Ausztrália nyitás határok oltottság 80 százalék

Ausztrália újranyitja határait, ha 80% lesz a beoltottak aránya

by admin

Az ausztrál miniszterelnök ma frissített nyilatkozatot adott ki arról, hogy a másfél éve szinte hermetikusan lezárt ország határait mikor nyitják meg újra a nemzetközi turizmus előtt. Bizakodásra van ok és idő is bőven, mert a kitűzött céltól irtó messze állnak jelenleg, sőt, hazai környezetbe helyezve a szinte lehetetlen kategória lenne. Lássuk a részleteket!

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ma ismertette azt a 4 fázisú tervet, amely kivezeti az országot a lezárásokból. A terv alapját az oltottsági szint bizonyos célszámai adják, ezek függvényében lesznek megszüntetve előbb a helyi, utána az állami, végül pedig a nemzetközi szintű korlátozások.

Ausztrália jelenleg a terv „A” fázisában, azaz a visszaszorítási szakaszban van, jelenleg egyes területek, városok is zárlat alatt állnak. A kormányzati sajtóközleményből kiderül, hogy Ausztrália akkor lép át a következő fázisba, amikor a lakosság 70%-a megkapta mindkét oltását. Ebben a „B” szakaszban a lezárások valószínűsége csökken, és a beoltott emberek különleges szabályok szerint élhetnek majd, vélhetően ahhoz hasonlóan, amit tavasszal tapasztalhattunk idehaza Magyarországon is a védettségi igazolvánnyal látogatható helyek esetében.

A következő, „C” fázisban, ha a lakosság 80%-a már megkapta mindkét oltását, akkor Ausztrália újra megnyitja a nemzetközi határait bizonyos feltételek mellett.

„Feloldjuk a kiutazás minden korlátozását a beoltott ausztrálok számára”

– mondta Morrison

Jelenleg nincsen ütemterv arra, hogy Ausztrália mikor léphet az egyes fázisokba. Az oltottság alapvetően az oltóanyag-készletektől függ. Morrison reményét fejezte ki, hogy Ausztrália még 2021 év vége előtt eléri a B fázist. Ez is optimista várakozásnak tűnik, mivel jelenleg a lakosság nagyjából 14%-a van teljesen beoltva.

Korábban több blogbejegyzésben említettem már, hogy Ausztráliában igen szigorú korlátozások vannak, ezeknek köszönhetően sikeresen megfékezték a vírust, rendkívül alacsony számokkal hozták le idáig a járványt. Az ottani stratégia az, hogy szigorúan követik a kontakt személyeket, aki potenciálisan fertőzött lehet, azt elkülönítik, a többiek pedig ügyelnek az alapvető szabályokra, de lokálisan lényegében szabadon élhetnek.

Turizmus hírek csoport Neked szól, ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben