70 euró helyett 70 forintért foglaltam szállást, de a hotel nem akart fogadni – mit mond a jog?

by Kassay Tamás

Megörültem, hogy szinte ingyen szállásom lesz végre egyszer nekem is, ahogyan azt már mások elbeszéléseiből hallottam. Sokaknak sikerült pár forintos repülőjegyet foglalniuk, néhányaknak pedig remek szállások is összejöttek áron alul, ezúttal pedig rám mosolygott a szerencse, míg nem a sorrento-i szálloda egy üzenetet nem küldött nekem – így kezdődik a megtörtént eseteket feldolgozó Jogi rovatunk következő epizódja, amelyet a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító támogat.

Felhívtam a biztosítónál a személyes tanácsadómat, hogy mi a helyzet, mert törölni akarják a foglalásomat. Elmondta. Most pedig egy összefoglaló cikkben dr. Schiffer Zsolt jogtanácsos szakértő támogatásával foglaljuk össze a tudnivalókat.

Lehetséges az, hogy töredék áron hirdetnek valamit, megvesszük, majd a kereskedő, szállásadó, légitársaság törli a rendelést és mégsem kapjuk meg?

Fontos, hogy a helyzetet kontextusában kell értelmezni. Két tipikus eset például, hogy rendkívüli akció, avagy programhiba van. A kettő teljesen más végeredményhez fog vezetni a fogyasztó, avagy az utas szempontjából.

Előfordulhat, hogy rendkívüli akció keretében elképesztően jó áron sikerül megvásárolnunk valamit, legyen az termék vagy szolgáltatás. Csábító lehet, ha a töredékébe kerül a korábbi árának. Ilyen esetben azért mindig legyünk körültekintőek, sőt kapcsoljon be az a bizonyos vészcsengő is, mert lehet, hogy nem akcióról, nem hibáról, hanem csalásról van szó, akkor pedig nem szerencsés fogyasztók, hanem károsult sértettek leszünk pár kattintással.

Alapesetben sokan örülnek, ha látnak ilyen jó lehetőséget, mert azt gondolják, hogy a kereskedő kénytelen lesz a hibás összegért eladni a terméket, vagy a szálloda aprópénzért köteles lesz őket elszállásolni.

Ennek viszont nem lakosztályban reggelizés, hanem keserű ébredés lesz a vége, mert az esetek túlnyomó többségében egyszerű hiba áll a rosszul feltüntetett ár hátterében. A hibás árat a vállalkozás korrigálni fogja, ezt bizonyos esetekben megteheti, bizonyos esetekben viszont nem, erre hamarosan visszatérünk még. Ha viszont semmiféle korrekció nem történik, akkor egyre gyanúsabb, hogy valójában csalás áldozatai lettünk.

A fő kérdés az, hogy ha a szálláshely, vagy bármely kereskedő hibázott, akkor miért nem adja a meghirdetett áron a szolgáltatást, vagy a terméket?

Onnan tudjuk, hogy hihető az alacsony ár, ha valamilyen promóció keretében találkozunk vele. Ez általában elég látványos, és tudjuk azt, hogy akció miatt kedvező az ár. Ha viszont nincsen akció, akkor nagy eséllyel valamilyen hiba történt. Persze lehetséges, hogy valamilyen akció, leértékelés vagy egyedi ajánlat miatt töredék áron jutunk hozzá valamihez, de ilyenkor mindig feltüntetik, hogy ez az ár miért annyi, amennyi.

Mikor kapcsoljon be a vészcsengő, hogy esetleg csalás áldozatai lehetünk?

Egyáltalán nem mindegy, hogy tévedésről, vagy csalásról beszélünk.

Mindig gyanakodjunk csalásra, HA és amennyiben az adott weboldalt, ahol találtuk a kivételes ajánlatot, nem ismerjük, sosem használtuk, és ismerőseink sem ajánlották. Egész más a helyzet, ha egy világhírű szálláskereső oldalon találunk nevetségesen alacsony árat, vagy a tutinemverlekat.hu vagy a nemvoltambörtönben.com oldalon.

Egészen biztosan hiteltelennek könyvelhetjük el azt az oldalt, amelyiken nem található meg üzletszabályzat, az üzemeltető cégnek a neve, elérhetősége (illetve a cégnyilvántartásban rákeresve azt látjuk, hogy felszámolás alatt áll a cég), ha sehol nincs adatvédelmi tájékoztató, vagy éppen egy ÁSZF, akkor már sejthetjük, hogy gondok lesznek. Ha az oldalra keresve nem találunk semmilyen értékelést, vagy kamu profilok helytelen magyarsággal írt értékeléseit dobja ki a rendszer, akkor szintén gyanús a történet. Szintén legyen intő jel, ha fordítóprogramos magyarsággal írt bemutatkozó, vagy így összefércelt adatvédelmi szabályzat, üzletszabályzat vár minket.

Mindig legyen gyanús minden webshop, szállás foglaló oldal, jegypénztár, amely esetében magát a weboldalt nem ismerjük, és le sem tudjuk ellenőrizni.

Sajnos, ha egy csaló vett rá minket, hogy egy kihagyhatatlan ajánlat keretében kifizessünk valamit, akkor a pénzt polgári peres úton szinte lehetetlen lesz visszaszerezni. Hiába van igazunk, hiába küldünk felszólítást, vagy pereskedünk, ezek az emberek, cégek fel vannak rá készülve, hogy rajtuk egy fillért se tudjon behajtani a végrehajtó. Ilyenkor a feljelentés, és a büntetőeljárásban benyújtott polgári jogi igény segíthet, de az esélyeink nem rózsásak. – mondja dr. Schiffer Zsolt.

Error fare, félreárazás, szuperolcsó nyaralás

Hacsak nincs valamilyen különleges, látványosan beharangozott akció, akkor a híresebb, régóta megbízhatóan üzemelő webshopok, vagy utazással kapcsolatos weboldalak esetében tévedés állhat az alacsony ár mögött. Tehát ilyen oldalakat böngészve akkor kapacsoljon be a fejünkben a riasztó, ha a többi termékhez, szálláshoz, jegyhez képest az egyik feltűnően alacsony áron van meghirdetve. Hasonlóan hiba állhat amögött, ha hirtelen minden ár a töredékévá válik az egyébként reális árszinthez képest. Ezekben az esetekben igen valószínű, hogy valamilyen hiba merült fel.

Előfordulhat, hogy csak 1-2 termék ára jelenik meg rosszul, de az is lehet, hogy az adott weboldal minden meghirdetett árát elszúrja egy programhiba.

Leggyakoribb árazási hibák, error fare-ek

A leggyakrabban az szokott történni, hogy rossz helyre kerül 1-2 tizedesjegy az árban és 100.000,- Ft helyett 10.000,. vagy 1.000,- Ft jelenik meg. A másik gyakori hibaforrás, hogy az eurót, vagy a dollárt elfelejti(k) átváltani az oldalon és 70 euró helyett 70 forintért találunk szállást éjszakánként.

Törölheti a szolgáltató az error fare foglalást?

árazási hiba error fare szállás törlés jog
Jogi rovatunk korábbi epizódjai is igen tanulságosak, ha pedig utazós hírekről, élménybeszámolókról, véleményekről sem szeretnél lemaradni, akkor csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

Sokan gondolják, hogy ha sikerült 70 Forint/éjszakáért lefoglalni egy szállást, akkor a kereskedő, vagy a szállásadó kénytelen lesz a szolgáltatást a meghirdetett áron adni nekünk, de ez valójában nincsen így.

Természetesen a fogyasztókat védik a fogyasztóvédelmi szabályok a vállalkozásokkal szemben, amelyeknek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattól tartózkodniuk kell, de fogyasztóként nekünk is körültekinőnek kell lennünk.

