Sting Russinas cselló gitár dal orosz ukrán háború

Orosz gyermekekről énekel Sting a felújított dalában

by Kassay Tamás

Utazással és turizmus szakmai hírekkel foglalkozó oldaltól elsőre talán idegennek tűnik az alábbi hír arról, hogy Sting kiadta a Russians (Oroszok) című, 1985-ös dal cselló verzióját, amelyből befolyó nyereséget a Help Ukraine Center javára ajánlotta fel.

Miért írok erről a Spabook-on? Azért, mert a mondanivalója pontosan tükrözi azt, amit mi, világjáró utazók hitvallásunknak tekintünk. Mindannyian emberek vagyunk, és minden ember alapvetően jó. 47 országon átívelő eddigi utazásaim során mindenütt azt tapasztaltam, hogy még akiktől előzetesen bármilyen okból tartottam is, jó emberek voltak. Kivéve egy veszélyes atrocitást, de a kivételek erősítik a szabályt. Tehát, minden utazó egyként vallja: az emberek alapvetően jók.
Sting dala erre nagyon rezonál, és zeneileg is kellemes alkotás, ezért érdemesnek tartom arra, hogy megjelenjen a Spabook blog-magazin oldalán is. Fogadja szeretettel a kedves Olvasó.

Az Ukrajnában zajló orosz invázió közepette Sting úgy döntött, hogy felújítja 1985-ös, „Russians” című dalát, amelyet a hidegháború ihletett, és eredetileg a The Dream of the Blue Turtles című debütáló szólóalbumán jelent meg.

„Csak ritkán énekeltem ezt a dalt a megírása óta eltelt sok év alatt, mert soha nem gondoltam, hogy újra aktuális lesz” […] „De annak fényében, hogy egy ember véres és sajnálatosan elhibázott döntése alapján megszállt egy békés, fenyegetést nem jelentő szomszédot, a dal ismét a közös emberségünkért való könyörgés. A bátor ukránoknak, akik e brutális zsarnokság ellen harcolnak, és annak a sok orosznak is, akik a letartóztatás és bebörtönzés veszélye ellenére tiltakoznak e gyalázat ellen – Mi, mindannyian szeretjük a gyermekeinket. Állítsátok meg a háborút!”

– nyilatkozta Sting.

A felvételen Ramiro Belgardt csellista kísérte Sting énekét és gitárját.

A dal szövegéből egy részt emelnék ki:

Higgyétek el nekem, amikor azt mondom.
Remélem, hogy az oroszok is szeretik a gyerekeiket. Ugyanaz a biológiánk, ideológiától függetlenül.

Az 1985-ös verzió az eredeti hangszereléssel így hangzik:

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben