indonéz utasszállító repülőgép eltűnt SJ182 járat Jakarta indonéz repülő

Eltűnt egy utasszállító repülő Indonéziában – frissülő cikk

by Waterfan

A Flightradar Twitterén tette közzé, hogy néhány perccel felszállás után eltűnt a radarokról a Sriwijaya Air légitársaság SJ182 jelzésű járata, a fedélzetén 56 fő utassal, 6 fős személyzettel. Az indonéz repülő utasai között 7 gyermek és 3 csecsemő is utazott a fedélzeten – jelentette a 24.hu.


Az utasszállító repülőgép felszállás után 4 perccel eltűnt a radarról és megszakadt vele a kapcsolat. A járat a dzsakartai Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtérről Pontianak-ba tartott, ami mindössze 95 perces út lett volna. A Boeing 737-500 típusú gép 1994-ben állt forgalomba.

A radarfelvétel visszajátszásakor azt lehet látni, hogy az indonéz repülő magassága 10900 lábról mindössze 1 perc alatt 250 lábra esik, ez hozzávetőlegesen 3000 méter zuhanást jelentene, ha pontosak az adatok, de könnyen lehet, hogy a jel elvesztésekor ezek összekuszálódtak. Tudni egyelőre csak annyit lehet, amit a Flighradar közzétesz a Twitterén.

A Sriwijaya Air légitársaság későbbre ígért tájékoztatást.

Az indonéz hatóságok azonnal elindították a mentőakciót a gép felkutatására.

Frissítés 1: Nem ígér sok jót az a videó, amin valamilyen gép darabjait találták meg a tengerben, de egyelőre megerősítésre vár, hogy valóban az SJ182 járat részei voltak-e:

Frissítés 2: A légiforgalmi irányítás megkérdezte a pilótát, „miért tér el a gép a várt úttól
A Soekarno-Hatta Nemzetközi Repülőtér légiforgalmi irányítása azt kérdezte a pilótától, hogy a gép miért éppen északnyugat felé tart, nem pedig a várt repülési útvonalon, csupán néhány másodperccel az eltűnése előtt – mondta a Reuters hírügynökségnek a közlekedési minisztérium szóvivője.

Frissítés 3: Halászok láttak valamilyen robbanást

Az a halász, akit a BBC Indonesia korábban idézett, úgy gondolta, hogy a gép a hajója közelében zuhant le a Jáva-tengeren. A halász azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy két kollégájával repülőgép törmeléket és üzemanyagot láttak csónakjuk közelében.

„Erősen esett, és az idő nagyon rossz volt. Tehát nehéz volt látni. De látni lehetett a vízbe csapódást és egy nagy hullámot a hangok után. Nagyon megdöbbentün. Közvetlenül láttuk a repülőgép törmelékét és az üzemanyagot a hajónk körül” – mondta.

Independent értesülése alapján

Frissítés 4: Az indonéz légitársaság elnöke is megszólalt

A Sriwijaya Air elnök-igazgatója, Jefferson Irwin Jauwena újságíróknak elmondta, hogy a gép korábban ugyanezen a napon már repült Pontianak és Pangkal Pinang városába is.

„A karbantartási jelentés szerint minden rendben és a gép repülőképes volt” – mondta Jauwena úr egy sajtótájékoztatón. A gép 1 órát késett a felszállással, erre vonatkozóan azt mondta, hogy a járat a rossz idő miatt szállt fel késéssel, nem pedig valamilyen meghibásodás javítása, vagy probléma miatt.

Frissítés 5: Megtalálták a lezuhant indonéz repülő roncsait a Jáva-tengerben

A búvárok vasárnap rábukkantak az előző nap eltűnt indonéz utasszállító repülőgép roncsaira a Jáva-tengerben – írja az MTI a helyi hatóságok közlése alapján.

Az indonéziai fegyveres erők parancsnoka, Hadi Tjahjanto elmondta, hogy a helyszínen tartózkodó búvárok megtalálták a repülőgép egyes darabjait, valamint mentőmellényeket is. A roncson felfedezték és azonosították a gép regisztrációs számát, így kétséget kizáróan a szerencsétlenül járt SJ182-es járat szomorú mementóit találták meg.

Frissítés 6: Megtalálták a lezuhant indonéz repülő egyik feketedobozát

A Reuters azt írta, hogy a kutató-mentő búvárok kiemelték a tengerből a Sriwijaya Air szombaton lezuhant Boeing 737-500-asának egyik adatrögzítőjét, amit lezárt dobozban a jakartai kikötőbe szállítottak.

Az indonéz közlekedési miniszter megerősítette, hogy a gép repülési és műszaki paramétereit rögzítő készüléket (több infó az eszközről itt: Flight Dara Recorder – FDR) sikerült kiemelni, de a pilótafülke hangrögzítőjének (CVR) keresése még folyamatban van.

Az utazás szép és csodálatos, ugyanakkor mindig veszélyeket is tartogat.
Együttérzésem minden érintettel és családjával, iszonyú kemény dolgok ezek.

Zárt csoportunkban mindig naprakész utazós hírekről és wellness témákról értesülhetsz.
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben