Balatoni árak növekedése drágulás

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: tény, hogy 39%-kal lőttek ki a balatoni árak

by Kassay Tamás

A KSH adatai alapján immáron tény, hogy 39,1%-kal nőttek a balatoni árak, ami a szállásokat illeti. A nyílt levelem után egyesek kétségbe vonták a Spabook szavahihetőségét. Hatalmas támogatás és egyetértés mellett fura nyilatkozatok is napvilágot láttak. Most viszont a tényekre, számokra alapozva tesszük helyre ezeket, ahogyan már akkor is megígértem, amikor az adatok még nem voltak nyilvánosan elérhetőek.

Aki e fenti videót nem látta és a nyílt levelet nem olvasta még, érdemes ezekkel felvenni a fonalat, aztán továbbolvasni, és ha eddig nem volt törzsolvasó az oldalon, akkor mostantól talán az lesz. Szeretettel várok mindenkit a Spabook-on, aki szeretne tenni és változást hozni a hazai mentalitásban. Tehetségesek vagyunk és ideje lenne, ha ezt közösen meg tudnánk mutatni, nem pedig egy szűk vállalkozói kör nyerészkedne mások megfeszített munkájának a farvizén. Ugye, azon vendéglátásban dolgozók, akik érzitek azt, hogy a bő esztendőkben nem úgy voltatok sem bejelentve, sem megbecsülve, ahogyan kellett volna?

A KSH adatai alapján közel 40%-kal nőttek a balatoni árak

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elemzésében közölt adatok szerint júliusban országosan 14,2 százalékkal, a balatoni régióban működő szállodákban 39,1 százalékkal nőtt a nettó átlag szobaár (26.338 forint) az egy évvel korábbihoz (2019. júliushoz) képest, méghozzá úgy, hogy az
üzemelő hotelek szobafoglaltsága mindössze 66,2% volt, szemben a 2019. júliusi 74,7%-kal.

Úgy, hogy a hazai szállodákból 902 darab üzemelt a 2019. évi 1051 darabbal szemben. A többi hotel
továbbra is zárva maradt, ha ezek szobaszámát is hozzáadnánk, hogy a bázis azonos legyen, akkor még ennél is alacsonyabb foglaltsági adatokat látnánk.
Az augusztus egyébként lényegesen jobb lesz! Ha publikálják, akkor majd abból is levonjuk a tanulságokat és megnézzük az árváltozást is.

Amikor először leközölte a nyílt levelemet az RTL Híradó, akkor a Szövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy kb. 10% átlagos áremelkedés figyelhető meg. Igaz is, most jött ki a szám, 14,2%. Korrekt. Viszont: rögtön tudtam, hogy ha egy országos kb. 10% növekedés tapasztalható, úgy, hogy Budapest lényegében üres és fillérekért lehet most bármit foglalni a fővárosban, akkor bizony a Balatonon durva nagy áremelkedés lehetett. Sajnos, a balatoni témához kapcsolt országos átlag akkor csak a kétkedő kritikusok számára adott táptalajt, hogy nincs is nagy drágulás. Pedig adott volt a lehetőség a belföldi turizmus érdekében tett, építő szándékú üzenetem megtámogatásához és helyes értelmezésének segítéséhez.

Később nyilatkoztam az RTL Klubnak, Ozone Tv-nek, Napló-nak is. Elmondtam, hogy dinamikus árazás és piaci kereslet-kínálat van, nyilván bármelyik hely megteheti, hogy annyiért adja el a szolgáltatását, amennyiért talál rá pihenni vágyó vendéget, de szerintem üdvös lett volna önmérsékletet tanúsítani az általános hírnév megváltoztatásának és a hosszú távú fenntarthatóságnak az érdekében.

A Spabook véleményével szemben a szakma oldaláról konkrétan ez hangzott el a Naplóban:

„Lehetne mondani, hogy miért nem gyakorolnak önmérsékletet a szállásadók, de hát azt gondolom, hogy ezt nehéz utána kontrollálni meg számonkérni, hiszen hatósági árak már sok évtizede nincsenek.”

Sosem beszéltem és sosem kívántam hatósági árazást. PONT.
Viszont: A turizmus desztináció menedzsment (TDM) alapja is az, hogy összefogásra épül. A vendéglátóhelyek egyeztetnek egymással rendszeres időközönként és közösen tesznek lépéseket, kommunikációs kampányokat, stb.

Ennek mintájára igenis elvárható lett volna az, hogy leüljenek egymással, meghatározzák a célokat, a stratégiát, jövőképet, válságmenedzselést és önmérsékletet tanúsítsanak az érintett és pellengérre állított balatoni helyek annak érdekében, hogy az eddig külföldre járó emberek számára meg tudja mutatni a térség, hogy mennyire jó hely. Ezáltal pedig újabb, eddig külföldet preferáló belföldi forrást lehetett volna bevonni a következő évekre. Világszintű árakon viszont világszintű szolgáltatást kellene produkálni, ami elég sok helyen nem sikerül azok közül, amelyek az utolsó forintot is kifacsarták ebből a szezonból. Megtehették, csak éppen ezzel rövid távú gondolkodásról tettek tanúbizonyságot és ártottak a térség hírnevének, valamint rontják a többi, mindent beleadó vendéglátók piacát – hosszú távon.

Szállás árak alakulása Magyarországon, másfelé

A balatoni árak növekedése mellett az ország minden térségében emelkedést mértek 7,8%-36,3% közötti mértékben: de, nem mindegy a bázis. Az Észak-Alföld, ami eddig a legolcsóbb helyek közé tartozott, kisebb összegű drágulás mellett ezüst érmes százalékos növekedést (+36,3%) mutat, ez egyszerű matematika. Továbbra is átlag alatti árszinten mozog. Budapest után (ahonnan a külföldiek tűntek el) itt, az Észak-Alföld térségében a második legalacsonyabb a foglaltsági ráta, mindössze 46%, ami az országos átlag alatt van.

Kicsit hagyjuk az adatokat meg a balatoni árakat és közösen gondolkodjunk, mert a cél a haladás a problémák ellenére és nem a kötekedés, annak semmi értelme nem lenne:

Filléres helyekből sosem lesz minőség. Mindenki érzi azért valahol, hogy egy bizonyos összeget mindenképpen el kell kérni és ki kell fizetni. Ez teljesen rendben is van.

Milyen fejlesztési pontokat tartok prioritásnak?

Országszerte igaz, de bizonyos térségekben fokozottan, hogy az infrastruktúra és a szolgáltatások köre, vendéglátó egységek és attrakciók kínálata komoly fejlesztéseket igényel:

  • Kátyús utak
  • Kritikán aluli nyilvános wc hálózat (Ingyenes kellene legyen, és csillogjon villogjon, példa: Japán)
  • Vendéglátóhelyeken (is!) a mosdó még nagyon sok helyen problémás, nem elég tiszta, nincsen szappan / kéztörlő, stb.
  • Parlagfüves területek, (komoly kiesés, hogy emberek ezrei utaznak külföldre (békeidőben) a parlagfű allergiájuk miatt, most pedig simán csak nem mennek sehova, mert folyik a könnyük a volán mögött a kocsiban, és ez több hétig eltart!)
  • Korán bezáró meleg konyhák, korán bezáró üzletek.
  • Visszafogott kiskereskedelmi választék.
  • „Nincs mit csinálni érzés” sok helyen, amit a látogatói útvonalak tudatos fejlesztésével és kommunikációjával lehetne pozitív vendégélménnyé átbillenteni. (értsd, pl.: Kijövök a remek strandról este XY helyen, akkor utána mi van? Mit lehet itt tenni 1 hétig, mit lehet megnézni, kipróbálni, megélni? Nincs minden este koncert, meg hát kellenének dolgok a sör&hekk kombón kívül is, amik miatt a látogatók kinyitják a pénztárcájukat.)
  • Nagyon nehéz kérdés: a dolgozók megfelelő megbecsülése és motiválttá tétele.
  • Válság van. Sosem látott mértékű, de ez nem mentség, hanem fordulópont. Ez az a helyzet, ami kényszerűen kikényszeríti a változást. Aki előbb ébred, nyerni fog. Aki később, az lehet, hogy kereshet majd másik iparágat.

Ha egyetértesz, oszd meg, hogy sokakhoz eljusson! Köszönet érte!

Ahhoz, hogy tudjunk változtatni és fejlődni, előbb szembe kell nézni a tényekkel. Ha tagadjuk a tényeket, akkor nem marad semmi, csak az, ami eddig is volt.

Milyen tényeket tagadtunk az előző időszakban? Cikksorozatban fogom bemutatni a valóságot, kövessetek, iratkozzatok fel hírlevélre és olvassátok majd el ezeket!

  • A belföldi turizmus soha nem volt ennyire erős (részben igaz) versus a fent bemutatott számokra gondoljon mindenki.
  • Budapesten már több a külföldi turista, mint a belföldi (igaz, csak mindkettő kb. nulla. Hatalmas hír volt, gratulálok minden portálnak és oldalnak, amelyik ezt így leközölte, magas színvonal tényleg!)
  • A Balaton nem drágult (de, lásd fentebb a tényeket)
  • A turizmus kapott segítséget (a szállodák részben, vendégházak igen, mások részben és sokan egyáltalán nem)
  • Vidéken erős a belföldi turizmus. (igen, valóban remek eredményt értünk el, de nagyon hiányoznak a külföldi vendégek és ezt nem kellene elhallgatni, ugyanis a sikert nem kisebbíti az, ha van olyan probléma, amit jelenleg érthető okokból nem igazán tudunk amúgy megoldani!)

FIGYELEM: az oldal nem pártpolitizál. Turizmussal és a jövővel foglalkozom, rámutatok a hibákra és véleményt közlök arról, hogy szerintem hogyan lehetne jobb. Vannak olyan kérdések, amikre a politikának van ráhatása, vagy akár válaszai, hisz’ a politika a közös ügyek megvitatását jelenti. A pártpolitika viszont azt, hogy ki a jobb ki a bal, ki a Ferenc, ki a Viktor. Ahogyan korábban is, most is: minden olyan hozzászólást törlök, amelyik megpróbál pártpolitikát keverni az írásom üzenetéhez. Számok vannak, tények vannak, feladatunk van és a jövőt építjük. Mindenkivel építjük a jövőt, aki jobbat szeretne, de nem foglalkozunk azokkal, akik konteókat gyártanak szakmai tartalmak köré.

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel. Mi a véleményed? Írd meg itt!

Ha egyetértesz, oszd meg, hogy sokakhoz eljusson! Köszönet érte!

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben