Anglia beutazás karantén sárga zöld kategória teszt kötelezettség

EU-s országok kerülnek át az angliai utazási lista zöld kategóriájába

by admin

Vasárnaptól kezdődően bővül az angliai utazási lista zöld kategóriája, méghozzá több EU-tagállam is átkerül ebbe a besorolásba, ami azt jelenti, hogy az ezekből az országokból Angliába érkezők mentesülnek a karanténkötelezettség alól, jelentette az MTI a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatására hivatkozva.

Nincsen túl sok jó hír az angliai magyaroknak, az oltottak azért örülhetnek

Magyarország továbbra sem került át zöld országok közé, így maradt a karanténkötelezett országok sárga jelölésű kategóriájában. Öröm az ürömben, hogy egy másik, e hét eleje óta már érvényben lévő módosítás nyomán a sárga listán szereplő EU-s országokból is karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába azok számára, akik hazájukban mindkét dózist megkapták a nemzetközileg jóváhagyott koronavírus-oltóanyagok valamelyikéből: rossz hír, hogy a Sputnik nincsen nemzetközileg elfogadva.

A brit közlekedési tárca szerda éjjel ismertetett rendelete alapján vasárnap, brit idő szerint hajnali 4 órától sárgából zöld kategóriába kerül: Ausztria, Németország, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Lettország, valamint EU-n kívüli országként Norvégia.

ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, A TURIZMUS HÍREK CSOPORT NEKED SZÓL.

Továbbra is a sárga utazási listán marad a rendkívül népszerű brit turistacélpontok közül Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország. Utóbbi esetében a brit kormány levette a „sárga plusz” kategóriás értékelést, így a Franciaországból beutazóknak akkor is 10 napot karanténban kell tölteniük Angliába érkezésük utána, ha a koronavírus elleni mindkét oltásukat megkapták. – ez azért szerintem elég érdekes megoldás, de aki régebb óta olvassa az oldalt, emlékezhet, hogy már év elején figyelmeztettem a kedves Olvasókat, hogy ilyen és ehhez hasonló nagyon fura szabályokat fogunk majd látni és már a vakcinálás előtt felhívtam rá a figyelmet, hogy önmagában a vakcinaútlevél sem fogja beindítani a nemzetközi turizmust. A várakozásom egyelőre beigazolódott, a nemetközi utazások továbbra is rendkívül alacsony szinten állnak. Nem meglepő módon Párizs is hasonló véleményen van:

A brit kormány eredetileg a koronavírus Dél-Afrikában azonosított béta változatának terjedésére hivatkozva helyezte erre a listára Franciaországot. Párizs azonban erőteljes tiltakozást jelentett be, közölve: ezt a vírusvariánst csak Franciaország távoli, tengerentúli területein észlelték.

Hétfő óta nem kell 10 napot angliai karanténban tölteniük azoknak az amerikai és EU-állampolgároknak sem, akik sárga kategóriás országokban élnek, vagy ilyen országokból érkeznek Angliába, de hazájukban megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát. Ez azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagokban részesültek. Tehát, lényegében csak az úgynevezett nyugati vakcinákat fogadják el, sem az orosz, sem a nálunk alkalmazott kínai Sinopharm nem nyerő angol barátainknál.

Anglia: sárga kategóriás országból teszt kell az oltottaknak is, ráadásul két darab

Mindemellett egyébként a sárga kategóriás országokból érkezőknek indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

A brit kormány sárga utazási listáján szerepel az Egyesült Államok is. A szerda éjjel bejelentett lényeges módosítások közé tartozik, hogy vasárnaptól India átkerül a vörös kategóriából a sárgába. A brit kormányt sokszor érte az a bírálat az elmúlt hónapokban, hogy késve helyezte át Indiát a vörös listára, lehetővé téve a koronavírus fokozottan fertőzőképes, először Indiában azonosított delta változatának behurcolását.

Az azóta elvégzett brit szakértői vizsgálatok egyöntetű eredményei szerint ugyanakkor a nagy-britanniai oltási kampányban használt fő oltóanyagok igen magas, 92-96 százalékos hatékonyságú védelmet nyújtanak a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a halálozások ellen a delta variáns okozta fertőződések esetén is.

Beutazás Angliába vörös kategóriás országból

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént. E szállodai karantén fejenkénti költségét a brit kormány jövő csütörtöktől a jelenlegi 1750 fontról 2285 fontra (több mint 950 ezer forintra) emeli, és ezt továbbra is az utasoknak kell fizetniük.

Turizmus hírek csoport Neked szól, ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben