2024 Húsvét szállásfoglalás statisztika

A vendégek több mint negyede SZÉP kártyával foglal szállást Húsvétra

by Kassay Tamás

A belföldi szállásfoglalók 28,3 százaléka SZÉP kártyával fizet, fejenként közel 13000 forintot egy éjszakára a húsvéti időszakban. A vendégek csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést terveznek húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni – írta az MTI a Szallas.hu saját foglalási adatai alapján.

A szállásközvetítő oldal foglalási adatai szerint a következő hetekben a vendégek 27 százaléka megy szállodába, főként azok, akik hosszabb időre utaznak. A legtöbben a négy- és a háromcsillagos hoteleket keresik. Apartmanban, panzióban, vendégházban főképp családok és társaságban utazók töltik majd a szabadidejüket, foglalásonként átlagosan 3,9-en.

Spabook vélemény: a statisztika ilyen módon csalóka, ugyanis a nominális volumen félrevezeti a közhangulatot. Természetes az, hogy a legtöbb ember középkategóriás szállást foglal, hiszen az emberek többsége nem gazdag és a szállások többsége sem luxus. A piaci helyzet aktuális pulzusát viszont az tudná igazán megmutatni, hogy mekkora az átlagos foglaltság ezeken a helyeken.

A szállásadók elmondásai és panaszai alapján az látható, hogy a felső kategóriás, prémium és luxus helyek nagyon jól mennek, viszont a középkategóriás és az alsóbb minőségi szintű helyek jelentős számban küszködnek, nem tudják feltölteni a helyeiket. Ennek oka az, hogy az alsó-középosztály fizetőképessége már nem bírja el a megemelt árakat, vagy aki szán is nagyobb összeget utazásra, a jelentősen több rááldozott pénzéért már magasabb minőséget is vár el. Így a gyengébb, de megdrágult helyek egyelőre újratervezési feladattal szembesülnek.

A települések ranglistáját a foglalóportál saját adatainak összesítésben Eger, Gyula és Hajdúszoboszló vezeti, a régiós rangsorban az északi országrészt a Balaton, a Dél-Alföld és a Nyugat-Dunántúl követi.

A márciusi online kifizetések összesítése szerint a foglalók majdnem 28,3 százaléka SZÉP-kártyával fizetett. Egy vendégnek éjszakánként átlagosan 12 824 forintba kerül a szállása. A foglalások nem csupán az ünnepi hétvégére összpontosulnak, hanem az utána következő hétre is majdnem annyian kerestek szállást, mint a húsvéti időszakra.

A turizmus világának híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben