körte

Melyik körtét válasszuk? (X)

by admin

Beköszöntött az ősz, nem csak csodás fényeivel, színeivel, hangulatával, de finom ízeivel is elvarázsol bennünket. A sütőtök, a vöröskáposzta, az édesburgonya, a naspolya, a szőlő, a füge, az alma, a birsalma, és a körte rengeteg hasznos tápanyaggal, vitaminnal látja el szervezetünket. A télre való felkészülés fontos pillére, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hiszen a télen erre csak korlátozott mennyiségben van lehetőségünk. A körte sokak kedvenc gyümölcse, széles körben felhasználható, de jó, ha tudjuk, hogy melyik fajtát hogyan érdemes tárolni. A teljesség igénye nélkül most bemutatunk néhány nyár végi, őszi körtefajtát, melyek a hazai piacokon is előfordulnak.

Bosc kobak körte

A Bosc kobak hazánk legnépszerűbb körtefajtája, élen járunk a termesztésében. Szeptember végén szüretelhető, kiválóan szállítható és tárolható. Ha szépen egymás mellé sorakoztatjuk, a kora téli hónapokig eláll. A fa kifejezetten nagyméretű gyümölcsöt terem, melyet rozsdaszínű bevonat vesz körbe. Húsa fehéres-sárgás, intenzív ízű.

Vilmos körte

A Vilmos körte igazi világot meghódító fajta, termesztik a világ számos pontján, hazánkban is rendkívül elterjedt. Termése szép nagy, a gyümölcs színe sárgás, éretten kissé pirosas. A vékony héj alatt lédús, illatos és zamatos, fehér színű gyümölcshús lakozik, ami édes-savanykás ízű. Ha jól tároljuk, sötét, hűvös helyre tesszük, akár három hónapig is eltartható.

Kieffer körte

A Kieffer körtét szeptember közepétől lehet szüretelni, a gyümölcs nagyméretű, középen szélesedő. Színe szalmasárga, olykor enyhén pirosas, héja kissé érdes. Húsa kemény, sárgás-fehéres színű, túléretten a magház körül hajlamos hirtelen puhulni, majd gyorsan rothadásnak indulni. Íze fanyar, emlékeztet a birsre. Ha megnyomódik, hamar megbarnul.

Császárkörte

A császárkörte október elején érő, ősrégi körtefajtánk. Középnagy méretű, gömbölyded formájú, héja sárgás-zöldes, a napos oldalán enyhén pirosas. Húsa fehér, illatos, lédús és olvadó. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, de befőzésre is. Sokak szerint a körték királya, illetve császára. Körtés süteményt sütne, körtelevest főzne, esetleg körtekompótot készítene a családnak? Ha nem szeretne választani, de attól tart, hogy az ebédre már nem jut idő, rendeljen házhoz finom meleg ételt az Interfood gazdag kínálatából! Futárunk házhoz viszi, Önnek csak ki kell válasz

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben