2023 Szilveszter belföldi turizmus

2023 szilveszterén Eger, Gyula és Szeged a legnépszerűbb a belföldi utazók körében

by Kassay Tamás

Szilveszterkor a belföldi utazók körében Eger, Gyula, Szeged, Budapest és Pécs a legkeresettebb úti cél – közölte saját foglalási adatai alapján a Szallas.hu az MTI-vel.

A szállásfoglaló portál kiemelte: az ünnepi időszakból a szálláshelyeken az idén is elsőként a szilveszter telítődött, jó pár frekventált wellness hotel már november végén teltházat jelzett az év végére. A foglalásonkénti átlagár fejenként egy éjszakára 15 ezer forint.

Ilyenkor többen keresik a wellness-ajánlatokat és az óévbúcsúztató, ünnepi csomag ajánlatokat, valamint programlehetőségeket – áll a közleményben.

A jövő éves várakozásaikról Szabó Tamás, a Szallas.hu Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója kifejtette: a gazdasági környezet javulása várható 2024-ben, ami az utazások iránti kereslet erősödését eredményezi. Szerinte további növekedési lehetőséget tartogat, hogy azok, akik az idén anyagi megfontolások miatt nem mentek nyaralni, jövőre már áldozni fognak rá.

A belföldi turizmus élénkülését segítheti az is, hogy a SZÉP-kártyát 2024. január 1-jétől ismét csak szállásra és vendéglátásra lehet felhasználni. Erre nagy szüksége is van a szektornak, mert a külföldi utazások a koronavírus-járvány után már visszatértek, jövőre ez a trend maradni fog, de valószínűleg már nem erősödik – vélekedett Szabó Tamás.

Spabook vélemény: A SZÉP-kártya hidegélelmiszerre történő felhasználhatósága érdemben nem befolyásolta a szálláshelyek forgalmát, aki ételre költ, az hidegélelmiszer helyett még mindig melegélelmiszerre, ételrendelésre, menükre fog költeni vele, ez a közönség nem jelenik meg SZÉP-kártyás vendégként a szálláshelyeken mindaddig, amíg anyagi biztonságérzete és anyagi lehetőségei nem javulnak érdemben.

2024 megítélésem szerint a korábbi veszteségek, elinflálódó megtakarítások visszapótlásának az éve lesz, amelynek során a tartósan magasan ragadó árakra rakódik még további 5-10%, kivéve a tartós fogyasztási cikkeket. Az alsóbb jövedelmi osztályok, sőt az alsó-középosztály sem lesznek olyan helyzetben, hogy a minőségi belföldi turizmusban vendégként szignifikánsan megjelenjenek.

Véleményem szerint továbbra is ki fog tartani az a trend, hogy alig néhány napos (2-3 éjszakás) utakra mennek csak az emberek, mert a hosszabb, 1-2 hetes üdüléseket nem engedhetik meg maguknak, vagy aki ennyi időre el tud utazni, inkább külföldi célpontot választ.

Kövesd a Spabook-ot Facebook-on, lépj be az Utazás Hírek csoportba, sasolj meg Instán és TikTok-on!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben