Csődvédelmet kért a Norwegian két írországi leányvállalatánál – dolgozók tüntettek a parlament előtt

by Waterfan
Norwegian csődvédelmet kért norvég fapados csőd

A norvég fapados légitársaság, ahogyan azt már pedzegettük az elmúlt időszakban, elég rossz bőrben van, és a reális várakozásaink beigazolódtak.

A Norwegian Air csődvédelmet kért 2 írországi leányvállalata számára

Ezek közül az egyik vállalat az, amelyik a Norwegian repülőgép flottájáért felel.

Mivel a norvég hatóságok elutasították a légitársaság támogatását a járvány közben, a Norwegian Air Shuttle ASA (norvég) úgy döntött, hogy átszervezési eljárást kezdeményez Írországban a Norwegian Air International és az Arctic Aviation Assets leányvállalatokkal kapcsolatban.”- jelentette be a társaság sajtóközleményében.

Úgy döntöttünk, hogy az ír törvények alapján védelmet kérünk az átszervezéshez, hogy biztosítsuk a Norwegian jövőjét, hogy az alkalmazottaink, ügyfeleink és befektetőink számára előnyös legyen. Célunk, hogy az érdekelt felekkel olyan megoldásokat találjunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy pénzügyileg erősebb és biztonságos légitársaságként szerepeljünk.” – jegyezte meg Jacob Schram vezérigazgató.

A folyamat megindítását követően a norvégok leányvállalatai akár 100 napig is védettséget élveznek a hitelezők fellépésétől szemben. A vezetőség kinyilvánította abbéli szándékát, hogy prioritásként kezelik a lehető legtöbb munkahely megőrzését.

A légitársaság arra számít, hogy a folyamat akár 5 hónapig is eltarthat, és azt állítja, hogy elegendő likviditással rendelkezik ahhoz, hogy végig tudja csinálni ezt az időszakot. A történethez hozzátartozik, hogy idén áprilisban már 4 másik cégük csődöt jelentett, amiről az Airportal-on olvashattok, csakúgy, mint a mostani fejleményekről is.

A szándékunk egyértelmű. Ebből a folyamatból egy pénzügyi szempontból biztonságosabb és versenyképesebb légitársaságként jövünk majd ki, új pénzügyi struktúrával, megfelelő méretű flottával és jobb kínálattal.

A Norwegian továbbra is a jelenlegi útvonalain* repül, részvényeivel továbbra is a szokásos módon kereskednek az oslói tőzsdén. A Norwegian Reward továbbra is a szokásos módon gyűjti a pontokat tagok számára.

A Norwegian dolgozóinak egy csoportja tüntetett a norvég parlament előtt

A Reuters számolt be róla, hogy mintegy 100 Norwegian alkalmazott gyűlt össze a norvég parlament épületénél, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre és nyomást gyakoroljanak egy esetleges kormányzati támogatás érdekében.

Erna Solberg konzervatív miniszterelnök elutasította, hogy további állami támogatást nyújtson a légitársaságnak. Azzal érvelt, hogy minden további közvetlen pénzügyi segítség elsősorban a külföldi hitelezők érdekét szolgálná. Ahogy fogalmazott:

„Megmondtuk a Norwegian Air-nek, hogy nincs pénzünk saját tőke emelésre. A labda most az ő pályájukon van.

Ahogyan az alábbi cikkben kifejtettem, a Wizz Air remek érzékkel időzített a norvég belföldi járatok beindításával kapcsolatban. Ott állnak lesben, sőt, annál már jóval előrébb járnak, hiszen több útvonaluk is élesben működik. Durván rossz hír ez a norvég fapados légitársaság számára, akik korábban a tengerentúli fapados modell hírnökei voltak, de jól láthatóan nem tudták rentábilissé tenni az olcsó és hosszú távú utakat.

*Jelenleg kizárólag norvég belföldi útvonalakon repülnek, mindössze 6 darab gépet használnak a 140 darabos flottából. Én a tétjeimet a Wizz Air-re tenném.

Elég alaposnak találod a cikket? Ide kattintva megoszthatod másokkal is.
Szeretsz utazni? Akkor sok-sok szállás véleményt és egyéb érdekességeket olvashatsz a csoportunkban is, az oldalon megjelenő, mindig minőségi cikkek mellett.

Biztonságos utat, sok élményt!
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.