A nyilvánvalóan téves árakat tudatos fogyasztóként eljárva nekünk is fel kell ismernünk. Ha 70 forintért hirdetnek egy éjszakára szállást, akkor reálisan nem hihetjük, hogy ezért az összegért valóban megszállhatunk. Teljesen ugyanez a helyzet egyébként más területeken is, ha párezer forintos áron találunk vadonatúj, márkás, eredeti sportfelszerelést, vagy autót, vagy telefont, vagy bármi mást.

fogyasztóvédelmi törvény is átlagosan tájékozott, körültekintő fogyasztóként kezel bennünket, és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot szabályozó jogszabály is azt mondja, hogy az összes körülmény figyelembevételével kell megállapítani azt, hogy a hirdetés megtévesztő volt-e, vagy sem. Tehát nem elég azt nézni, hogy milyen ár volt kiírva, hanem a kontextust is figyelni kell. – emeli ki dr. Schiffer Zsolt

Példa: ha egy irreálisan alacsony ár mellett egy hirdetés is szerepel, amely azt sugallja, hogy különleges árkedvezmények várnak minket, akkor ez így együtt már sokkal inkább alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, és adott esetben jogosultak lehetünk az extrém alacsony árra, azzal szemben, mintha szimplán az ajánlatok közt böngészve találunk egy kirívóan olcsót.

Vagyis tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnál azt fogják vizsgálni, hogy az eset összes körülménye (hirdetés szövege, képek, átlagos piaci árak) alapján, az adott hirdetés alkalmas volt-e arra, hogy egy átlagosan tájékozott, körültekintő fogyasztót megtévesszen.

Lefoglaltam a szállást, visszaigazolást is kaptam, mégis törölhetik?

Ha elküldjük a foglalást, amit egy automatikus rendszer igazol vissza, akkor még nem alhatunk nyugodtan, ugyanis a vállalkozás még felfedezheti a hibát. Amint a szolgáltató felismeri a hibát, vissza kell utasítania a megrendelésünket, és tájékoztatnia kell minket a hibáról. Ha ezt elmulasztja, akkor szerencsénk van, de ha megteszi, akkor ahhoz joga van.

Ha egy szálloda automatikus rendszere visszaigazolja az irreálisan alacsony áron történő foglalásunkat, az még nem jelenti azt, hogy ezen az összegen ki kell adniuk a szobát nekünk. De tegyük fel, hogy rutinosak vagyunk, érzékeljük az alacsony árat, és írásban kérjük a szállodát, hogy erősítsék meg, hogy tényleg napi 70 forintért alhatunk náluk. Amennyiben erre visszaír a szálloda egyik alkalmazottja, hogy a rendelésünket megerősítették, természetesen a feltüntetett ár helyes, akkor már ilyen könnyedén nem visszakozhatnakIlyenkor jó esély van rá, hogy márkavédelmi okokból a meghirdetett áron, vagy valamilyen nagy kedvezménnyel alhatunk az adott helyen. Ha az alkalmazott hibázott, akkor a munkáltatója vele privátban el fog számolni a szálláshelynek okozott károkért.

Ha mégis visszakozna a szállás, és visszafizeti a foglalásunkat, akkor is legfeljebb az ezzel okozott esetleges károk megtérítését követelhetjük, nem pedig azt, hogy a meghirdetett áron adják ki nekünk a szobát. Esetleg békéltető testülethez fordulhatunk, vagy bíróságra is mehetünk, de kérdés, okozott-e nekünk kárt a vállalkozás. Ha nem, akkor sok értelme nincs jogi úton fellépni, hiszen a rendes piaci árért elmegyünk nyaralni egy másik szállásra. Ha viszont ilyen esetben ott a helyszínen, a szálláshelyen derül ki, hogy probléma van, és emiatt nem tudunk maradni, akkor az utazás költségeit például követelhetjük a szállodától, de azt nem, hogy napi 10 forintért szállásoljon el minket.

Viszont lehetnek olyan esetek, amikor a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon, a vállalkozás ki akar hátrálni egy előnytelenül meghirdetett konstrukcióból. Tehát, ha szándékosan hirdetnek irreális áron valamit azért, hogy felkeltsék az érdeklődést, de valójában nem áll szándékukban kiszolgálni a felmerülő igényeket, akkor a fogyasztókkal szemben tisztességtelen magatartásról van szó, és akár jogi úton is kikényszeríthető az igazunk.

Jogi rovatunk korábbi epizódjai is igen tanulságosak, ha pedig utazós hírekről, élménybeszámolókról, véleményekről sem szeretnél lemaradni, akkor csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben