Élesedik az Airbnb törvény New Yorkban, szinte betiltják a rövidtávú lakáskiadást szeptember 5-től

by Kassay Tamás

New York város illetékes hivatala a New York-i Airbnb törvény szeptember 5-i végrehajtási határideje előtt mindössze 257 rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációt hagyott jóvá, ez az eddigi kínálatnak mindössze fél százaléka. Az új AirBnb törvény élesbe állhat azután, hogy egy New York-i bíró augusztus 8-án elutasította az Airbnb által New York City ellen indított pert az Airbnb által a rövid távú bérbeadás „de facto tilalmának” nevezett jogszabály miatt. A döntésről a Reuters számolt be.

Az Inside Airbnb adatai szerint 43566 lakás szerepel az AirBnb listáján New Yorkban

Ezek közül sokan nem lennének jogosultak regisztrálni a város újonnan érvénybe lépő, 18-as számú helyi törvényének elvárásai alapján. A regisztráció immáron kötelező, a város pedig 145 dollár vissza nem térítendő regisztrációs díjat számít fel a szállásadóknak.

New York város hivatala a 3250 beadott kérelem mintegy 25 százalékát, eddig összesen 808 kérelmet vizsgált meg, ezek közül 257-et hagyott jóvá. – közölte a Skift a a végrehajtási hivatalra hivatkozva.

Jelenleg a New York-i AirBnb lakások mindössze 0,59 százaléka rendelkezik engedéllyel, hogy szeptember 5-e után folytassa működését.

Szeptember 5-től kezdődően a szabályszegő házigazdák akár 5000 dolláros bírsággal vagy a harmadik jogsértés esetén a bevétel háromszorosát kitevő büntetéssel is számolhatnak és azt kockáztatják, hogy visszavonják a regisztrációjukat, ha egyáltalán van nekik ilyen.

New York küzd a rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációs kérelmek elbírálásával, mert a helyi lakástulajdonosok a 3250 kérelem több mint felét csak augusztus 8-a után nyújtották be, miután egy bíró elutasította az Airbnb keresetét az új szabály ellen.

Christian Klossner, a város különleges végrehajtási hivatalának vezetője a bírósági beadványban tudatta, hogy a város becslése szerint az Airbnb New York-i bevételeinek mintegy 55%-a illegális hirdetésekből származik.

Az Airbnb a New York-i regisztrációs szabályokat „defacto tilalomnak” nevezte.

New York City 2022. január 9-én fogadta el a 18. számú helyi törvényt, amely a rövid távú bérbeadásról szóló regisztrációs törvény néven ismert. A New York-i AirBnb törvény egyebek mellett az alábbi előírásokat tartalmazza:

 • A vendéglátóknak jelen kell lenniük a vendég tartózkodása alatt, ha az 30 napnál rövidebb időre szól.
 • A foglalásoknak 30 napnál rövidebb időre kell szólniuk.
 • Nem adható ki egy egész lakás vagy ház 30 napnál rövidebb időre, még akkor sem, ha a tulajdonos vagy a kiadási joggal rendelkező főbérlő az épületben lakik.
 • Legfeljebb két fizető vendég tartózkodhat az egységben 30 napnál rövidebb ideig, de csak akkor, ha minden vendégnek szabad és akadálytalan bejárása van minden szobába, és a lakáson belül minden kijárathoz,
  a bérlemény hálószobáin tehát tilos az ajtózár (a város tűzvédelmi szabályai miatt – a szerk.),
 • ablak nélküli szoba nem regisztrálható,
 • a vendéglátóknak 145 dolláros díj ellenében kötelezően regisztrálniuk kell a város saját online nyilvántartásában,
 • az online szállásportáloknak mint az Airbnb, a Vrbo és a Booking.com, ellenőrizniük kell, hogy a hirdető rendelkezik-e jóváhagyott regisztrációval,
 • a portáloknak havonta jelentést kell küldeniük a városnak a foglalási tranzakciókról.
 • A platformokra foglalásonként 1500 dolláros bírságot szabnak ki a New York-i törvényt sértő tranzakciókért.
 • New York állam törvényei azt is tiltják, hogy egy A osztályú többlakásos lakóépületben – általában három vagy több állandó lakóegységgel rendelkező épületben – lévő lakást 30 napnál rövidebb időre bérbeadásra hirdessenek. Az ezért kiszabott bírságok 1000 és 7500 dollár között mozognak, és azt a személyt sújtják, aki a hirdetésért felelős.

New York városa a tiltott épületek listáját arra fogja használni, hogy automatikusan elutasítsa a házigazdák regisztrációs kérelmeit azoban az épületekben, amelyek erre a listára felkerültek.

Airbnb tiltás New York törvény
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A városban 10157 esetben kérvényezték már, hogy egy-egy épület felkerüljün a tiltott épületek listájára, ahol a rövid távú bérbeadás tilos. Ez a lista nem egyfajta feljelentő lista, hanem egy jelzés a városi hatóság számára, hogy mely épületekben kötöttek olyan szerződéseket a lakók, amellyel kizárták a rövid távú kiadás lehetőségét az épületben.

Az AirBnb New York-ban

A New York-i piac a maga 85 millió dolláros bevételével önmagában kiteszi az AirBnb összforgalmának 1%-át.

Az Inside AirBnb adatai alapján New York-ban 43566 AirBnb szállás található amelyek átlagosan 225 dollárért foglalhatók éjszakánként.

Az összes szállás 56,6 százaléka (24649 darab) önálló, teljes apartman, azaz más vendéggel (sem a szállásadóval) nem találkozik a vendég a tartózkodása alatt.

41,7 százalékuk (18186 darab) privát szoba, amely esetében a lakás többi, zárható szobájában más vendégek is tartózkodhatnak, illetve elképzelhető, hogy a szállásadó is a lakásban él.

Mindössze 1,3 százalék (580 darab) megosztott szoba van, amely kvázi valóban közösségi szálláshelyként működik.

Érdekesség továbbá, hogy 0,3 százalék (151 darab) szoba hotelszobaként foglalható az AirBnb New York-i kínálatából.

Spabook vélemény: a lépés elképzelhető, hogy ragadós mintaként szolgál majd más amerikai városoknak, és az ottani trend akár világszerte megjelenhet majd a rövid távú lakáskiadás piacán. Amennyiben így lesz, az egyfelől drágábbá teheti a szállást a turisták számára, mivel csökken a számukra elérhető kínálat és eltolódik a hotelek, hivatalosan bejegyzett vendégházak irányába, ugyanakkor igazságos a városok lakóival szemben, akik számára a hosszú távú lakásbérlés, vagy az ingatlanvásárlás az elmúlt évtizedben drasztikusan megdrágult.

Sok éves vita előzte már meg azt a világ nagyvárosaiban, hogy az ingatlan mint magántulajdon szabadon hasznosítható kellene, hogy legyen, elvégre a tulajdonos azt csinál vele, amit szeretne. Amennyiben azonban a közérdek és a társadalmi érdek olyannyira sérül az egyéni érdekek miatt, ami már fenntarthatlan, igazságosnak tűnik döntéshozói szintről beavatkozni. A lakás elsődleges célja a lakhatás biztosítása kell, hogy legyen.

Ne feledjük, az AirBnb eredetileg éppen azért jött létre, hogy közösségi szállásmegosztás révén elérhető áron biztosítson szobákat az utazóknak és lakhatást azoknak, akik hosszabb távon maradnak! A rendszer közösségi jellegű szellemisége kezdetben jól működött, tipikusan egymás között megosztott lakásokkal indult, amelyekben a szállásadó is ott élt és egy felesleges szobájában fogadott idegeneket pénzért.

A 2009-es indulás óta azonban durván átalakult az AirBnb lényege is, bevallottan turisztikai szállásportállá vált, amelyen lakóházakból kialakított – gyakran illegális – apartmanhotelek, kizárlag turisták fogadására kialakított privát lakások árasztották el a kínálatot, az eredeti szellemiségből és misszióból pedig szinte semmi nem maradt.

A szigorítás irányába ható rendelkezések kétségkívül sértik a rövidtávú lakáskiadásban utazó vállalkozók érdekeit, szűkíthetik a tömegturizmus lehetőségeit, ugyanakkor lépéseket tesznek a társadalmi fenntarthatóság irányába.

Ajánlom mindenki figyelmébe az OTP cikkét, valamint a BitCoinBázis cikkét az lakáspiaci buborék az az AirBnb modell összefüggésével kapcsolatban.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben