Alsóörs kikötő

Medencés kikötő nyílt a Balatonon

by Kassay Tamás

Háromszáz férőhelyes, új kikötő nyílt Alsóörsön. Az új Alsóörsi kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajókat, katamaránokat, valamint 65 elektromos hajót is képes kiszolgálni.

Az új Alsóörsi kikötő 5,5 hektáros területén több medence, tenisz- és strandröplabdapálya, grillsarok, játszótér szolgálja a bérlőkkel és a túravitorlázókkal érkező társaságok kényelmét.

Alsóörs kikötő
fotó: Ypsilon Yacht Club Kft.

Az Alsóörsi kikötőben 12 méter hosszú, feszített víztükrű panorámás élménymedence, valamint gyerekmedence várja azokat, akik a tó természetes vize helyett inkább épített környezetben fürdenének.

Az új Alsóörsi kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, és nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében. Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg. A komplexumon belül egy hajószerviz is üzemel, 16 tonna teherbírású, emelőkerettel ellátott daruval. Az Alsóörsi kikötő 120 centiméteres balatoni vízszint esetén 2,7 méteres medermélységet biztosít.

Alsóörs kikötő
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

A kikötőhöz tartozó szervizépület természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található. Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba – állítja a Ypsilon Yacht Club Kft.

A 2022-ben indult beruházást a projektre alapított Ypsilon Yacht Club Kft. valósította meg tisztán önerőből, környezettudatos megoldásokkal – írták az MTI-nek megküldött közleményükben.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben