Jön a fizetős Airbnb

by Polisor Bettina

Az Airbnb társalapítója és vezérigazgatója, Brian Chesky tovább szeretné növelni az Airbnb és versenytársai közötti távolságot. Új fizetős szolgáltatások és mesterséges intelligenciával megtámogatott találati listák jönnek, derült ki egy befektetői konferencián San Francsisco-ban, amiről a Skift közölt beszámolót.

Az Airbnb fizetőssé tenne bizonyos szolgáltatásokat

Az Airbnb vezérigazgatójának elképzelései szerint a lehetőségek között szerepel a vendéglátók és a vendégek számára nyújtott új, részben ingyenes, részben pedig fizetős szolgáltatások, valamint egy hirdetési platform, amely szponzorált hirdetéseket is tartalmazhat.

Chesky elmondta, hogy az Airbnb már most is olyan dolgokat kínál a házigazdáknak, amelyeket a versenytársak nem, például 3 millió dolláros kárvédelmet az AirCover biztosításban (Az Expedia-hoz tartozó Vrbo és a Booking.com is 1 millió dollár biztosítási fedezetet kínál a házigazdáknak) és „24/7 támogatást” a házigazdáknak – bár elmondása szerint ennek a minőségén még mindenképpen van mit javítani. A vendégek számára nyújtott szolgáltatások csomagja is az Airbnb rövidtávú tervei közt szerepel, ennek részeként tavaly egyes országokban már utasbiztosítást kínáltak a vendégeknek.

Adódik a kérdés, hogy egyébként a szállásportálok miért is nem közvetítettek eddig utasbiztosítást, ha például a légitársaságok ezt már évtizedes múltra visszatekintve megteszik. Az Airbnb jó érzékkel vette észre a lehetőséget.

Airbnb fizetős
A turizmus világának érdekes híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Az Airbnb fizetős találati listát vezet be

Chesky kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szponzorált, fizetős találati listák „abszolút a láthatáron vannak”, hiszen ilyen hirdetések a Booking.com jelentős részét teszik ki. A Booking.com lehetővé teszi a szállodák számára is, hogy fizessenek azért, hogy előrébb kerüljenek az oldalon, csakúgy, mint a keresési találatok a Google-ben.

„És amikor ezt megtennénk, én is egy olyan hirdetési platformot szeretnék csinálni, amely különbözik bármely másiktól. Azt szeretném, ha sokkal célzottabb lenne, és valóban a felhasználói élmény elveit követné, és nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy elhamarkodjuk a bevezetést.”

– mondta az Airbnb vezér.

Az Airbnb vezérigazgatója, Brian Chesky szerint a cég fókusza arra összpontosul, hogy évről évre több értéket nyújtson vendégeinek és házigazdáinak. Ennek részeként több ingyenes szolgáltatást kínálnának a házigazdák számára, majd a jövőben elkezdenének új termékeket értékesíteni számukra. Lehetőséget látnak egy reklámplatform indítására is, amely magában foglalhat támogatott hirdetéseket.

Az Airbnb jövőjét is meghatározza a Mesterséges intelligencia

Chesky kiemelte a mesterséges intelligencia fontosságát a vendégek és a szállások összepárosításában. Elmondta, hogy a mesterséges intelligencia olyan platformváltásnak tűnik, amely szerinte nagyobb hatású lehet, mint az asztali számítógépekről a mobilokra való áttérés vagy az internet feltalálása. Ennek fényében az Airbnb már jelenleg is a mesterséges intelligencia egyik ágával, az ún. gépi tanulással rangsorolja a találati listákat, amiből arra következtet Chesky, hogy a mesterséges intelligencia – az 500 millió értékelést alapul véve – segíthetne a szállást kereső vendégek és Airbnb 6,6 millió hirdetésének egymáshoz illesztésében.

Az Airbnb egyéb fejlődési lehetőségei

„Az Ázsiai és Csendes-óceáni régióban hatalmas a növekedési potenciál az Airbnb számára, a Latin-amerikai piac bővül, és Afrika az elkövetkező 10-20 évben fontos földrajzi területté válik a szektor számára. Egy másik fókuszterület az Airbnb házigazdáinak bővítése lesz.”

– mondta el az Airbnb vezérigazgatója.

Ezt kiegészítette még azzal, hogy az Airbnb vendégeinek 62 százaléka 34 éves vagy fiatalabb, ezért a vállaltnak továbbra is a következő utazógenerációra kell összpontosítania.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben