel és ezek következtében napjainkban a legjobb üzemanyag-hatékonysággal rendelkeznek. A különleges kialakítású – Sharklet – szárnyvégek csökkentik a szárnyak légellenállását. Az Airbus neo típusú repülőgép versenytársainál 43 %-kal kevesebb zajt és 50 %-kal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát ki.

Büszkék vagyunk arra, hogy az európai légitársaságok közül nekünk a legalacsonyabb a szén-dioxid kibocsátásunk utasszámra vetítve. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tovább csökkentsük légitársaságunk ökológiai lábnyomát. Minden fel- és leszállás lehetőséget teremt arra, hogy üzemanyagot spóroljunk. Emellett a repülés más fázisait is igyekszünk optimalizálni, mivel ezek az intézkedések jelentősen befolyásolják a karbonkibocsátásunkat.

Heiko Holm, a Wizz Air operatív igazgatója

Spabook vélemény: Üdvözlök minden olyan lépést, ami a környezetünk védelme érdekében történik, légitársaságtól függetlenül. Ez most olyan speciális helyzet, amikor a környezetvédelmi cél egyúttal gazdasági cél is, hiszen minden kilogramm megspórolt üzemanyag alacsonyabb költséget jelent és végeredményben több profitot biztosít. Ugyanakkor, itt jegyezném meg, hogy spórolni lehet a leszállási útvonalak megválasztásával is, viszont, nagyon fontos lenne, hogy a környéken élő lakosság érdekét is figyelembe vegyék mind a légiirányítók, mind pedig a légitársaságok. Elképzelhető, hogy egy bizonyos útvonal esetleg kevesebb üzemanyag felhasználást eredményez, viszont több ember számára okoz – adott esetben az alvását is zavaró – zajterhelést. Mindezeket a szempontokat együttesen figyelembe véve kell meghatározni az optimumot. A világban egyelőre még azt láthatjuk, hogy a lakosság érdekei általában rendkívül korlátozottan érvényesülnek a gazdasági érdekek mellett.

Érdekelnek az utazós és wellness témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Jó utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben