Zseniális interaktív táblán a Balaton településeinek vendégforgalmi statisztikája

by admin

A balatoni statisztikai adatok alapján a leglátogatottabb desztinációk sorrendben Siófok, Balatonfüred, Keszthely és Balatonlelle. Érdekesség, hogy Tihany hétvégente rengeteg vendéget vonz nappal, akik az éjszakát máshol töltik.

Balaton statisztikai adatok mobil lokáció alapján

Balaton statisztikai adatok vendégforgalom

A LocSight mobileszközök által szolgáltatott lokációs adatokból készített elemzést, amiből a 24.hu publikált összefoglaló cikket, én pedig megnéztem, hogyan is jöttek ki ezek a balatoni statisztikai adatok:

  • A hétvégi és a hétköznapi napok forgalma között átlagosan 27% a különbség, természetesen a hétvége javára, de ez jóval kevesebb, mint korábban. Szerintem azért, mert különleges év van és többen töltötték itt a szabadságukat, mint normális években, amikor a munka mellett látogatunk el (hosszú) hétvégézni.
  • 30%-kal többen látogatták a déli partot, mint az északit.
  • A vendégek 29%-a kevesebb, mint 7 napot, 35%-a több, mint 7 napot, 28% pedig több, mint 30 (!) napot töltött a Balaton környékén.
  • A vendégek 47%-a Tihanytól keletre töltötte idejét.
  • Hétköznapokon 16:30 után már csökken az aktivitás, szombaton 22:30-ig húzzánk a látogatók, Balatonfüreden és Siófokon pedig éjszakáznak is vasárnapba nyúlóan. Északon másfelé szerintem szomorú, hogy este 10-11-között lényegében megszűnik a nyilvános élet és Füred kivételével minden elcsendesedik. Olaszoknál ilyenkor nyitják a második bort.

Balatoni települések napi forgalmi statisztikája

Hogyan kell nézni a fenti ábrát? Egyrészt gépen érdemes kattintgatni benne, mobilra ez azért nem optimális megjelenítés, továbbá:

A jobb felső sarokban lévő blokk mutatja a napokat, minél magasabb egy oszlop, annál több volt azon a napon a látogató a környéken. Ha egy adott napra rákattintunk, akkor le lehet szűrni arra a dátumra.

A bal oldalon látható térképen irányítószám alapján lehet szűrni, ki lehet választani egyet, vagy többet, illetve ki is lehet vonni az összegzésből egy adott területet (exclude gombbal a kis felugró menüben).

Például, ha kiválasztjuk Tihany irányítószámát, ami a 08237, akkor az alsó táblázatban megváltoznak a számok és az fog látszódni, hogy szombaton és vasárnap a délutáni órákban 1,0 feletti értékeket láthatunk, míg az éjszakai órákban 0,39 körül alakul. Ez mit jelent? Azt, hogy nappal rengeteg ember volt ott, akik éjszakára már nem maradtak, hanem leléptek máshova.

Ennek az ismeretnek a birtokában már el lehet kezdeni gondolkodni, hogy ez mennyire előnyös a település számára és hogyan lehetne alakítani a látogatók viselkedésén, esetleg marasztalni őket.

A Balatoni nyár 2 legforgalmasabb napja

A két legforgalmasabb nap augusztus 1 és 22. volt, előbbi a Kékszalag hétvégéje, utóbbi pedig az augusztus 20-i hosszú hétvége szombatja. Tehát, nagy meglepetés nincsen: ha van rendezvény, az emberek megmozdulnak. Ha nincsen rendezvény, akkor a hőség elől menekülnek a strandra. Ha egyik sincs, akkor a forgalom megcsappan, érdemes dolgozni azon, hogy a szezonalitásban ne legyen ekkora az olló.

A balatoni árak egyébként a kereslet csökkenése ellenére is durván emelkedtek júliusban, erről itt olvasható elemzés:

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel. Mi a véleményed, mire lennél még kíváncsi? Írd meg itt!

Ha tetszik, ide kattintva oszd meg, hogy sokakhoz eljusson! Köszönet érte!

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben