Olaszország szükségállapot

Váratlan: 6 hónapos szükségállapotot hirdettek Olaszország területére

by Kassay Tamás

Az olasz kormány kedden szükségállapotot hirdetett Olaszország teljes területére a Földközi-tenger felől illegálisan érkezők számának növekedése miatt írja az Ansa-ra hivatkozva a Telex és a Portfolio. A szükségállapot bevezetéséhéz ötmillió eurós (1,9 milliárd forint) finanszírozást nyújt az olasz kormányzat.

A döntés Matteo Piantedosi belügyminiszter és Musumeci hétfői találkozóját követően született. Kedden Musumeci azt mondta:

„A szükségállapot célja, hogy megkönnyítse a hivatalos eljárásokat”

A rendkívüli jogrend többek között megkönnyíti az új befogadóközpontok létesítéséhez szükséges eljárásokat.

„Az állami intézményrendszert teljesen leterhelő szükségállapotot élünk meg. A délolasz régiók önmagukban nem képesek megbirkózni ezzel a vészhelyzettel” […]

„Tegnap beszéltem belügyminiszteri kollégámmal, Piantedosival, abszolút veszélyhelyzet van. A bevándorlás egy olyan probléma, amely a következő 10 évben biztosan velünk marad, egy olyan állapot, amely terhet ró az állami intézményrendszerre. Emberekről beszélünk, akiknek jogaik vannak, és akikhez felelősségteljesen kell viszonyulnunk”

– mondta Musumeci, aki tavaly októberig Szicília kormányzója volt.

„Döntő jelentősége van, hogy Európa végre cselekedjen: éveken át csak beszélt, de egy ujját sem mozdította, elérkezett azonban az ideje annak, hogy az EU bizonyítsa, valóban egy unió, és a migránsokkal való szolidaritás nemcsak Olaszország, Spanyolország, Görögország, illetve Málta feladata”

– hangoztatta Matteo Salvini kormányfőhelyettes.

Az előző hetekben jelentősen megnőtt Olaszország déli partjainál az Észak-Afrikából illegálisan érkezők száma, csak az elmúlt 3 napban több mint 3000 ember kötött ki, többen a tengerbe vesztek.

Húsvétkor 4 nap alatt kétezer migráns szállt partra csak Lampedusa szigetén. Tunézia partjai előtt, illetve a máltai felségvizeken 38-an vesztették életüket hajótörésekben, 18 embert jelenleg eltűntként tartanak nyilván, de jó eséllyel ők is odavesztek. Lampedusan a 400 fős befogadóközpontban jelenleg 1800 migráns tartózkodik.

Musumeci azt mondta, hogy Szicília segítség nélkül nem képes megbirkózni a problémával. A kedvelt nyaraló helyen a helyzet egyre feszültebb, mivel a szigeten sokan szálltak partra illegálisan az elmúlt időszakban.

Mindeközben Ausztria is bejelentette, hogy 6 hónapig meg kívánja hosszabbítani a határellenőrzést a magyar és a szlovén határon a migrációs nyomás miatt.

Spabook vélemény: Olaszországba utazni továbbra is úgy gondolom, hogy biztonságos. Ugyanakkor, vannak olyan területek, ahol a közbiztonság már hagy némi kívánnivalót maga után, ez viszont nem újdonság. Az alapvető biztonsági elővigyázatosságokkal továbbra is nagyszerű nyaralási élményben lehet részünk. A helyiek problémája nem a turisták problémája, még ha ez most kegyetlenül hangzik is. Összességében a turistákra váró élmények továbbra is adottak és szuperek, kisebb vagyon elleni bűncselekmények bárhol a világon megtörténhetnek. Igaz, talán ezek kockázata most nő valamennyivel.

A saját érdekünkben az apartmanjainkat mindig zárjuk be, a bérelt autókban ne hagyjunk értékeket és ne tartsunk magunknál sok készpénzt. További praktikus tanács, amely a világ minden pontjára igaz: több helyre osszuk szét a nálunk lévő értékeket, hogy legyen egy kisebb összeg, amit vész esetén oda tudunk adni. Ezután nagy eséllyel mindenki mehet majd a dolgára, mi pedig olcsón megússzuk a nem várt izgalmakat.

Figyelmeztetés azoknak, akik esetleg a törvénnyel szeretnek kacérkodni és a csendőrség bajszát húzogatják valamilyen renitens viselkedéssel. Szükségállapot idején ez nagyon nem jó ötlet, szigorúbban és gyorsabban fog a törvény tolla, és sújt megfelelő helyre a karhatalom ereje. Tehát javasolt kultúremberként viselkedni még részeg legénbúcsús csapatként is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben