turizmus munka állás

Munkavégzés a turizmus világában: hogyan kezdjük el álmaink munkáját? (X)

by admin

Az utazás és a turizmus mindig fontos része volt az emberek életének, hiszen őseink is szerettek új helyeket és különböző kultúrákat felfedezni. Ez képezi történelmünk alapját. Az utazások manapság úgy tűnik, mást jelentenek, pedig valóban ugyanolyan hatással rendelkeznek az emberiség jövőjére. 

Az utóbbi években drámai szinten megnőtt az utazások száma, ami miatt a turisztikai iparnak is fel kell vennie a versenyt a fejlődéssel. A turizmus egy olyan iparág, amely számos ágazatot foglal magában, legyen szó utazási irodákról, szállodákról, légitársaságoktól. Ezeknek a szolgáltatásoknak köszönhetjük, hogy zökkenőmentesen tudunk eljutni a világ egyik pontjáról a másikra, hogy bejuthatunk a repülőterekről a városok központjába, hogy kényelmesen közlekedhetünk még akkor is, amikor nem beszéljük az ország nyelvét, és rengeteg példát tudnánk még felhozni. Mivel az utazás és az idegenforgalom igencsak magas bevételt jelentenek az egyes országoknak, a turizmus állandó jelleggel teremt új munkahelyeket, hogy hozzájáruljon a gazdaság növekedéséhez.

Az iparág egy változatos és izgalmas szektor, ami számos karrierlehetőséget kínál az utazás szerelmeseinek. Cikkünkben felsoroljuk, milyen területeken lehet elhelyezkedni és milyen készségekre van szüksége az utazóipar dolgozóinak.

Miért pont a turizmus?

A turisztika világába belecsöppenve megtapasztalhatjuk, milyen élményeket hagytunk ki eddig: a turizmus olyan lehetőségeket nyújt, amelyekkel körbejárhatjuk a világot, miközben fizetést is kapunk! Az utazás rajongói arra is készüljenek fel, hogy kommunikációs készségeik is fejlődni fognak, emellett problémamegoldó készségre és önálló munkavégzésre is szükségük lesz, hiszen előfordulhat, hogy egyedül kell kiutazzanak egy projekt érdekében, tárgyalásra, felfedezőútra, stb. Összességében, ebben az iparágban dolgozni nem csupán izgalmas és szórakoztató, de a gazdasági növekedéshez is nagyban hozzájárul!

Karrierlehetőségek a turizmus területén

Nem győzzük sorolni a turizmus előnyeit, de ismét előrukkolunk eggyel: a rengeteg munkalehetőség. Legyen szó magán vagy állami szféráról, mindig szükség van képzett és hozzáértő szakemberekre, akik motiváltak és készek a fejlődésre. Milyen a tökéletes szakember? Barátságos, kedves, mégis határozott és eltökélt. 

A Jooble Magyarország legnagyobb álláskereső portálja, amely összegyűjti az összes elérhető álláslehetőséget egy helyen. Ráadásul nem csupán magyarországi munkák közül válogathatunk, hanem külföldi álláslehetőségeket is megtekinthetünk, összevethetjük a fizetések szintjét és mérlegelhetünk, érdemes-e országon belül, vagy kívül lakhelyet váltanunk.

Lássuk, milyen lehetőségek várnak, ha a turizmust választod:

  • Utazási irodák: Az utazási irodák olyan szervezetek, amelyek bármilyen utazás megszervezését megoldják az utazni kívánó személyek helyett, legyen szó üzleti útról vagy családi nyaralásról. Lehetséges pozíciók: utazási iroda állás, tanácsadó, utasbiztosítási tanácsadó, foglalási ügynökök, vízum megrendelők, stb.
  • Turisztikai osztály: Utazási foglalásokkal és tervezéssel foglalkozó szervezet, amely értékesítéssel és marketinggel segíti elő a turisták megfelelő tájékoztatását és kényelmét. Ide tartoznak a PR menedzserek, idegenvezetők. Ha szeretünk emberekkel dolgozni és van némi kreativitásunk, ebben a szférában érdemes munkát keresni. 
  • Szállodák: A szállodák ugyanolyan fontos szerepet játszanak, mint a szervezők, akik segítik az utazni vágyókat eljutni A-ból B pontba. A szállodák feladata, hogy a lehető legjobb benyomást nyújtsák a turistáknak az országról és az adott régiókról. Itt mindennapos tevékenység az étkezés, elszállásolás, csomagmegőrzés, takarítás, tehát a lehetőségek tárháza itt is rendkívül gazdag. A legjobb ide vezető út a szállodamenedzsment, vagy vendéglátás tanfolyamoknak az elvégzése, viszont szakácsként, front office managerként és recepciósként is egyszerűen találhatunk állást
  • Közúti közlekedés, szállítás: Ez létfontosságú szerepet játszik a turizmus iparágában. A sofőrök, az autókölcsönzés stb. évek óta kulcsfontosságú részét képezik a turizmusnak.
  • Repülés: Az iparág legnagyobb része a légi utazáshoz köthető. Ha valahol, hát a repülőtereken biztos találunk magunknak állást, hiszen jegyértékesítéstől kezdve egészen a pilótáig szinte mindig vannak nyitott pozíciók. Ez már valóban egyéni, milyen végzettségünk van és mit szeretnénk elérni a jövőben. A repülőtéren dolgozóktól általában elvárják az angol nyelvtudást, országtól függetlenül.
  • Vállalkozó: A legaktuálisabb munkalehetőség az utazási és turizmus szférájában, hiszen az új vállalkozásokra mindig szükség van, legfőképp rendezvényszervezőkre, akik ismerik, mire van szükségük a turistáknak és értik, hogyan lehet a leghatékonyabban összekötni a kellemest a hasznossal. 
  • Utazásszervezés: Az utazásszervezők feladata, hogy megkönnyítsék a turisták útját és meghallgassák igényeiket, majd ennek alapján szervezzék meg az utazást. Minden ehhez kapcsolódó szolgáltatást az utazásszervező iroda készít el, tehát nekik kell megoldani esetlegesen az utazók tartózkodását, utaztatását a repülőtérről a szállodába, majd a szállodából a repülőtérre, az étkezést, városnézéseket, stb. Itt elhelyezkedve rugalmasnak és ötletesnek kell lennünk, hiszen minden vevő más igénnyel rendelkezik, emellett a lehetőségek is korlátozottak, tehát meg kell tanulni célzottan kommunikálni. A pozíciók az utazásszervezőtől egészen az útvonaltervezőtől sok kategóriát foglal magába, bár sok helyen szeretik egy szakmába csempészni az összes feladatot.
  • Bankok: Igen, a turizmus a banki szférában is jelen van, hiszen a bankok olyan szakembereket alkalmaznak, amelyek segítenek az ügyfeleknek utasbiztosítást kötni, deviza és más pénzügyi kérdésekben.
  • Travel blogger: Az utóbbi években sokan váltak szabadúszókká, amely alapján azt gondolhatnánk, hogy elég már belőlük… De ez nem így van. Lehet, valakinek pont a mi világnézetünk szükséges ahhoz, hogy egy felfedező útra induljanak! Érdemes körülnézni a social media felületeken, melyek az aktuális trendek, melyik platformon érdemes blogot indítani, esetleg videógyártásba kezdeni.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben