A turizmus iparág az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a megoldás részese kíván lenni

by Kassay Tamás

Az ENSZ 26. Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP26) Glasgow-ban (Egyesült Királyság) ma a turizmus volt a napirenden. Megalakult az éghajlatváltozással foglalkozó győztesek csapata: Szaúd-Arábia, Kenya és Jamaica egyesíti erőit, és másokat is erre ösztönöz.

A londoni World Travel Marketről egyenesen Glasgow-ba utazott a COP26 konferenciára Edmund Bartlett jamaicai idegenforgalmi miniszter, Najib Balala kenyai idegenforgalmi miniszter és Ahmed Aqeel AlKhateeb szaúd-arábiai idegenforgalmi miniszter, őexcellenciája. A szaúdi miniszter felszólalásában megadta az alaphangot az éghajlatváltozás elleni közös fellépéshez.

A vezetők kerekasztal beszélgetésben fejtették ki meglátásaikat. A panelben részt vett még Rogier van den Berg, a World Resources Institute globális igazgatója; Rose Mwebara, az UNEP Éghajlattechnológiai Központ és Hálózat igazgatója és vezetője; Virginia Messina, az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) SVP Advocacy vezetője; Jeremy Oppenheim, a Systemic alapítója és vezető partnere, Nicolas Svenningen, az UNFCCC globális éghajlatvédelmi tevékenységért felelős vezetője is.

Alábbiakban közlöm Ahmed Aqeel AlKhateeb úr Szaúd-Arábia idegenforgalmi miniszterének beszédét:

26. ENSZ éghajlatváltozási konferencia turizmus megoldás
A világ vezetőiről a COP26-on a SEC-ben. Fénykép: Karwai Tang/ UK Government

Tisztelt vendégek, hölgyeim és uraim!

Köszönjük, hogy ma itt vannak velünk, hogy támogassák a Fenntartható Turizmus Globális Központot.

Az éghajlatváltozás az emberiség előtt álló legsürgetőbb kérdés, ezért vagyunk itt Glasgow-ban. Az utazás és az idegenforgalom számára két nehéz év után az utazás visszatért. És bár ez mindenütt jó hír az idegenforgalmi vállalkozások számára, biztosítanunk kell, hogy a jövőbeni növekedés egyensúlyban legyen bolygónkkal.

A Nature 2018-ban közzétett kutatása szerint a turizmus 8%-kal járul hozzá a globális üvegházhatású gázkibocsátáshoz.

Az IPCC 2021-es jelentése nagyon egyértelmű. Mindannyiunknak sürgős és határozott lépéseket kell tennünk, mégpedig most, hogy korlátozzuk az éghajlatváltozás hatásait.

Mit lehet tehát tenni?

A Párizsi Megállapodás hangsúlyozza, hogy olyan megoldásokat kell találni az éghajlatváltozásra, amelyek egyensúlyban vannak a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés szükségességével. A turizmus kétségtelenül létfontosságú iparág a globális gazdaság számára.

Több mint 330 millió ember megélhetése függ tőle.

A járvány előtt minden negyedik új munkahelyet a turizmusban teremtettek a világon. Az idegenforgalmi ágazat magától értetődően részt akar venni a veszélyes éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Eddig azonban sokkal könnyebb volt a megoldás részévé válni, mint megtenni. Ez azért van, mert az idegenforgalmi ágazat mélyen széttöredezett, összetett és sokszínű.

Nagyon sok más ágazatot is érint. Több mint 40 millió turisztikai vállalkozás – vagyis a teljes ágazat 80 százaléka – kis- vagy középvállalkozás, ezek utazási irodák, éttermek vagy kis szállodák. Nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy külön fenntarthatósági részleggel, vagy a kapcsolódó kutatásra és fejlesztésre szánt költségvetéssel rendelkezzenek.

Sokkal kevésbé rendelkeznek magasan fizetett vezetői tanácsadói csapatokkal, akik tanácsot adhatnak nekik, hogyan csökkenthetnék szén-dioxid-kibocsátásukat úgy, hogy közben a nyereségük is megmaradjon.

Ennek eredményeképpen az iparág – a jó szándék ellenére – mindeddig nem tudott teljes mértékben hozzájárulni az éghajlatváltozás kihívásának megoldásához. Ez most végre megváltozhat.

Szaúd-Arábia trónörököse, Mohammed bin Szalmán bejelentette, hogy a királyságon belül létrehozzák a Fenntartható Turizmus Globális Központot.

A központ egy több országot és több érdekelt felet tömörítő koalíciót fog össze. A központ az ágazat számára a legjobb minőségű iránymutatást és szakértelmet fogja nyújtani, hogy átalakítsa a fenntarthatóság kezelésének kollektív megközelítését.

Az STGC azért izgalmas, mert a turisztikai ágazat, a kormányok, a tudományos élet és a nemzetközi szervezetek képviselőinek találkozóhelyeként fog működni. Egy olyan központ, ahol a fenntarthatóság legjobb elméitől tanulhatunk majd, és ahol megoszthatjuk a kapcsolódó ismereteket és legjobb gyakorlatokat, hogy felgyorsítsuk a közös átmenetet a nettó nullás jövő felé, és ezáltal megvédjük a természetet és támogatjuk a közösségeket.

Kritikus fontosságú, hogy lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a változásokat úgy hajtsuk végre, hogy közben munkahelyeket teremtünk, és az innováció ösztönzésével, valamint a tudás, az eszközök és a finanszírozási mechanizmusok biztosításával ösztönözzük a növekedést.

Alig várom, hogy megvitathassuk a Központot ezzel a nagyra becsült testülettel, és elmélyedhessünk abban, hogy az STGC hogyan fogja segíteni a turisztikai ágazatot a nettó nulla kibocsátásra való áttérésben, és hogyan fogja ösztönözni a természet védelmét és a közösségek támogatását célzó intézkedéseket.

Köszönöm.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben