AirBnb 780 millió euró lefoglalás olasz bíróság adócsalás áfa

Airbnb adócsalás: 780 millió eurót foglalt le az olasz bíróság

by Kassay Tamás

A milánói ügyészség bejelentette, hogy egy olasz bíróság közel 780 millió euró (294 milliárd forint) lefoglalását rendelte el, mert a gyanú szerint 2017 és 2021 között a szállásportál nem tartotta be az olasz törvényeket, és nem fizették be a 21 százalékos adót a bérbeadásból származó jövedelmek után.

Közel 780 millió euró lefoglalását rendelte el egy olasz bíróság az Airbnb írországi központjától adócsalás miatt.

A vizsgálat szerint az Airbnb nem tartotta be a 2017-es adótörvény előírását, azt, hogy a szállásadóktól beszedett jövedelmek 21 százalékát vissza kell tartaniuk, és be kell fizetniük az olasz adóhatóságnak. A nyomozás során 3 vezető felelősségét vizsgálják, akik 2017 és 2021 között, amikor a feltételezett jogsértés történt, vezetői szerepet töltöttek be az Airbnb-nél. – írta a Reuters.

Az Airbnb szóvivője azt mondta a Reutersnek, az Airbnb Ireland 2023 júniusa óta aktív tárgyalásokat folytat az olasz adóhatósággal az ügy megoldása érdekében, ezért a vállalat meglepődött és csalódott a döntés miatt. Az Airbnb szerint ők betartották a törvényeket, amelyek szerintük bonyolultak és nem egyértelműek, noha a vállalat korábban sikertelenül támadta meg az ügyészek által hivatkozott 2017-es törvényt. Az Európai Unió Bírósága az olasz kormány javára döntött, a döntés értelmében az Airbnb megszegte az olasz adótörvényt.

A témához kapcsolódik, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a rövid távú ingatlan kiadás adóját a jelenlegi 21 százalékról 26 százalékra tervezi emelni és ígéretet tett arra, hogy az szálláskiadással kapcsolatos adócsalások számát visszaszorítják.

Eközben a Booking.com november 10-én pénteken vállalta, hogy 94 millió eurót (35,5 milliárd forint) fizet, hogy peren kívüli egyezséggel zárja az áfa-pert, amelynek részleteiről ebben a cikkben számoltunk be:

Olaszország bevezeti a nemzeti adóazonosító kódot

Az olasz adóhivatal alelnöke kifejtette, hogy a 2024-es költségvetési tervezet módosításai egy „nemzeti adóazonosító kód” létrehozását irányozzák elő a turistaszállásokhoz kapcsolódóan, amely lehetővé teszi majd azoknak a szálláshelyeknek a nyomon követését, amelyeket még nem jelentettek be az adóhatóságnak, így átláthatóság lesz, és az egész rendszer rendezetté válik.

Spabook vélemény: Magyarországon évek óta van már kötelező NTAK száma a szálláshelyeknek, amelyeket kötelező regisztrálni. Más kérdés, hogy jelenleg is még simán vannak, akik feketén üzemeltetnek szálláshelyet, de tipikusan már nem ez a jellemző. Rendszerszinten egész fejlettek vagyunk és az átláthatóság sokat javult az utóbbi években.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben