Norwegian csődvédelmet kért norvég fapados csőd

Csődvédelmet kért a Norwegian két írországi leányvállalatánál – dolgozók tüntettek a parlament előtt

by Waterfan

A norvég fapados légitársaság, ahogyan azt már pedzegettük az elmúlt időszakban, elég rossz bőrben van, és a reális várakozásaink beigazolódtak.

A Norwegian Air csődvédelmet kért 2 írországi leányvállalata számára

Ezek közül az egyik vállalat az, amelyik a Norwegian repülőgép flottájáért felel.

Mivel a norvég hatóságok elutasították a légitársaság támogatását a járvány közben, a Norwegian Air Shuttle ASA (norvég) úgy döntött, hogy átszervezési eljárást kezdeményez Írországban a Norwegian Air International és az Arctic Aviation Assets leányvállalatokkal kapcsolatban.”- jelentette be a társaság sajtóközleményében.

Úgy döntöttünk, hogy az ír törvények alapján védelmet kérünk az átszervezéshez, hogy biztosítsuk a Norwegian jövőjét, hogy az alkalmazottaink, ügyfeleink és befektetőink számára előnyös legyen. Célunk, hogy az érdekelt felekkel olyan megoldásokat találjunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy pénzügyileg erősebb és biztonságos légitársaságként szerepeljünk.” – jegyezte meg Jacob Schram vezérigazgató.

A folyamat megindítását követően a norvégok leányvállalatai akár 100 napig is védettséget élveznek a hitelezők fellépésétől szemben. A vezetőség kinyilvánította abbéli szándékát, hogy prioritásként kezelik a lehető legtöbb munkahely megőrzését.

A légitársaság arra számít, hogy a folyamat akár 5 hónapig is eltarthat, és azt állítja, hogy elegendő likviditással rendelkezik ahhoz, hogy végig tudja csinálni ezt az időszakot. A történethez hozzátartozik, hogy idén áprilisban már 4 másik cégük csődöt jelentett, amiről az Airportal-on olvashattok, csakúgy, mint a mostani fejleményekről is.

A szándékunk egyértelmű. Ebből a folyamatból egy pénzügyi szempontból biztonságosabb és versenyképesebb légitársaságként jövünk majd ki, új pénzügyi struktúrával, megfelelő méretű flottával és jobb kínálattal.

A Norwegian továbbra is a jelenlegi útvonalain* repül, részvényeivel továbbra is a szokásos módon kereskednek az oslói tőzsdén. A Norwegian Reward továbbra is a szokásos módon gyűjti a pontokat tagok számára.

A Norwegian dolgozóinak egy csoportja tüntetett a norvég parlament előtt

A Reuters számolt be róla, hogy mintegy 100 Norwegian alkalmazott gyűlt össze a norvég parlament épületénél, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre és nyomást gyakoroljanak egy esetleges kormányzati támogatás érdekében.

Erna Solberg konzervatív miniszterelnök elutasította, hogy további állami támogatást nyújtson a légitársaságnak. Azzal érvelt, hogy minden további közvetlen pénzügyi segítség elsősorban a külföldi hitelezők érdekét szolgálná. Ahogy fogalmazott:

„Megmondtuk a Norwegian Air-nek, hogy nincs pénzünk saját tőke emelésre. A labda most az ő pályájukon van.

Ahogyan az alábbi cikkben kifejtettem, a Wizz Air remek érzékkel időzített a norvég belföldi járatok beindításával kapcsolatban. Ott állnak lesben, sőt, annál már jóval előrébb járnak, hiszen több útvonaluk is élesben működik. Durván rossz hír ez a norvég fapados légitársaság számára, akik korábban a tengerentúli fapados modell hírnökei voltak, de jól láthatóan nem tudták rentábilissé tenni az olcsó és hosszú távú utakat.

*Jelenleg kizárólag norvég belföldi útvonalakon repülnek, mindössze 6 darab gépet használnak a 140 darabos flottából. Én a tétjeimet a Wizz Air-re tenném.

Elég alaposnak találod a cikket? Ide kattintva megoszthatod másokkal is.
Szeretsz utazni? Akkor sok-sok szállás véleményt és egyéb érdekességeket olvashatsz a csoportunkban is, az oldalon megjelenő, mindig minőségi cikkek mellett.

Biztonságos utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben